Головна Культура На кордоні Сокальщини з Польщею відбулися Європейські дні добросусідства-2020

На кордоні Сокальщини з Польщею відбулися Європейські дні добросусідства-2020

НЕВИДИМА БОЖА СИЛА ЄДНАЄ ДВА БРАТНІХ НАРОДИ

Вже стало доброю традицією щорічно на свято Успіння Пресвятої Богородиці, 28 серпня, проводити урочисті транскордонні зустрічі «Корчмин-Стаївка». Вже шістнадця­тий раз на кордоні Сокальщини з Польщею, відбулися Європейські дні добросусідства-2020. Цьогоріч вони вперше, у зв’язку з карантином, набрали незвичного формату і про­ходили без відкриття кордонів. Біля каплички, з україн­ської сторони, поблизу Стаївки зібралися жителі навколиш­ніх сіл, гості, щоб вкотре помолитися до Пресвятої Діви Марії про захист, цього разу вже не тільки в час російської агресії на східних теренах України, а й у час пандемії коронавірусу.

Розпочалися транскордонні Дні добросусідства біля каплички і чудодійного джерела, де колись людям з’явилась Матір Божа. Це місце є благодатним, тут панує атмосфера спокою. Приїхавши сюди, здається, що час зупинився: тут ніхто не думає про війну, про коронавірус, а лише про мо­литву. В святкуванні взяли участь: директор Департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробіт­ництва Львівської ОДА Роман Шепеляк, голова Сокальської РДА Ігор Дацюк, заступник голови Сокальської районної ради Василь Бойко, Корчівський сільський голова Галина Сідельник.

Святкову Літургію відслужили священники Михайло Левицький та Роман Гунтарик. о. М. Левицький зазначив, що, на жаль, цьогоріч немає на заходах духовного наставника транскордонних зустрічей, о. Стефана Батруха з Польщі, але у молитві польський народ єдиний з україн­ським, невидима Божа сила єднає два братніх народи. Усі вірять, що вже наступного року європейські традиційні Дні добросусідства пройдуть у звичному форматі й українці зможуть на кордоні зустрітися з поляками, разом помоли­тися, погостювати одні в одних.

Директор Департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва Львівської ОДА Роман Шепеляк зазначив: «Вже другий рік поспіль мені випадає гарна нагода вітати жителів Сокальщини на святі Європей­ських днів добросусідства. Дякую всім причетним до орга­нізації святкування, тим ентузіастам, які вже багато років роблять добру справу, намагаючись об’єднати людей, які кровно споріднені з цим краєм по обидва боки кордону і створюють майданчик для спілкування мешканців українсько-польського прикордоння. На жаль, нині так склалися обставини, що не маємо змоги тут, на цьому кордоні потиснути руки нашим братам по крові – полякам, які теж потерпають від світової пандемії. Всяка біда, всяке лихо мине і ми навпаки після цього станемо ще сильнішими і мудрішими. Я щиро вірю у європейське майбутнє нашої України, вірю, що зараз ми на правильному шляху і рано чи пізно кордонів між нами не буде, а Польща нам тільки вірний друг і союзник. Вірю, що не допустимо торжества третіх сил, які вперто намага­ються зруйнувати досягнення останніх десятиліть україн­сько-польської співпраці».

Голова Сокальської райдержадміністрації Ігор Дацюк сказав: «З 2004 року вже шістнадцять років поспіль святкуємо Європейські дні добросусідства на цьому місці. Кожен шкодує, що не можемо цьогоріч святкувати разом з поляками. Бажаю, щоб цей кордон нас ще більше збли­жував, а не розділяв. Минулого тижня зустрічався з пред­ставниками стаївської громади і спільно з Владикою Пет­ром Лозою з Сокальсько-Жовківської єпархії робитимемо все можливе, щоб узаконити цю капличку і це святе міс­це, щоб тут можна було розвинути інфраструктуру. Завдя­ки вихідцям зі Сокальщини, членам Фонду «Надбужжя» виготовили детальний план території, частково профінан­сували проєктно-кошторисну документацію, де господа­рюватиме релігійна громада с. Стаївка. Вірю, що скоро тут постане паломницький центр і приїжджатимуть турис­ти з усієї України».

Заступник голови Сокальської районної ради Василь Бойко наголосив: «Ще минулоріч ніхто б і не міг подумати, що через рік нас знову розділятиме кордон і світова пан­демія коронавірусу. Сьогодні ми разом на цьому благо­датному місці молилися за здоров’я кожного українця, щоб побороли цю страшну хворобу. Молилися до Матері Божої за добру долю для України, щоб вона була євро­пейською квітучою держа­вою. В це ве­лике свято всіх вітаю, ба­жаю Божої ласки, благословення від Господа Бога, здо­ров’я, процвітання майбутній Белзькій громаді та перемоги України над росій­ською імперією».

Корчівський сіль­ський голова Галина Сідельник подякува­ла всім присутнім за те, що традиційно що­річно приходять на мо­литву до Матері Божої на це святе місце, де колись з’я­вився образ Діви Марії. Вона також пригадала, як у далекому 2004-ому починала разом з іншими небай­дужими людьми відновлювати капличку. Цьогоріч, в час епідемії коронавірусу, люди не побоялися, а з дотриманням всіх епідемічних заходів, прибули на спільну молитву. Хоч їх і небагато, але молитва щира, всі просили у Матері Божої опіки. Г. Сідельник висловила сподівання, що сусіди-поляки в цей день також молилися разом з українцями в своїй церкві. Сільський голова подякувала стаївській громаді за те, що вона опікується цим святим місцем, дбає про благоустрій у капличці та навколо неї.

Після цього відбулась поминальна панахида біля пам’ятника борцям за волю України, покладання квітів, а також освячення жовтих квітів та води з кринички біля каплиці. Опісля присутні могли послухати виступи аматорів художньої самодіяльності з навколишніх сіл. Свято, незважаючи на карантин, пройшло на одному диханні, час молитви проминув непомітно.

В цьому блаженному святому місці кожен відчуває спокій, окриленість, спільна молитва додає сили і енергії. Дай Бог, щоб у наступному році Європейські дні добро­сусідства українці святкували разом з поляками.

Ольга ДЕНИСЮК.

Фото автора.