Головна Культура У Сокалі пройшла презентація проєкту «Стежками Героїв Сокальщини»

У Сокалі пройшла презентація проєкту «Стежками Героїв Сокальщини»

У Сокальському районному Народному домі 21 листопада пройшла презентація проєкту «Стежками Героїв Сокальщини».

В заході взяли участь керівники Народних домів Сокальського району, завідуючі філіями бібліотек центральної районної бібліотечної системи, освітяни, депутати Сокальської районної ради, голови місцевих рад тощо. Присутні побачили унікальний віртуальний ресурс, який містить інформацію про події, що відбувались на наших теренах, про видатних людей Сокальщини: новітніх Героїв та учасників національно-визвольної боротьби минулого століття. Це електронний посібник з історії Сокальського краю, аналогів якому на Львівщині наразі немає.

Презентація розпочалася з хвилини мовчання за загиблими Героями Небесної Сотні та воїнами АТО. Голова Сокальської районної ради Микола Пасько розповів, що ідея створення проєкту належить пластунам району. Її підтримали депутати районної ради і прийняли відповідне рішення. «Сьогодні в Україні йде війна, майже щодня гинуть українські воїни. Ми не повинні звикати до цього, а навпаки – виховувати молоде покоління так, щоб вони розуміли ситуацію в країні і приймали вірні рішення щодо майбутнього України. Адже за нашу державу віддали своє життя тисячі українців. Їх імена ми не маємо права забувати. Але сучасні реалії вимагають нових підходів до навчання, адже дітей більше цікавить віртуальний світ. Тому в межах проєкту «Стежками Героїв Сокальщини» був розроблений електронний посібник з історії Сокальського краю», – зазначив Микола Пасько і запросив до слова координатора пластового осередку в Сокалі Галину Матвіїв.
Г. Матвіїв та пластуни Олег Бубела, Настя Сольвар та Ірина Пончка розповіли про патріотичні акції, які вони проводили протягом 2019 року в межах проекту «Стежками Героїв Сокальщини». Свої слова пластуни підкріпили відеозвітом про проведення вищеназваних акцій.

«Назва «Стежками Героїв» – це є пластовий бренд, тому що під таким гаслом вже більш як 20 років в Пласті відбуваються патріотичні, історичні та туристичні змаги. Наша основна мета – активне залучення до патріотичного виховання молоді. Тому проведені акції допомагали в доступній та цікавій формі розповісти про історію Сокальського краю. Кожна з них проходила на території, яка була прив’язана до певної історичної події чи постаті. Обов’язковою складовою кожної акції був інтелектуальний змаг. Учасники, а це учні 10 класів з Сокальських шкіл ІІІІ ступенів, повинні були почитати інформацію про це пам’ятне місце чи про видатну особу», – зазначила координатор пластового осередку в Сокалі Галина Матвіїв. Більш детально про самі акції розповідали юні пластуни. Олег Бубела звернув увагу, що цьогорічний, популярний чемпіонат з гри «Що? Де? Коли?» був присвячений героїчній історії Сокальщини. 50% запитань стосувались саме цієї теми.

Наступна акція називалась «Рейд криївка» і охоплювала села Савчин, Гута і навколишній ліс. Школярі взяли участь у пішохідному рейді з елементами орієнтування.

Інтелектуальний змаг дав можливість повторити історію сіл Шмитків та Мошків, згадати історичні факти пов’язані з подіями 1946 року, коли у шмитківському лісі поляками була знищена повстанська криївка. Учасники акції позмагались в спортивному туризмі, центральним елементом якого був стрілецький вишкіл у форматі гри «Лазертаг».
Пластунка Ірина Пончка розповіла про акцію «Легенда має жити», яка пройшла в Сільці, на малій Батьківщині генералаполітвиховника УПА, Лицаря Золотого Хреста Івана Климіва«Легенди» і була присвячена 110ій річниці від дня його народження. Програму побудували таким чином, що її учасники спробували себе у різних заняттях, які сприяли у виробленні вмінь•та навиків для роботи у підпіллі.
Одна з акції була приурочена 75 річниці депортації українців з етнічних земель. В її ході, учасники поспілкувались із очевидцем тих подій, почесним головою братства вояків ОУНУПА Михайлом Куцябою, розповіла Настя Сольвар. До речі, саме 21 листопада, він відзначив свій 84й день народження і присутні оплесками привітали упівця.

В ході вшанування пам’яті мешканців спаленого села Іваньки, пройшла ще одна акція – повстанська ватра. Напередодні був проведений творчий конкурс у номінаціях: вокальне мистецтво, авторська пісня і поезія, образотворче мистецтво. Кращі номери були включені в програму повстанської ватри. Основна мета цієї акції – через мистецтво розкрити факти та історичні події 1944 року, коли була спалена низка сіл на Сокальщині, а їх мешканці були вбиті.

Спасів, батьківщина полковника УПА Василя Сидора«Шелеста», стало місцем проведення теренової гри «Шелест». Її особливістю був пішохідний вимарш околицями села, під час якого учасники знайомились із історичним минулим цих земель, а також віддали шану останнім повстанцям підпілля, під проводом Михайла Панаса, які були вбиті НКВД у грудні 1944 року.

«Вважаємо, що роботу з дітьми саме в такому форматі необхідно продовжувати. Як показав досвід, більшість із учасників акції ніколи нe були у цих пам’ятних місцях і навіть не знали про них», – підсумувала Галина Матвіїв і подякувала всім, хто сприяв у проведенні цих акцій.

Очільник Сокальської районної ради Микола Пасько закликав підтримувати пластунів, які дуже часто виступають генераторам дуже цікавих та корисних пропозицій. «Кожна ідея повинна підтримуватись матеріально, адже такі акції потребують витрат на перевезення дітей, їх харчування, нагородження тощо. Усі ці нюанси ми передбачили у районній програмі «Національно-патріотичного, військово-спортивного виховання та підготовки молоді до служби в Збройних силах України на 20172020 роки». Я хочу подякувати депутатам Сокальської районної ради, які її прийняли і виділили фінансовий ресурс. Також дякую за підтримку Сокальській райдержадміністрації. Сподіваюсь, що таку важливу справу ми продовжимо і наступного року».

Проєкт «Стежками Героїв Сокальщини» є складовою програми «Національно-патріотичного, військово-спортивного виховання та підготовки молоді до служби в Збройних силах України на 20172020 роки». Директор «Центру з обслуговування закладів освіти» Микола Мисак, як виконавець програми, розповів про її документальне оформлення, без якого неможливе фінансування. Він також відзначив важливість і актуальність цього електронного ресурсу: «Вважаю, що це тільки початок, перший крок. Тут обсяг роботи дуже великий, не на один рік. Тому програма «Національно-патріотичного, військово-спортивного виховання та підготовки молоді до служби в Збройних силах України на 20172020 роки» має жити і розділ «Стежками Героїв Сокальщини» повинен продовжувати розвиватись. Ця ініціатива вартує підтримки».

Далі, Микола Пасько коротко презентував присутнім електронні сервіси Сокальщини. На вебсторінці sokalshchyna.info є чотири платформи: «Інвестуй в Сокальщину», електронна система «Голос», «Стежками Героїв Сокальщини», освітня – «Око». Усі ці інтернет ресурси розробили за кошти районного бюджету. Відповідне рішення було прийнято депутатами Сокальської районної ради. Микола Пасько ще раз подякував районним обранцям і всім, хто долучився до їх створення.

Директор компанії «Українські Інтерактивні Технології», розробник електронного посібника «Стежками Героїв Сокальщини» Віктор Притулко більш детально зупинився саме на інтернетресурсі. Він містить три розділи: «Герої сучасності», «Історичні постаті» та «Визначні місця». Основна мета електронного посібника – надати детальну інформацію про історію саме Сокальського краю, щоб освітяни могли повноцінно його використовувати під час навчання. Окрім того, планується його вдосконалити за допомогою QRкоду. Людина, підійшовши до місця, де відбувалась певна подія, зможе відсканувати цей код і відразу, на гаджеті переглянути відеоролик чи прослухати аудіогід про її історію. Як приклад, присутні змогли переглянути сюжет про нашого земляка, молодшого сержанта Олега Галатюка, який трагічно загинув 22 грудня 2015 року в зоні АТО.

В. Притулко наголосив, що аналогічні відеоролики будуть виготовлені про кожного сучасного Героя Сокальщини.
Електронний посібник нині потребує ширшого змістовного наповнення. Для цього організовується конкурс між учнями старших класів, працівниками бібліотек та народних домів району. Завдання – зібрати матеріали про Героїв національновизвольних змагань 4050 років минулого століття та про сучасних героїв Сокальського району. Завершується конкурс 10 грудня 2019 року. Переможці, хто збере найбільш цікавий та змістовний матеріал, отримають призи.

Василь СОРОЧУК.
Фото автора.