Головна Культура СВЯТКУВАННЯ ЮВІЛЕЮ ЦЕРКВИ СВЯТОГО МИКОЛАЯ

СВЯТКУВАННЯ ЮВІЛЕЮ ЦЕРКВИ СВЯТОГО МИКОЛАЯ

•Церква Святого Миколая збудована в першій половині XVI століття, є найстарішим храмом Сокаля. Вона знаходиться на території міського парку на березі Західного Бугу. Святиню вважають колискою Унії православної церкви з Римом. Саме в Миколаївському храмі у 1594 році відбулася нарада православних українських священиків в присутності перемишльського єпископа Михайла Копистинського щодо можливості об’єднання з римокатолицькою церквою.
22 травня у м. Сокалі відбулися урочисті заходи з нагоди 500річного ювілею церкви перенесення мощей святого Миколая Чудотворця. А розпочав їх настоятель храму о. Михайло Назар водосвятним молебнем.

Парафіяни та гості урочисто зустріли Високопреосвященного митрополита ЛьвівськоСокальського УПЦКП Димитрія. Діти піднесли йому коровай та квіти. Він і очолив святкову Літургію. У співслужінні взяли участь секретар управління, митрофорний протоієрей Володимир Бачинський, єпископ ВолодимирВолинський і Турійський Матфей, декан Сокальського благочиння о. Михайло Гнатів, священики УГКЦ та УАПЦ, римокатолицької церкви. У Повчальному слові митрополит Димитрій зазначив, що очевидно святий Миколай під час освячення храму поцілував його, адже впродовж п’яти століть, переживши найрізноманітніші періоди в історії, церква встояла. І нині є окрасою Сокаля.

Після Літургії було освячено новозбудовану капличку, архієрей роздав своє благословeння всім парафіянам.

У святкуванні взяли участь голова районної ради Микола Пасько, перший заступник голови райдержадміністрації Ірина Задолинна, депутати районної ради.

Біля храму пройшла виставка писанок, а також робіт відомого сокальського мистця Анатолія Покотюка.

Василь СОРОЧУК.
Фото атора.