Головна Культура «Нескорені» – таку назву мала виставка у Сокальському історико-краєзнавчому музеї, приурочена 80-річчю...

«Нескорені» – таку назву мала виставка у Сокальському історико-краєзнавчому музеї, приурочена 80-річчю створення Української повстанської армії

На її відкриття прий­шли небайдужі до історії краю сокаль­ці та учні старших класів Сокальського ліцею №1 ім. Олега Романіва та Сокальської ЗШ І-ІІІ ст. №2.

Директор музею Василь Волошин розповів підроста­ючому поколінню про події національно-визвольних змагань (1930-1957 рр.), які відбувались на Галичині та на теренах Сокальщини, ак­центував увагу на створенні територіальних загонів ОУН, які згодом стали основою УПА. Це військово-політична формація українського виз­вольного руху, стратегічною метою якої було відновлення української державності. Во­на була унікальною, оскільки не мала іноземної допомоги, а опиралась на активну під­тримку населення. Сповіду­ючи ідею боротьби за вільну суверенну державу, УПА пе­ребувала у стані війни на два фронти – проти гітлерівсько­го та сталінського режимів. Через лави УПА пройшло понад 250 тисяч осіб. За участь у повстанському русі чи його підтримку радянські каральні органи репресува­ли понад пів мільйона осіб.

Присутні хвилиною мов­чання вшанували пам’ять українців, які поклали своє життя на вівтар незалежності України у різні часи.

В. Волошин зазначив, що на жаль, історія повторюєть­ся. Сьогодні московський агресор веде проти нас війну, щоб позбавити права мати власну державу. І нині Збройні сили України, як і 80 років тому Українська повстанська армія, відстою­ють волю і незалежність Ук­раїни. Ворог той самий, ціль та сама, змінились тільки терени ведення боротьби. УПА вела її переважно на заході України, а ЗСУ – на сході…

«Нині українські патріоти, цвіт нації, гідно захищають незалежність України в жорстокій боротьбі із злим воро­гом, який хоче поневолити українців, знищити нас як націю. Ми віримо, що україн­ський народ переможе», – наголосив В. Волошин. І за­кликав молоде покоління вивчати історію УПА, яка ще, на жаль, залишається мало­відомою і бути патріотами України.

Присутні з цікавістю пере­глянули виставку «Нескоре­ні», якій відведена окрема кімната. На інформаційно-просвітницьких стендах – до­кументи, фотографії, карти та речі з приватних колекцій родин повстанців. Зокрема, інформаційні видання, лис­тівки, книги, військова форма повстанців, вишиті сорочки, прапори, штемпелі…

Експонати створюють ці­лісну картину протистояння ОУН та УПА з нацистським і більшовицьким тоталітар­ними режимами під час Дру­гої світової війни та пово­єнний час, а також розпові­дає про репресії радянської влади проти родин членів ОУН і УПА, переслідування родичів.

Історія Української пов­станської армії і пам’ять про неї – наш урок історії про те, як наші предки у роки Другої світової війни чинили опір московському агресору та вели безкомпромісну бо­ротьбу за свою державність. У вирі боротьби загинули мільйони українців-патріотів.

Ось чому так важливо не забувати свою історію, па­м’ятати Героїв-захисників Ук­раїни, і якою високою ціною здобувалася наша держава та гартувався народ, як нація.

Виставку оглянуло чимало сокальчан та гостей нашого старовинного міста.

Любов ПУЗИЧ.

Фото автора.