Головна Культура Цілий тиждень дітки у Горбкові разом з отцем Павлом Пащуком були біля...

Цілий тиждень дітки у Горбкові разом з отцем Павлом Пащуком були біля церкви

ЗАВДЯЧУЄМО ОТЦЮ ПАВЛУ

Xоча вже й розпочався новий навчальний рік, але з радістю згадую табір («Канікули з Богом») у с. Горбків.

Цілий тиждень дітки разом з отцем Павлом Пащуком були біля церкви. День розпочинався зі Святої літургії. Опісля – гімн табору, а далі все за планом. Проводили ігри, конкурси, обід і знову праця. У таборі було три ко­манди: метелики, Божі поміч­ники і зірки. Діточкам (майже 40) було весело. Живу біля церкви і все це чула і бачила. Хованки теж були разом зі священником. І я цьому дуже раділа. Тішусь, що у них таке щасливе дитинство. Були у таборі ще четверо старших дівчат-аніматорів, які допомагали о. Павлу.

Час минув, як все змінило­ся. Наше дитинство було ін­шим: босоніж бігали, пасли гуси, корови, допомагали батькам на колгоспних ланах (рвали, обрізали, вантажили цукрові буряки). Нас вчили, що Бога немає. Будучи у 7-8 класі, на Пасху брали до колгоспу нарізати картоплю для садіння. Один єдиний вчитель М. Т. Войтович, кот­рий родом з Копитова, гово­рив: «Не ідіть до школи у цей день, нічого вам не зроблять. Бог є, робіть так, як кажуть вам батьки, але нікому цього не говоріть, бо завтра мене звільнять». Ми вже в цей час були розумні, таємницю три­мали. Біля церкви забороня­ли бавитись навіть у стар­шому віці. Така була комуністична система. Немає Бога – немає церкви, тільки Лєнін і Сталін.

Але правда перемогла. Сьогодні нам Бог послав ду­же хорошого священника, доброго господаря, організа­тора, вихователя молодого покоління. За його існування у храмі Воздвиження Чесно­го Хреста дуже багато зроб­лено. Заслуга отця Павла, що реставрована церква стоїть красунею у центрі села. А храм – це основа.
о. Павло долучає діточок до прислуговування, скільки б їх не було, кожного візьме. Організовує поїздки по свя­тих місцях, вертепи на Різ­дво, свято св. Миколая, пра­цює Марійська дружина, спільнота «Матері в молит­ві». Має підхід до кожного, вислухає, порадить, привіт­ний, завжди усміхнений.

Не зважаючи на дощ, 23 серпня у нас також було свя­то – посвячення Прапора. Отець Павло, хористи з піс­нею «Ой, на горі, на Маківці» вийшли з церкви і попряму­вали до святково прибраної могили «Борцям за волю Ук­раїни», де майоріли два пра­пори: синьо-жовтий і чорно-малиновий. Зі словами при­вітання і подяки виступила староста Ольга Кальмук.

Ми, парафіяни, дуже вдяч­ні о. Павлу за невтомну пра­цю. Здоров’я Вам міцного, отче, і вашій сім’ї та родині. Адже знаємо, що у Вас ще багато планів щодо нашої святині!

Мирослава КОВАЛЬЧУК,
жителька с. Горбків.