Головна Культура Молитовний настрій щонеділі та на релігійні свята у храмі Св. апостолів Петра...

Молитовний настрій щонеділі та на релігійні свята у храмі Св. апостолів Петра і Павла ство­рює спів камерного хору

СПІВ ПРЕОБРАЖАЄ ТА ПІДНОСИТЬ ДО НЕБЕС

Піднесений і молитовний настрій щонеділі та на релігійні свята у ка­тедральному храмі святих апосто­лів Петра і Павла м. Сокаль ство­рює спів камерного хору, який заснований в 2011 році. Першим ке­рівником колективу був Ігор Гуль, який зібрав навколо себе колег-ентузіастів, які люблять співати. Це: Людмила Куць, Вален­тина Піс­кляк, Роман Козярський, Віктор Знак, Богдан Барчук, Ольга Крикав­ська, Надія Дуда. Головною його діяльністю є участь у літургіях і концертах в парафіях Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ. Склад хору поступово оновлювався: прийшли Галина Казанцева, Галина Адамчук, Олександра Керницька, Віктор Поважняк, Марія Мартинюк, Ярослав Криманський, Марія Кова­лик, Ігор Виглінський, Микола Ба­ган, Анна Тимошик. В основному, це викладачі Сокальської школи мистецтв. Назагал є 16 учасників різного віку.

Нині з колективом працює моло­дий та талановитий керівник Марія Вельган. Хормейстер розповіла, що коли отець Ярослав Валюх за­просив стати регентом хору, навіть не вагалась, відразу погодилась. Ще з дитинства завжди співала в дитячому церковному хорі, пізніше в юнацькому. Згодом пов’язала своє життя з музикою, здобувши освіту вчителя музики, хормей­стера.

Пані Марія вважає, що в її житті не випадковою та значимою була зустріч з Любомиром Гузаром.

– Коли мені було сім років, – ділиться спогадами вона, – нашо­му дитячому церковному хору випала честь співати Літургію з Блаженним Любомиром. Після Служби він благословив нас таки­ми словами: «Коли вас всі дороги ведуть до Бога, то значить там ва­ше місце».

– Ці слова залишились в моїй пам’яті назавжди, – продовжує
п. Марія. – Минули роки, я стала керівником камерного церковного хору храму св. ап. Петра і Павла, тут черпаю натхнення, спокій, умиротворення. Тут відчуваю себе собою. Це місце, де отримую від­повіді на всі запитання, де є най­важливіше – Бог.

Репертуарна палітра колективу різноманітна і здатна задовольнити найвибагливіші смаки та вподо­бання будь-якого шанувальника хорової музики. Не раз він супрово­джував Архиєрейську Службу Бо­жу в храмі. А у 2011 році – літургію у місті Фастів на свято великомуче­ника Димитрія, яку очолював Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук. Учасники хору пригадали ще одну значиму для них подію: у смт. Жвирка (2017 р.) відбувся чин освячення каплиці для в’язнів у виправній колонії, який здійснював єпископ Сокальсько-Жовківський Михаїл Колтун під їхній хоровий супровід.

На жаль, нині важко пригадати усі важливі події, в яких брав участь упродовж десяти років, са­ме стільки функціонує камерний хор церкви святих апостолів Петра і Павла. Колектив постійно працює над вдосконаленням своєї май­стерності, регулярно оновлює прог­раму. Нині в пісенному дороб­ку народні твори, твори класичної та духовної музи­ки, зокрема, колядки, Великодні пісні, пісні до Богородиці та Христа. Він бере активну участь у церков­ному житті. Кожного року є учасни­ком фестивалю церковних хорів «Тебе, Бога, хвалимо». Зна­чимим для камерного хору були конкурси, які проходили в церкві Преобра­ження Господа Нашого Ісуса Хрис­та у м. Львів (2015 р.), церкві Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ (2016), Гарнізонному храмі св. ап. Петра і Павла (2017), храмі св. Володи­мира і Ольги в м. Львів (2020), а також Різдвяний фес­тиваль колядок в Червонограді (2019).

Камерний хор – це гордість пані Марії, яка зізнається, що працює з радістю, натхненням та вдячністю Богові за такий прекрасний дар і дорогоцінну можливість для неї – прославляти Його через музику і спів. Вона вдячна Богу, що скеру­вав саме в цьому напрямку. Адже музика і так займає велику частину її життя, а можливість прославляти Господа – це подвійне задоволення.

На жаль, пандемія коронавірусу змінила розмірне життя людей, пе­рекреслила творчі плани та внесла свої корективи й у діяльність хоро­вого колективу. Проте його учасни­ки беруть активну часть у різних конкурсах, які проводяться дистан­ційно. Зокрема, подали заявку на участь у Різдвяному фестивалі, куди надіслали відео з колядками.

У Марії Вельган багато творчих задумів та бажання їх здійснити. Підтримує хормейстера отець Ярослав Валюх, який вдячний кожному співаку. Адже не кожен зможе співати у церковному хорі, бо це не тільки відповідально, але й потребує неабиякого вміння та особливого стану душі. Адже їхній спів преображає та підносить до небес, дає умиротворення на душі, налаштовує присутніх у церкві на щиру розмову з Богом.

 Любов ПУЗИЧ.