Головна Культура У музеї «Земля. Людина. Всесвіт» презентувала свій творчий доробок со­кальчанка Любов Коваль­чук

У музеї «Земля. Людина. Всесвіт» презентувала свій творчий доробок со­кальчанка Любов Коваль­чук

ВИШИТЕ ДИВО ЛЮБОВІ КОВАЛЬЧУК

Це вишиті серветки, рушники, образи, сукні, спідниці, костюми, сумки, сорочки жіночі та чоловічі. Через карантин, аби більше со­кальчан могли ознайомитися з творчістю майстрині, частину ек­спонатів 23 серпня винесли на ву­лицю. Тож вишивки та оригінальний одяг, до речі, на жодному з них візерунки не повторюються, при­вертали увагу не тільки шануваль­ників, але й перехожих.

Приємно, що вишивання, яке ще недавно вважалося забутим і не­модним заняттям, нині знову стало улюбленим хобі багатьох жінок. Одні вважають за краще вишивати картини, інші – прикрашають ви­шивкою сумочки або одяг, треті – вишивають тільки ікони. п. Любов каже, що любить вишивати все, і час від часу пробує щось нове для себе.

Свою першу роботу – серветку, яку вона береже й до сьогодні, вишила в 12 років. Інтерес до руко­ділля прищепила їй сусідка Михай­лина Міщій, яка була доброю рукодільницею. Дівчина часто приходи­ла до неї, любила дивитися, як ви­шиває на полотні красиві орнаменти. Саме вона, вважає п. Любов, привила їй любов до рукоділля та навчила вишивати хрестиком. Спершу вишивала серветки, руш­ники, доріжки. Вони й прикрашають оселю майстрині та створюють домашній затишок. Потім вишива­ла сорочки та спробувала прикрашати вишивкою повсякденний і святковий одяг. Сподобалося. Тож на свята щоразу дивувала рідних та знайомих новим вбранням, яке оздоблювала вишивкою. Не раз помічала захоплюючі погляди ото­чуючих. Нині у її гардеробі 20 влас­них вишиванок. Не одну вишила донькам, внучкам та друзям.

«Однак улюблених робіт не маю, бо обожнюю всі. Продавати їх рука не піднімається», – говорить Лю­бов Ковальчук.

Їй до душі й картини. Зокрема, значимим вважає для себе образ Ісуса Христа. Коли була в гостях у братової в Польщі, побачила виши­тий нею образ, він запав у душу. Попросила у неї схему, і хоч було важко вишивати з паперу, таки його вишила.

– Голка з нитками та полотно зі мною завжди. Зроблю кілька хрес­тиків – і стає легше, – каже виши­вальниця. – Отримую від цього задоволення. Можу за вишивкою цілими днями просидіти, а буває – пару хвилин на день. Навіть, коли працювала лаборантом на заводі хімволокна, під час обідньої перер­ви завжди робила декілька хрести­ків. За 27 років, що трудилася, ви­шила чимало. Брала свою чарівну голку (сміється – авт.) навіть в Ізраїль, куди поїхала на роботу, коли закрили хімзавод. «Я давно мріяла про жовте плаття, вишите коричневими нитками. Колись у крамницях важко було придбати нитки та полотно, а тут мені пощас­тило. Хоч вже збиралася їхати за кордон, купила, за ніч – скроїла і забрала з собою. Саме ця вишивка допомогла мені у перші місяці від­воліктися від хвилювань, та стала «моїми ліками» від туги за рідними. Коли вислала подругам фото ви­шитого плаття, вони дивувались, що й на заробітках я маю час зай­матися улюбленою справою. Нас­правді моє хобі стало відрадою на чужині, допомогою при тяжких жит­тєвих обставинах, в які потрапи­ла», – згадує майстриня.

Жінка дорожить своїми робота­ми, вони наче частинка її душі. І досі п. Любові прикро, що поки її не було, хтось забрав відшивати два рушники – один з калиною, інший – з цвітом каштана – так і не віддав. Коли дізналася про це, навіть заплакала, вишивки для неї цінні, бо вклала багато праці.

– Вишивання – це приємне дозвілля, – продовжує пані Любов, – під час якого можна відволіктися від побуту і зануритися в зовсім інший вимір реальності, де панує натхнення та гармонія. Воно заспо­коює, приносить відчуття щастя і умиротворення, розслабляє після напруженої роботи, знімає втому, що накопичилася за день. Бо без захоплень, вважаю, людина не може почувати себе щасливою.

п. Любов вишиває хрестиком, низинкою, бісером, використовує автентичні візерунки зі старих сорочок, зокрема сокальських. З гордістю майстриня показує робо­ти, над якими працювала півтора роки. Це блузка та сумочка, вишиті сокальським орнаментом чорним по білому. Костюм своєю вишука­ністю та красою привертає всіх увагу. Тут вишиті не тільки рукави та перед, але й спинка. До речі, майстриня любить, коли є багато вишиття. Дехто констатує, що її вишивки густо зашиті. На що пані Люба каже, що в кожного свій смак, а їй подобається, коли багато ви­шивки на полотні. Наче живі, виглядають жовтогарячі соняхи та китиці червоної калини на інших виробах. Майстриня гарно добирає кольори. Вражає витонченістю й костюм з ніжно-бузковими квітами, вишитий малесенькими хрестика­ми на марлі.

– Скільки праці, скільки терпіння потрібно, щоб вишити сорочку чи такий костюм, – каже народна майстриня Любов Ковалько зі Сокаля, яка прийшла привітати ко­легу з виставкою та подивитися на її творчий доробок. Заці­кавили її картини-образи, бо також вишиває ікони, а позаторік у цьому ж музеї була виставка її робіт.

– Вишиті роботи Любові Коваль­чук, – розповідає директор музею «Людина. Земля. Всесвіт» Наталія Покотюк, – варті уваги, вражають майстерністю виконання та своєю вишуканістю. Майстриня по-ново­му подає автентичні узори со­кальської вишивки. Наш музей зберігає, досліджує та популяризує як твори образотворчого, так і де­коративно-ужиткового мистец­тва, зокрема, української вишивки, що має давні традиції. Уже другий рік у рамках проєкту «Від автентики до сучасності» ми знайомимо со­кальців та наших гостей з неорди­нарними особистостями, талано­витими митцями та майстринями Сокальщини та Прибужжя. Окрім робіт знаних митців, в музеї експо­нуються роботи майстрів-аматорів, зокрема Любові Ковалько, Тетяни Золотоверхової, до них впевнено можна віднести й Любов Ковальчук.

Пані Наталія також розповіла, що напередодні відкриття артвис­тавки вишиванок майстрині, у музеї відбулася літературно-музична го­дина «Найдорожча і єдина – моя рідна Україна» з поетесою Надією Матвіїв-Тарановою та юною бан­дуристкою, ученицею Сокальської дитячої школи мистецтв ім. Віктора Матюка Даринкою Ямовою. На жаль, через адаптивний карантин у нас була обмежена кількість відві­дувачів. Але дітям було цікаво, во­ни читали вірші про Україну, а також пані Надії.

– Усі ці заходи, – продовжує п. Наталія, – приурочені Дню Дер­жавного прапора та Дню незалеж­ності та є присвятою пам’яті дирек-тору музею та митцю Анатолію Покотюку, який над усе любив Україну, намагався відобразити у своїх творах її історію. Триває експозиція його творчих робіт.

Микола Лисенко – праправнук Тараса Шевченка, приїхав з Чер­кащини вшанувати пам’ять свого побратима Анатолія Покотю­ка, він не приховував захоплен­ня робо­тами сокальської виши­вальниці. Каже, що своїми «золотими рука­ми», які створюють такі вишукані вироби, Любов Ковальчук про­славляє Україну та вірить, що ця жінка ще створить не одне вишите диво для себе та України. Він уро­чисто вручив вишивальниці гра­моту від Всеукраїнського благо­дійного культурно-наукового фонду Т. Г. Шевченка за популяризацію вишивки, сприяння відродження духовної спадщини минулого.

М. Лисенко зазначив, що завжди з радістю приїжджає на Сокальщи­ну, вважає, що музей «Людина. Земля. Всесвіт», мабуть, такий єдиний у світі. Тож його треба бе­регти, підтримувати творчих лю­дей, які тут працюють, дбають про духовне, намагаються зберег­ти мистецько-культурні традиції краю. Прикро, що пішов у засвіти неор­динарна особис­тість, талано­витий митець, патріот Анатолій Покотюк.

– Для мене є значимим, що вис­тавка моїх творчих робіт відкри­лася у День Державного прапора та День незалежності, – каже пані Люба. – Анатолія Покотюка вважаю своїм хрещеним батьком. Він завжди підтримував мене, заохо­чував зробити виставку власних вишитих робіт. Але все якось не було часу. Тож у пам’ять про нього вирішила зробити цю виставку. Де б не була, завжди з гордістю гово­рила, що я – українка й народилася на Україні. А коли ізраїльтяни поба­чили мої вишивки, дивувалися, невже голкою та нитками можна створити таку красу? Просили нав­чити, однак ні в кого не вистачало терпіння, щоб бодай закінчити маленьку серветку. Це, мабуть, в українок закладено генетично, бо який ще народ має такі чудові ви­шиті обереги. Вокальний ансамбль «Краяни» (керівник Оксана Сумба­єва) та юна бандуристка Даринка Ямова виконали пісні та музичні твори, які любив Анатолій Покотюк.

Охочі долучитися до світу пре­красного, можуть завітати до му­зею щодня, крім понеділка, з 11 до 17 години.

Любов ПУЗИЧ. Фото автора.