Головна Культура СПОГАДИ З ЛІТ МИНУЛИХ..

СПОГАДИ З ЛІТ МИНУЛИХ..

Таку назву має книга Марії Думінської-Кожушко, члена ТУМу «Просвіта» і НРУ, коректора і громадського кореспондента рухівської газети «Сокальщина», яка видрукована в ТзОВ «Вісник» (м. Сокаль). Спогади автора охоплюють початок історичної епохи новітнього українського національно-культурного відродження на Сокальщині.

На початку 1990х років XX століття, коли події в країні змінювалися, як в калейдоскопі, коли розпадалася комуністична імперія Радянський Союз, а на її руїнах виникали незалежні держави, громадські демократичні організації Сокальщини не завжди фіксували назви акцій, які проводили їх члени. Люди тоді просто робили свою роботу, не думаючи про історію, тому спогади учасників тих незабутніх подій, особливо цінні, як історичні документи.

Марія Кожушко записала імена колег – просвітян і активістів громадських організацій Сокальщини, які на початках новітнього українського відродження, спільно виконували просвітницьку і пропагандистську роботу: це І. Тимошик, М. Третяк, З. Гніздець, Н. Хрущ, М. Гринюк, І. Лазорко, подружжя О. і М. Назарук, разом з журналістами О. Проць, О. Оніпко, головами громадських районних організацій ТУМу «Просвіта» – В. Полянчуком, Р. Соколом, НРУ – П. Марушком, М. Гавришкевичем, Конгресу української інтелігенції – С. Дасюком, Товариства «Холмщина» – А. Петришин, Союзу українок – О. Гайдук – проводили літературні вечори про видатних українських поетів і письменників, заборонених у радянський час, – поета з Лемківщини Богдана – Ігоря Антонича, письменника Євгена Маланюка, автора статті «Малоросійство», поета з Сокальщини Василя Бобинського, читали реферати й доповіді на теми: «Минуле, сучасне та майбутнє в Надбужанщині», «З історії діяльності молодіжних організацій «Січ» і «Просвіта» на Сокальщині», урочисто відзначили 5ту річницю відродження ТУМу «Просвіта» в Сокальському районі.
Автор книги згадує, як у 1990 році, ще за часів радянської влади, активісти громадських організацій району разом з священиками, вчителями й учнями Сокаля на Різдвяні свята колядували, щедрували, ходили з вертепами по домівках жителів міста, бажали їм добра і здоров’я, а на Великодні свята навчали дітей співати гаївки і гагілки, водити під церквою хороводи.

Велику патріотичноагітаційну роботу проводили члени громадських організацій Сокальщини осінню 1989 року – на початках 1990х років, організовуючи колективні поїздки на посвячення Стрілецьких могил «Борцям за волю України» в міста і села району, на вшанування пам’яті будителя Галичини Маркіяна Шашкевича в село Підлисся, на батьківщину Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького в с. Прилбичі Яворівського району, в с. Колодяжне на Волині до музеюсадиби Лесі Українки, виїжджали на святкування 500річчя Запорізького козацтва, на відзначення 75ої річниці звитяжного бою з росіянами на горі Маківка в Карпатах, до могили воїнів УПА в с. Яковичі ВолодимирВолинського району, брали участь в пікетуванні Верховної Ради УРСР під час Революції на граніті, були агітаторами, членами виборчих комісій, спостерігачами і кандидатами в депутати Верховної Ради і місцевих рад.

У невеличкій книжці, автор спогадів, на жаль, не мала можливості записати імена багатьох активістів, які на початках українського відродження, брали участь в патріотичних акціях…

Книга Марії Кожушко «Спогади з літ минулих» видана в гарно оформленій палітурці, написана чистою літературною українською мовою, ілюстрована фотографіями, зацікавить багатьох читачів, і, думаю, буде корисною молодим історикам при написанні новітньої історії Прибузького краю.

Богдан НЕЧАЙ, с. Завишень.