Головна Культура У Сокальській публічній бібліотеці відбувся творчий вечір «Поетичні ритми серця»

У Сокальській публічній бібліотеці відбувся творчий вечір «Поетичні ритми серця»

«ПОЕЗІЯ – ЦЕ, ПЕРШ ЗА ВСЕ, НЕСПОКІЙ…»

У Сокальській публічній бібліотеці відбувся творчий вечір «Поетичні ритми серця», приуроче­ний 80-річчю від дня народження вчителя, поета, громадського активіста, головного редактора альманаху «Соколиний край», почесного голови літературно-мистецького об’єднання «Колос» Володимира Полянчука.

 

Модератором заходу була заві­дувачка відділу обслуговування Тетяна Філонич, яка розповіла про життя і творчість поета – члена ра­йонного проводу НРУ, районної управи Всеукраїнського об’єднання «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка та Української асоціації письменників, який народився у с. Тартаківець (нині – Тартаків), і як вчитель та мудрий наставник плекав упро­довж свого життя любов до рідного краю, мови, історії у своїх вихован­цях. Він – багатогранна особис­тість, проте основою його життя стало поетичне слово та любов до України.

На свято завітали друзі поета, читачі бібліотеки, любителі поезії та гарної пісні. І їхні очікування не були марними. Змістовну розповідь ведучої доповнювали вірші ювіля­ра, які читали учні ЗЗСО Сокальсь­кий ліцей №1 ім. Олега Романіва. Озвучені твори представляли різні грані творчості Володимира Павло­вича – від громадянської поезії до пейзажної та душевної інтимної лірики. Глядачі дуже тепло та при­язно вітали ці вірші. Прозвучали також пісні на вірші В. Полянчука «Дитинства котики вербові» у вико­нанні тріо учнів Сокальського ліцею та «Цвіт кохання», яку з трепетом заспівав дует «Родина» у складі Оксани Сумбаєвої та Софії Міщук.

Захід доповнила книжкова експо­зиція творів поета з фондів НБУ.

Поета вітали з днем народження, читали присвяти та улюблені вірші з його доробку, згадували спільні життєві й творчі історії колеги по перу – члени літературно-мистець­кого об’єднання «Колос», який п. Володимир очолював майже 20 років (до 2017-го), а нині усі його добрі починання продовжує Любов Бенедишин. Вона тепло відізва­лась про доробок талановитого поета, автора чотирьох збірок: «Са­джу свій сад», «Танець каріатид», «Мріється Україна» та «І журавлі, і небо». Зокрема, зазначила, що в двох останніх (виданих 2018 року) особливо «вчувається» потужний голос трембіти у патріотичних вір­шах та ніжне звучання віолончелі – у ліричних рядках.

Ділились своїми споминами про участь у засіданнях ЛМО «Колос», у літературно-просвітницьких захо­дах району, згадували про копітку роботу над альманахом «Соколи­ний край» Ганна Кузьмак, Світлана Мельничук, Леся Гумен, Галина Хохонь, Любов Уманська, Леонтій Литвин, Надія Самсін, Тетяна Климчук, Олена Штикало та інші… А молоді поети дякували за під­тримку й настанови, які отриму­вали від пана Володимира…

Теплі вітання передали ювіляру й начальник відділу освіти, куль­тури, релігій та туризму Червоно­градської районної військової ад­міністрації Руслана Антонюк та начальник відділу культури Со­кальської міської ради Мирослава Михайлюк, директор Сокальського музею «Людина. Земля. Всесвіт» Наталія Покотюк.

На жаль, за станом здоров’я Во­лодимир Полянчук не зміг приїхати на цю зустріч, тож усі теплі приві­тання на адресу ювіляра приймала його внучка Христина Войтюк, яка нині продовжує сімейну педагогічну династію і працює вчителем у ЗЗСО Сокальський ліцей №1 ім. Олега Романіва. Вона подяку­вала всім за цей поетичний вечір, за сказані добрі слова та спомини колосят, за любов до поетичного слова шановного ювіляра, за теплу родинну атмосферу зустрічі та миті одкровень, які на декілька миттє­востей повернули її у дитинство, коли дідусь був молодим, сповне­ним сили й енергії…

Наостанок, директор КУ «Публіч­на бібліотека Сокальської міської ради» Христина Дасюк висловила вдячність друзям і ша­нувальникам таланту митця, що прийшли на твор­чий вечір і разом з організато­рами зуміли відчути ліричну душу Володимира Полян­чука та почути поетичні ритми його серця. Тож побажаймо поету міц­ного здоров’я, творчого неспокою, довголіття, легкого пера.

Любов ПУЗИЧ.

Фото автора.