Головна Культура Святе Причастя урочисте

Святе Причастя урочисте

В серце любов стукає знов – двері ти їй відчини.
Знай! Якщо Господь до тебе прийшов – ти не зазнаєш біди.
Бо коли серце твоє відкрите лиш для любові й добра,
Смутку тобі не судилися дні, не принесеш ти людині зла.
Знай же – бо, друже: тільки тоді, як Ісуса знайшов.
Буде зорею світити тобі Віра, Надія і Любов.

У серпневі дні, коли на полях достигають жита, а в повітрі витає ніжний запах квітів, церковний дзвін сповіщає парафіянам про урочисту подію – свято першої Святої Сповіді і урочистого Причастя. Свята Тайна Сповідь – це перепустка в особливий світ життя з Богом. Вона духовно збагачує і зміцнює дитину. У цій Тайні людина поособливому відчуває люблячого та милосердного Небесного Отця.

До святково прибраного храму поспішали на урочисту подію діти, які вперше приймали Ісуса до свого серця, їх рідні, хресні батьки, друзі, знайомі і просто парафіяни. Всі ніби промовляли, що в цей день незвичайна Свята Літургія. Діти, немов маленькі янголята в білій одежині, що є символом чистоти, із свічками у руках, що символізують світло спасіння, прийшли до храму урочисто прийняти Господа до своєї душі.

13 серпня до храму Успіння Пресвятої Богородиці с. Ульвівок радісно поспішали Юліанна Килешко, Софія Долженкова, Аліна Бельзецька, Тетяна Корнацька, Михайло Мандзяк, Устим Варенчук, які в цей день вперше приступили до Святого Причастя. 20 серпня церква св. свщмч. Йосафата с. Конотопи виглядала поособливому святково. Тут Максим Тимчук, Йосафат Перетятко, Дмитро Гриців у синіх вишиванках прийшли до храму на першу Сповідь, як на перший іспит у своєму житті. У неділю, 27 серпня, в церкві Введення у храм Пресвятої Богородиці с. Теляж Владислав Бриль, Вероніка Левчук, Святослав Мотлюк, Мар’яна Гібляк, Станіслав Токар, Христина Стасюк, Надія Пеленьо також приступили до першого Причастя. Цей день став справжнім святом, що залишиться у серці кожного з них на ціле життя.

Перше Причастя – це урочиста подія кожної людини, це привід об’єднати всю родину, це перший іспит в житті малечі. Отже, до Сповіді потрібно готуватися заздалегідь щирою молитвою, постом і примиренням з Богом та усіма людьми. Це допомагає заглянути в себе, побачити свої гріхи і пізнати серед них головну свою гріховну недугу.

Учні, які закінчили 2ий клас, добре усвідомлюють різницю між добром і злом, правдою та неправдою. Для того, щоб свідомо приступити до першого Святого Причастя і першої Святої Сповіді, підготовку почали проводити завчасу. Отець Орест Рубель і катехит Марія Ковалик навчали їх молитов і основ катехизму. Діти дуже добре засвоїли поданий матеріал. Хочеться вірити, що ці добрі Божі зерна знань, які запали в ранньому віці у дитячі серця, виростуть колосочками доброти, любові, розуміння, милосердя і співчуття.

Пресвята Євхаристія – це найбільший подарунок, який може отримати людина, бо під видами хліба і вина сам Ісус Христос приходить до нашої душі. Одного разу Ісус сказав про себе: «Я – хліб живий, що з неба зійшов. Коли хтось цей хліб їстиме, житиме повіки. І хліб, що його я дам, це – тіло моє за життя світу. Тіло моє – їжа правдива, і кров моя – правдивий напій. Хто споживає тіло моє і кров мою п’є, той у мені перебуває, а я – в ньому».

І ось настав цей момент – уділення Таїнства Євхаристії. Радісний момент – бо це велике свято для кожної родини і всієї парафії. Хвилюючий момент – бо це перший свідомий крок дітей на дорозі до святості.

У проповіді о. Орест Рубель подав присутнім пастирську настанову, в якій йшлося про важливість Таїнств Сповіді і Святого Причастя, про силу любові, коли з Божого милосердя відчиняються нам будьякі двері, найбільші з яких – двері до життя вічного. Отець Орест наголосив: «Упродовж нашого життя, на кожному кроці нас стрічає Ісус Христос. Говорить до нас, навчає і остерігає у вигляді людей, що говорять від Його імені. Тож, стараймося йти за Ісусом і вести за собою своїх дітей. Часто приступаймо до Сповіді і Святого Причастя, з відкритим серцем приймаймо Тіло і Кров Ісуса Христа, бо тільки після цих святих Тайн ми очищуємо і освячуємо свою душу».

По завершенні Святої Літургії причасники славили Бога віршами та піснею «За все тобі я дякую, Ісусе Спасе мій».

Отримавши священиче благословення, батьки щасливих діточок подякували усім за спільну молитву і дар, котрий Господь через священика дарував цим малим причасникам.
На згадку про першу Сповідь та урочисте Святе Причастя кожній дитині о. Орест Рубель вручив альбоми і пам’ятки «Першої Сповіді й урочистого Святого Причастя» та освятив подарунки від хресних батьків.

– Вірю, що у цих чистих дитячих серцях завжди палатиме вогник великої святої Божої любові, що юні християни поважатимуть і шануватимуть своїх рідних і близьких та будуть взірцем служіння Богові, людям і нашій Батьківщині, – зазначила катехит Марія Ковалик.

Дорогі діти! Споживши Тіло і Кров Ісуса Христа, ви ще ближче наблизились до Бога, більше пізнали Його. Від нині ви неодинокі. Де б не були, щоб не робили, з вами постійно перебуватиме Ісус Христос. Перше Причастя – велика і незабутня мить. Адже ваші маленькі серця стали тією чистою оселею, де поселився маленький Ісусик.

Отже, будьте добрими, слухняними, щирими, лагідними, розумними, працьовитими, вихованими. Старанно вчіться, робіть добрі вчинки, слухайте батьків і вчителів. А Ісус Христос назавжди замешкає у ваших серцях.

Юлія СОРОЧУК.