Головна Культура У Стаївці та Белзі відзначили Європейські дні Добросусідства. Фото

У Стаївці та Белзі відзначили Європейські дні Добросусідства. Фото

Щорічно 28 серпня, на свято Успіння Пре­святої Богородиці, понад десять років поспіль, на території розділених державними кордонами польського села Корчмин та українського – Стаївка, проводять транскор­донні зустрічі порозуміння та примирення, а в їх межах – молитовну прощу до чудо­творного джерела с. Стаївка.

Ініціатива спільної прощі належить Бла­женнішому Архієпископу Любомиру Гузару, який зробив свого роду послання для людей по обидва боки кордону: «Не можна забува­ти, що ми всі колись були молодими і про нас також старші казали, що ми нічого не варті, бо не такі, як вони. Якраз навпаки – молоді люди назагал є ідеалістами, бажають кращого. Тільки часто ми залишаємо їм такий світ, в якому нелегко жити».

Цьогоріч Європейські дні добросусідства відбулися у селі Стаївка та місті Белзі під гаслом «Пам’ять, що об’єднує».

Святкування розпочались урочистою літургією, що пройшла у с. Стаївка біля кап­лиці Матері Божої, що на кордоні з поль­ським с. Корчмин. Її відправили о. Роман Гонтарик – настоятель церкви Архистратига Михаїла с. Стаївка, церкви святих Косми і Дам’яна с. Корчів Української греко-като­лицької церкви, о. Михайло Левицький – капелан Червоноградської лікарні та о. Пет­ро Ментух.

Концертна програма та привітання від почесних гостей вже були у Белзі.

Присутніх на Днях добросусідства вітали і бажали міцного здоров’я, Божої ласки, тер­пеливості, твердості духу та нових звершень Белзький міський голова Оксана Береза, перший заступник міського голови Тарас Стародуб, директор департаменту міжна­родної технічної допомоги та міжнародного співробітництва ЛОДА Роман Шепеляк, на­чальник відділу транскордонного співробіт­ництва департаменту Міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва ЛОДА Ольга Табака, заступник голови Чер­воноградської райдержадміністрації Воло­димир Катерина, заступник голови Червоно­градської районної ради Наталія Кохан, війт гміни Белжець (Польща) Анджей Адамек.

З концертною програмою виступили фольклорні ансамблі та мистецьких колекти­ви Белзької територіальної громади: народ­ний ансамбль пісні та музики «Княжий»
м. Белз (худ. кер. Любов Плахтина); аматор­ські фольклорні ансамблі «Белзькі візерунки» НД м. Белз та «Цвіт м’яти» НД с. Низи; мис­тецькі колективи сіл Ванів та Глухів (старос­та Ольга Козак), сіл Домашів, Воронів, Діб­рова, Острівок (староста Євгенія Біловус), сіл Жужеляни, Заболоття, Перемисловичі, Цеблів (староста Ольга Леськів), сіл Карів, Михайлівка, Піддубне (староста Марія Леуш), сіл Корчів, Стаївка (староста Оксана Гулич), сіл Муроване, Вербове, Себечів (ста­роста Оксана Михнич), м. Угнів та с. Застав­не (староста Олександра Саган), сіл Хлів­чани, Тяглів (староста Оксана Панас). А також запрошені гості – заслужений артист України Андрій Заліско та аматорський хо­реографічний ансамбль «Молодички» з Чер­вонограда.

Краяни та гості фестивалю мали можли­вість відвідати середньовічний табір лицар­ства та спробувати себе у мистецтві бою на мечах, скуштувати страви польової кухні, відпочити з дітьми на ігровій локації, пройти майстер-клас з бісероплетіння, придбати вироби місцевих майстринь.

Населені пункти Белзької громади на окремих платформах представляли місцеві старостинські округи, частували національ­ними стравами, демонстрували вироби мис­тецтва (картини, мозаїку, вишивку, книги тощо).

Степан ІВАНЦІВ,
спеціаліст I-ої категорії відділу капітального будівництва ЖКГ та інвестицій Белзької міської ради.

Фото автора.