Головна Культура ПІСНЯ – НАША ЗБРОЯ

ПІСНЯ – НАША ЗБРОЯ

Варвари, які стверджували, що є нашими «братами», мою землю нищили, влаштову­вали голодо­мори, ділили легким розчерком олівця. Вже остаточно зрозуміло, що маємо всіма силами протис­тояти окупанту, що далі преться на нашу землю.

Народний ансамбль «Галицькі візерунки» підхоплює культурний марафон творчих ко­лективів, які своїм завданням вважають прове­дення благодійних концертів на під­­тримку українського війська. За допомогою пісні продовжуємо тра­диції і зберігаємо культуру.

Доля покерувала так, що керів­ни­ком на­шого колективу стала Лілія Яценко з міста Добропілля Донецької області. В своєму рід­ному місті пані Лілія є акомпані­атором в народному хореографіч­ному колективі «Не­посиди». Пер­ший спільний наш захід – до Дня Захисника України. Ми вшану­вали всіх, хто впродовж століть боровся за Українську Соборну Дер­жаву, всіх героїв та героїнь, які мужньо захищають нашу рідну землю сьо­годні. У цей тяжкий період ми звер­тає­мося до наших вічних пісенних скарбів, які передавалися старожи­лами (наприклад пісня «Там на Си­бірі вітер шумить»), які були написані Січовими стрільцями, а стали народними піснями (напр. «Ой чого ж ти зажурився стрільче мо­лодий»). Вони у критичні мо­менти набувають нових сенсів.

Пригадується слова Катерини По­ліщук («Пташки» «Азовсталі»): «Коли було важко – співали. Було страшно – співали! Здавалося кі­нець – співали. «Тому ми тут спі­ваємо за Українських військових, за майбутніх наших героїв, за кож­ного військовополоненого, який повинен повернутися додому. Спі­ваймо доки живі. Наша зброя – пісня.

Галина ВАЩУК,
учасник ансамблю.

 

* * *

Мистецький проект «Рідними шляхами-2022» «Українські музи не мовчать» Акаде­мічного інстру­мен­тального ансамблю «Висо­кий замок» (керівник Андрій Яцків) та Зас­луженої артистки України Лілії Коструби проходив на Сокальщині. Проєкт реалізуєть­ся Департа­мен­том з питань культури, націо­наль­ностей та релігій Львівської ОДА, Львівською національною філар­мо­нією, за підтримки відділу куль­тури Сокальської міської ради.

У Народному домі села Велике п­ід час заходу було зібрано 4550 гривень.

У Народному домі села Теляж, де також відбувся концерт, зібрано 3000 гривень.

30 жовтня в Народному домі Сокаля під час концерту зібрано 5545 грн. 50 копійок.

Усі кошти передано нашим Героям – Збройним силам України – 80-ій окремій десантно-штур­мовій бригаді.

А зразковий хореографічний колектив народного танцю «Весел­ка» (молодша та підготовча групи) Народного дому м. Сокаль, керів­ник Надія Ганіткевич, взяв участь у благодійному концерті «Хай живе вільна Україна», який проходив у НД Сокаля. Зібрано 4154 грн.

Дякуємо щиро діткам за гарний виступ, а батькам – за матеріальну підтримку ЗСУ!

Минулих вихідних працівники куль­тури зробили добру справу, вис­тупивши з концертом перед За­хисниками. Наші Герої отримали задоволення від побаченого та по­чу­того.  Мистецтво – потужна зброя проти окупанта! Не варто його не­до­оцінювати!  В мистецькому захо­ді взяли участь ведучі  Юлія П’ят­ковська та Аліна Коберенко, на­род­ний ансамбль пісні та музики «Заспів» (керівник Богдан Кійко), народний хореографічний колек­тив «Барвінок» Народного дому с. Скоморохи (керівник Оксана Чер­ний), солістки Вікторія Петраш і Діана Боднарчук, інструменталь­ний дует «Кантелена» у складі Ро­мана Козярського, Богдана Кійка, вокальний ансамбль «Су­зір’я» (керівник Ольга Шевчук), дует «Мрія» у складі Марічки Зеленко та Ольги Шевчук.

Організатор заходу – відділ куль­тури Сокальської міської ради.

Аматори сцени також завітали у Народний дім с. Велике з благодій­ним концертом на підтримку 80-ої десантно-штурмової бригади. Зіб­рано 5460 грн. та 10 злотих!

Слава Збройним силам України!  Слава Україні!