Головна Культура Писанковий світ Ольги Ровецької

Писанковий світ Ольги Ровецької

В Сокальському Будинку дитя­чо-юнацької творчості звик­ли, що вже з лютого примі­щенням поширюється за­пах свічок і воску, бо починається час писати писанки.

Ольга Ровецька – писанкарка, са­ма дуже любить наносити віск писач­ком, заохочує до цього гурт­ківців та їх матусь.

Ольга Ровецька – писанкарка
Ольга Ровецька – писанкарка

В минулому році за сприяння ГО «Народний музей» та «Всесвітній день вишиванки» було видано аль­бом – збірку листівок «Писанковий світ Ольги Ровецької».

Після відвідання виставки Івана Левинського в Львівському музеї ет­нографії і народного промислу пані Ольга «загорілася» перенести на писанки візерунки з кераміки, які там побачила. Вже написала перші. Пи­санки за мотивами такої кераміки незвичайні, відрізняються від звич­них, приваблюють і трохи дивують.

Писанкарка мріє, як Бог дасть, зробить велику колекцію таких пи­са­нок. Адже кожний глечик, ваза, під­свічник чи миска дарують ідеї для декількох писанок.

Зокрема, задум створити велику писанку, де одне в одному розта­шовані кола різного діаметру, а ті кола наповнені візерунками, з’яви­лася якось миттєво. Спочатку не було ба­чення, які кольори там ви­користати, які саме візерунки. Кола і півмісяці ніби самі попросили ор­наменти з горщиків Трипілля. А природні барв­ники: відвари цвіту і ягід бузини, кро­пиви, листя горіха, цибулиння дали теплі, навіть сяючі відтінки. Ця писан­ка виношувалася довго, декілька мі­сяців. А коли вже народилася, коли з неї був виведе­ний віск, з’явилося для неї ім’я «Рівнодення». Нині вона – одна з найулюбленіших творінь майстрині.

Під час торішнього локдауну Ольга задумала написати писанки Холм­щини. Почала з відомих таб­лиць етнографа Оскара Кольберга, а також з видання Віри Манько.

Побачила схожість, а часто і то­тож­ність елементів та композицій з пи­санками Волині. Спілкувалася з представниками музеїв щодо від­тво­рювання зразків з їх фондів. На сай­тах польських музеїв також є немало зразків писанок.

Отак, крок за кроком, народжу­єть­ся велика збірка писанок Закер­зоння і Волині.

Через карантин з проведенням виставок складнощі, але писанки пи­шуться, оформлюються для ек­спо­зиції. Колись пандемія закін­читься, виставка буде готова подорожувати. І відновляться постійні заняття з пи­санкарства для гурт­ківців Сокальського БДЮТ та їх батьків.

Марія ПОЛІЩУК,
директор Сокальського Будинку дитячо-юнацької творчості.