Головна Культура Надія Мельник – сокальська писанкарка

Надія Мельник – сокальська писанкарка

Надія Мельник - сокальська писанкарка
Надія Мельник - сокальська писанкарка

Українські писанки… Дивні, чудові, пре­красні, чарівні, надзвичайні. Саме так вис­ловлюються люди, коли бачать наші вес­няно-великодні писанки. Тому не дивно, що вони вважаються символами українського народу.

На теренах Сокальщини добре знають Надію Мельник, яка не один рік очолює місь­кий осередок Союзу українок, є не тільки громадською активісткою, й рукодільницею, берегинею українських звичаїв та традицій, але й добре знаною писанкаркою. Її внесок у відродження писанкарства в Прибузькому краю важко переоцінити. Вона неоднора­зово влаштовує майстер-класи в Сокалі та за його межами, на яких ознайомлює з похо­дженням традиції розписування яйця, із символікою писанкових мотивів і елементів. Своїми секретами охоче ділиться з посес­трами з осередку Союзу українок та підрос­таючим покоління, а нині й з читачами «Голосу з-над Бугу».

…На столі горить спокійним, жовто-світ­лим полум’ям свічечка. Майстриня бере в руки вже готове для написання писанки яй­це і робить перші лінії, даючи пораду: «Яйце має бути свіже; його не можна мити, бо не чіплятиметься фарба. Обов’язково потрібно обезжирити оцтом перед фарбуванням. Щоб написати писанку, треба поділити яйце на чотири частини поздовж. Потім робимо поперечний пояс. Тепер беремо писачок з воском, нагріваємо на свічці і наносимо аку­ратно лінії… Тоді занурюємо яйце у розчин жовтої фарби, потім – в оранжеву і т. д., але завжди потрібно пам’ятати: «від найсвітлі­шого – до найтемнішого».

Писачки жінка робить сама з бляшаних корків, говорить, що так колись її тато робив для мами.

«Писанку пишуть душею. Наші предки завжди молилися перед будь-якою роботою і тому в усьому були майстрами. Писати писанки навчилася від мами. Як беру яйце в руку, то ще не знаю, яка буде, а коли почи­наю наносити лінії, то орнаменти самі випли­вають «з голови». На писанку переношу те, що люблю: квіти, стебла, різноманітні еле­менти рослин у вигляді «кривульок», «змі­йок», «зубчиків», «хвильок», «вітрячків», – те, що нас оточує, те, що ближче до душі, до серця – природу нашого краю», – розпо­відає пані Надія.

Нашими предками писанки сприймалися як джерела потужного магічного впливу на подальший перебіг життя людей. Такі уяв­лення зумовили побожне ставлення до пи­санок. Навіть шкаралупки ніколи не викидалися. Їх вішали на покуті під іконами, урочис­то закопували під поріг хати, клали разом з однією чи двома цілими писанками на причілок, в стайні зберігали до наступної весни, а під час оранки клали у першу ріллю.

Як відомо з біблійних легенд, культ яйця (символ життя, вічності) в християнстві бере початок з часу, коли Марія Магдалина під­несла римському імператору Тіверію черво­не яйце як символ страждання і вознесіння Ісуса Христа зі словами: «Христос Воскрес!»

Прадавні наші писанки (крашанки) стали невід’ємною частиною оновленого Великод­нього свята.

– Чому переважна більшість писанок мають чорне забарвлення? Тому, що чорний колір – це земля; символ землі, по якій хо­дять і народжуються тварини і ростуть різно­манітні рослини, – продовжує писанкарка.

Майстриня розповідає, що їй подобається зображати на писанках рослин, бо рослин­ний світ – це її захоплення. Дуже любить квіти, тому майже всі її роботи це – «ружі», «гілки з птахами», «листочки», стилізовані «Дерева життя», «ялинки» (смеречки, «со­сонки» – яскраво-зеленої травички, що одні­єю з перших прокидається на піщаних ґрун­тах після зими й плететься, неначе змійка, сповіщаючи про весняне пробудження землі»). Ще на Великдень гіллям з сосни обкладали писанки.

Розглядаючи квіткові орнаменти на со­кальських писанках від ХХ ст. можна заува­жити, що багато їх писані майстрами вільно, спонтанно, без попереднього рисунку олів­цем, квіти наносилися натуралістично (кон­валії чи незабудки). Такі композиції створює і п. Надія.

Багато її писанок – це цілі композиції з рослин: пташки на гілках з однієї сторони, а з другої – ялинки, листочки, дерево життя; коники з однієї сторони, а з іншої – квіти.

Розписування квітів на поверхні яйця без поділу на менші поля вимагає неабиякого хисту й вигадливості писанкарки. Фантастич­ні квіти нерівномірно огортають поверхню яйця або виростають з вазонів у формі сти­лізованого Дерева життя. Таку писанку треба оглядати, обертаючи довкола.

Орнаменти з тваринними мотивами трап­ляються в неї рідко. Це – зображення птахів або їх частин: «курячі ніжки», «качачі лапки», «баранячі роги», «павучки»… Різноманіт­ність описаних символів дає можливість зрозуміти глибину мудрості українського народу, його вміння оберігати себе, свою оселю, родину, життя, утворювати магічне писанкове коло захисту в обрядах і звичаях. Писанки, оздоблені символами-оберегами, дарували у Великодні свята рідним, хреще­ним, а дівчата – коханим. В Обливний поне­ділок – другий день Пасхи, хлопці «купали» (обливали) дівчат водою зі словами «Хрис­тос Воскрес!», щоб ті були здорові, а дівчата за те відплачували хлопцям писанкою.

– Моїми руками написано більше тисячі писанок, – розповідає пані Надія. – Полови­ну з них я подарувала своїм друзям, коле­гам, родичам на день народження, на весіл­ля, і, просто, як сувенір: як на Львівщині, так і поза її межами. Мої роботи є в Італії, Іспанії, Австрії, Америці. Кожна писанка написана з трепетом, з великою любов’ю до природи, до рідного краю, Всесвіту.

У писанкарки є авторські колекції: «Соро­каклинка», «Рушнички», «Сокальські писан­ки», «Писанки по нефарбованому яйці», «Трипільські писанки», «Берегиня». Цього року вона написала «Різдвяну колекцію», щоб прикрасити новорічну ялинку, на яких зображені різноманітні сніжинки, орнамент до яких створила сама, опираючись на влас­ну фантазію.

Пані Надія каже, що сьогодні, відроджуючи писанку, можемо сказати, що вона визнана в нашому соціумі в новій ролі – символу нашого народу, генетичної його пам’яті, дже­рела для творчості та оберегу.

Довічна слава українським писанкам і тим, хто їх творить! //Всеукраїнська писанка проміниться життям. //Великдень славить перед цілим світом.//Співзвучне до весни серцебиття-//В ній оживають трави, птахи, квіти.//Тут кожна лінія промінчиком з Небес// Окреслює хвалу і славу Богу.// Христос Вос­крес! Воістину Воскрес!//До вічності вказав­ши нам дорогу.

Оксана СУМБАЄВА,
членкиня міського осередку «Союзу українок».