Головна Культура МОВА, ЯК І УКРАЇНА – У НАШОМУ СЕРЦІ

МОВА, ЯК І УКРАЇНА – У НАШОМУ СЕРЦІ

Великий український вчений, мовознавець Іван Огієнко сказав: «Мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб». Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, – у нашому серці, і починається вона з кожного з нас».

9 листопада в Україні на державному рівні відзначили День української писемності та мови, який приурочили вшануванню пам’яті Преподобного Нестора-Літописця.

З метою утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу, підвищення рівня мовної освіти й культури громадськості, удосконалення навиків майстерного володіння словом з нагоди відзначення Дня української писемності та мови в навчальних закладах району відбувалося ряд заходів. Зокрема, учні, вчителі загальноосвітніх навчальних закладів району, батьки написали Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, який мав девіз: «Нас багато. Ми різні. Але нас об’єднує спільна мета» (на фото учні Сокальської ЗШ ІІІІ ст. №5 під час написання диктанту).
У багатьох школах відбулися флешмоби «Одягни вишиванку», квести «Як приємно вчить самому рідну мову», усні журнали, присвячені Дню писемності та мови: «Етапи розвитку української мови», засідання дискусійного клубу: «Словник учителя», тематичні уроки: «З мови починається і змінюється держава», виставки художніх, публіцистичних та наукових творів, статей про роль слова в нашому житті. Відбулися також різноманітні конкурси: з української мови ім. Петра Яцика для учнів 311 класів, молодих прозаїків ім. Катрі Гриневичевої, відеопректів «Моя Батьківщинадуші потіха і розрада», творчих робіт: «Мова – душа нації», «Українська мова у моєму житті та житті моєї родини», літературномузичну композицію «Рідна мово моя, пісенна, пелюсткова і ніжна, як спів солов’я». А також мовнолітературний конкурс учнівської молоді ім. Т. Г. Шевченка для учнів 511 класів. Учні переглянули презентації «Українська писемність і мова» та провели інформаційну хвилину «Рідна мова на чужині ще милішою стає», КВК до Дня української писемності та мови для учнів 810 класів «Люби, вивчай рідну мову!»

В умовах, які склалися в нашій країні, українська мова набула особливої ваги – вона стала символом миру і єднання нації. Актуальним був урок доброти і єднання «Там, де живе рідна мова, живе український народ», який пройшов в навчальних закладах району для учнів 57 класів. Учні перевірили свої знання з української мови, взяли участь в мовних змаганнях: «Яка чудова українська мова!»

З 7 по 9 листопада для учнів і вчителів у навчальних закладах проходила книжкова виставка «Писемність та мова – жива плоть, яка створювалась мільйонами поколінь».

Любов ПЛЮХІН, методист Сокальського районного методичного кабінету.