Головна Культура У Сокальській районній бібліотеці відбулася презен­тація нового номера альма­наху «Соколиний край»

У Сокальській районній бібліотеці відбулася презен­тація нового номера альма­наху «Соколиний край»

«І мить, як пір’їну, впіймає в долоню Господь…»

У Сокальській районній бібліотеці ім. В. Бобинського відбулася презен­тація нового (16-18) номера альма­наху «Соколиний край». У теплій, дружній атмосфері, яка завжди панує у книгозбірні, зібралися школярі, місцева інте­лігенція, поціновувачі творчості митців рідно­го краю. Завідувачка відділу обслуговування Сокальської центральної районної бібліоте­ки Світлана Халупник, а цього дня ще й ведуча, представила гостей: «На теренах Сокальщини проростає і поетичне, і прозове слово, яке здатне викликати у наших душах шквал емоцій. А творять його талановиті майстри слова, закохані у свій край, який є колискою їхньої творчості. Сьогодні вони прийшли до нас з новим творчим доробком, з довгоочікуваним випуском альманаху».

С. Халупник розповіла історію створення літературно-мистецького об’єднання «Ко­лос», яке бере свій початок у 1962 році. Від­тоді минуло багато часу, багато що змінило­ся, зокрема, народилося і виросло не одне покоління літераторів, які завжди спішать до читача з відкритою душею і на сторінках часопису «Голос з-над Бугу», і в «Сокальщи­ні літературній». Кожен поет і письменник має у творчому доробку не одну збірку пое­зій або співаник. Свої вірші, повісті, новели чи дослідження вони друкують на сторінках альманаху «Соколиний край», який з 2001 року є офіційним друкованим органом ЛМО «Колос». Цього року світ побачило видання, яке має патріотичне звучання та в якому зібраний весь біль українського народу ос­танніх років. Його упорядниками є почесний голова ЛМО «Колос», член Української асо­ціації письменників Володимир Полянчук та член Національної спілки письменників України, лауреат багатьох літературних пре­мій, автор численних збірок поезій, голова ЛМО Любов Бенедишин. Знаковим є те, що цей випуск альманаху вийшов у переддень пам’яті загибелі Небесної Сотні та початку російської агресії. Ті криваві події знайшли відгомін у серці багатьох людей. Лишили вони свій шрам на душі сокальських літера­торів, і болем та розпукою вилились у рядках їхніх поезій. Видання виховує почуття пат­ріотизму і любові до рідної землі та рідної мови. Ведуча розпочала поетичне дійство віршем Любові Бенедишин «Розгойдали небо», який закінчується такими рядками:

«Як вирватись вірі із цього кривавого виру?

В зіницях безодні спасенна хитається лодь.

…Насниться Вкраїні надія – голубкою миру.

І мить, як пір’їну,

впіймає в долоню Господь».

Почесний голова літературно-мистецького об’єднання «Колос» Володимир Полянчук розповів про проблеми, що супроводжували випуск цього альманаху, який спільними зу­силлями побачив світ у січні 2020 року. Він засвідчив, як майстри пера відгукнулись на події в Україні, як вони висловлюють грома­дянську позицію, боронять українське слово і спільно стоять на передових рубежах, бо поезія – це стежина волі, це поступ до руху вперед.

Ідея створення цього альманаху з’явилася у голови літоб’єднання Любові Бенедишин у 2016 році. Однак з певних об’єктивних і суб’єктивних причин збірник побачив світ лише зараз. «І це, на мою думку, було прови­дінням Божим, бо вийшов він тоді, коли найбільше потрібний. Коли хочеться кричати на весь голос, що ми не маємо права забути смерть українців-патріотів і зневажати що­денний подвиг наших захисників, які стоять «оборонною стіною» на сході України. Сьо­годні усі люди, які не байдужі, мають бороти­ся, триматися разом і казати правду. Альма­нах – це свого роду крик душі кожного автора. Це наша лепта в скарбницю пам’яті, в скарбницю шани Героїв Небесної Сотні та воїнів, які захищають територіальну ціліс­ність на сході України», – зазначила поетеса. Л. Бенедишин подякувала голові Сокаль­ської райспоживспілки Петру Габі, який допо­міг видати альманах, і висловила сподівання, що це видання знайде свого читача і його місія справді буде виконана.

Далі ведуча познайомила присутніх з цікавими, талановитими поетами, чиї твори опубліковані у цьому випуску «Соколиного краю». Серед них Галина Хорташко та Лідія Гій-Шишка з Войславичів, Галина Кравчук-Лимич з Сокаля, Світлана Мельничук з Перетік, Ігор Данюк з смт. Жвирка, Володи­мир Комбель з Низів, Марія Лобай з Сільця, Оксана Піка з Забужжя, Любов Рибак з Угри­нова, Марія Макух з Хлівчан, Олена Штика­ло зі Свитазева та багато інших. Поети, які завітали на презентацію, читали свої твори та вірші-присвяти з нагоди виходу альманаху.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять двох самобутніх поеток, які, на превеликий жаль, відійшли за межу вічності у 2017 році, коли ще тривала робота над альманахом – це Ольга Гаврилюк (с. Свита­зів) та Людмила Романюк (м. Сокаль). На слова останньої композитор Ольга Пенюк створила чудову пісню «Поетам Сокальщи­ни», яка доречно прозвучала в запису на презентації (виконавець та аранжувальник Сергій Романюк).

Привітали колег автори альманаху: поет, пародист Іван Гентош зі Львова та Віра Олеш з Соснівки, які, до слова, разом з «Книжковим двориком на колесах» пропагу­ють українську поезію та пісню на сході Ук­раїни. Вони поділились спогадами про події на Майдані Гідності, бо були його активними учасниками. А також побажали «колосятам» подальших творчих успіхів.

Схвилював до глибини душі виступ нашо­го талановитого земляка Олега Короля, скромної та неординарної людини, який знає 11 мов, є перекладачем та поетом, і також одним з авторів «Соколиного краю». Він зазначив, що кожен митець перепускає через себе, через душу і серце все те, що відбувається навколо, бо історичний і літера­турний процеси завжди зв’язані нерозривно. Тож «Соколиний край» – це віха літературно­го процесу, це є орієнтир, бо іноді поетичне мудре слово впливає краще ніж політичний лозунг. Він закликав усіх не бути байдужими, не боятися, а чітко висловлювати свою гро­мадянську позицію та побажав літературно-мистецькому об’єднанню «Колос» випустити ще не один альманах гарних патріотичних творів.

На думку поетеси Ганни Кузьмак, цей випуск альманаху – «це велика балада, яку писали ми всі одним серцем і одною душею. Через весь альманах червоною ниткою проходить тема ненависті до ворогів, любові до України, жаль за нашими синами і віра в їхню перемогу». Крім поезії, в «Соколи­ному краї» є ще краєзнавчі дослідження Пет­ра Мавка з Белза, зокрема, про Богдана-Ігоря Антонича: сокальчанам буде цікаво дізнатися, що його наречена була зі Сокаля, а також есеї про наших земляків – поета Олександра Козловського, композитора-диригента Василя Осташевського.

Виступи поетів, почесних гостей, переплі­талися із віршами, які майстерно декламу­вали учні ЗЗСО Сокальський ліцей №1 ім. Олега Романіва (під керівництвом вчителя української мови і літератури Оксани Про­цюк). Багато творів сокальських поетів є дуже мелодійними і легко співаються. Це продемонстрували поет і бард Ігор Курач, презентувавши пісню «Жде мене калина» на слова Володимира Полянчука та власну «На кордоні», а також Марія Король, яка піднесено виконала пісню «Маршали» на слова Ганни Кузьмак.

Привітав митців Сокальщини з виходом у світ нового альманаху й голова Сокальської районної ради Микола Пасько, який розпочав свій виступ з вірша угнівської пое­теси Надії Канюки «Мамина любов», який розповідає про переживання матері, чий син воює на сході України, і яка вірить у його перемогу та щасливе повернення. На думку очільника районної ради, нам часто бракує саме такої щирої віри у нашу звитягу: – Я дійшов такого висновку, що найстрашні­ший злочин – це наша байдужість, – наголо­сив він. – Російський агресор зміг зайти на нашу територію настільки, наскільки йому дозволили. Але ворог зрозумів, що не зможе далі пройти силою і тому, зараз він воює за наш розум, душу та серце. Ви дуже необхідні українському суспільству. Прошу Вас, закли­кайте своїм поетичним словом, виховуйте у людей відчуття перемоги. Адже в цій бо­ротьбі ми не маємо права програти. Сокаль­ська районна рада, зі свого боку, також зро­била певний крок в цьому напрямку. Ми прийняли районну програму національно-патріотичного виховання. В її межах, разом із пластунами проводили патріотичні заходи, відвідували історичні місця району, а також розробили унікальний електронний посібник з історії нашого краю «Стежками Героїв Со­кальщини».

М. Пасько вручив подяку колективу літе­ратурно-мистецького об’єднання «Колос» та пообіцяв підтримку «колосятам» у випус­ку такого щорічника. Під час презентації альманаху на адресу сокальських літерато­рів було сказано чимало добрих слів. Зок­рема, директор Сокальського БДЮТ Марія Поліщук зазначила, що в «альманасі зібрана прекрасна поезія і це видання має стати настільною книжкою для підростаючого по­коління. Ваші поетичні рядки – це життєдай­не джерело для наших дітей. Вони рятують нас від розпачу і безнадії, це дає нам віру, вселяє велику надію і любов».

З усього сказаного зрозуміло, що у «ново­народженому» числі альманаху «Соколиний край» поживу для душі й цікаву інформацію для роздумів знайде читач будь-якого віку й уподобань. На завершення зустрічі читачі дякували сокальським митцям за тепле та щире спілкування і чимало з них придбали альманах з автографами.

Любов ПУЗИЧ.

Фото автора.