Головна Культура Молодь Великомостівської територіальної громади взяла участь у конкурсі мініґрантів

Молодь Великомостівської територіальної громади взяла участь у конкурсі мініґрантів

МОЛОДЬ РЕАЛІЗУВАЛА ІНІЦІАТИВИ

Молодь Великомостівської територіальної громади взяла участь у конкурсі мініґрантів в рамках проєкту Київський Діалог: створення в українських регіонах соціального капіталу для громадських ініціатив, орієнтовних на реформи, за фінансової підтримки Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини. І отримала два мінігранти – близько 20 тис. грн. на реалізацію кожного з них.

Перший проєкт «Теренова гра «Листопадовий чин» (керів­ник проєкту Ольга Швець), було реалізовано 18 листопада на базі, до якого залучили молодь з числа учнів Боянецького, Бутинського та Двірцівського закладів освіти та з внутрішньо переміщених сімей, які проживають у громаді.

Теренова гра була приурочена 104-й річниці подвигу Україн­ських січових стрільців. Метою цього заходу було загострити почуття патріотизму, вивчаючи подвиг січових стрільців; розви­нути серед молоді навички провідництва, вміння брати на себе відповідальність та організовувати певну ділянку роботи; навчити орієнтуванню на місцевості з допомогою плану, ком­пасу, умовних позначень; покращити навички з тактичної ме­дицини в учасників гри; створити середовище і ситуації для комунікації між місцевою молоддю та юнаками і дівчатами з числа ВПО.

Гравці мали виконати п’ять завдань, за які отримували сло­восполучення. Зібрані слова та речення учасники наклеїли на Відозву Української Національної Ради (Звернення УНРади до українського народу про створення на землях колишньої Австро-Угорщини незалежної української держави. 1 листо­пада 1918 р.). Після цього учасники гри зачитали Відозву і разом виконали національний Гімн.

За підсумками змагань І місце виборола команда Двірців­ської школи, ІІ – Бутинської, ІІІ – Боянецької. Усі учасники от­римали подарунки та грамоти.

Партнери проєкту: Київський Діалог, НСОУ Пласт у Велико­мостівській ОТГ (керівник осередку Наталія Глюз), члени від­ділення ДФТГ Юрій Білецький та Ірина Білецька. Вчителі історії та географії Двірцівського ЗЗСО Володимир Лех і Надія Батюк.

А з 3 по 23 листопада молодь Великомостівської громади мала змогу стати учасником наступного проекту: «Психологіч­не здоров’я підлітка в час війни» (керівник проекту Ірина Пет­рук), в рамках якого на базі Двірцівського ЗЗСО І-ІІІ ст., Великомостівського ОЗЗСО І-ІІІ ст., Реклинецького ЗЗСО І-ІІІ ст., відбулися тренінги для молоді на цю тему.

Кожна зустріч з молоддю розпочиналася цікавим знайом­ством, усі учасники не лише називали своє ім’я, а розповідали історію про те, чому саме так його/її так назвали та що означає це ім’я, а також визначили для себе розуміння радості та з чим воно асоціюється у кожного із присутніх молодих людей.

Під час тренінгу молоді розповідали про емоційні та фізичні стани, які можуть відчуватися в стані постійного стресу, в умовах війни і про те, що такі відчуття є природніми та нор­мальними. Тренерка поділилася з ними техніками подолання стресових відчуттів та показала як їх можна застосовувати на практиці, зокрема «Дихання по квадрату» та медитацію.

За результатами тренінгів присутні порівняли свій емоційний стан та свої знання «до» та «після». Як виявилося, у багатьох учасників покращився настрій, вони розслабилися, стали впевненими та спокійними, а також отримали корисні знання та позитивні емоції.

Дякуємо нашим партнерам БФ «Карітас Краматорськ» за чудову співпрацю, а «Київському Діалогу» за надані для тренінгів матеріали та засоби.

Ірина ПЕТРУК,
провідний спеціаліст Великомостівської міської ради.

Ольга ШВЕЦЬ,
заступник директора з навчально-виховної роботи Двірцівського ЗЗСО І-ІІІ ст.