Головна Культура Учениця Діана Добрянська Сокальської школи мистецтв стала переможницею обласного конкурсу виконавців на...

Учениця Діана Добрянська Сокальської школи мистецтв стала переможницею обласного конкурсу виконавців на баяні та акордеоні

ПІДТРИМАЙМО ЮНИЙ ТАЛАНТ

Шістнадцятилітня Діана Добрянська з смт. Жвирка – учениця Сокальської школи мистецтв, стала переможницею обласного конкурсу виконавців на баяні та акордеоні серед учнів народних відділів мистецьких шкіл Львівщини. Завдяки вдалому виступу отримала запрошення взяти участь у міжнародному конкурсі в Італії.

Дівчина займається музикою з восьми років. В дитинстві мріяла про скрипку та трубу, як це робили її прадідусь Федір та дідусь Михайло, які грали на весіллях в селищі та навколишніх селах. Діана мріяла про скрипку настільки сильно, що в другому класі сміливо переступила поріг музичної школи. Вона успішно закінчила школу мистецтв по класу скрипки (клас викладача Ірини Богун). А в п’ятому вирішила ще навчитися гарно співати і ходила на вокал до викладача Тетяни Гнатюк.

Почувши одного разу гру на акордеоні музичного керівника Валентини Піскляк, дівчина просто закохалася у дивовижні звуки музичного інструмента. Тож продовжила навчання. Діана охоче оволодівала знаннями, розкриваючись з кожним днем, завдяки викладачу і власним старанням. Нині кожен, хто її почув, відзначають хист та майстерність. І диву даєшся, коли бачиш як маленька тендітна Діана грає на акордеоні, який важить майже 12 кілограм. Вона – незамінна у творчих колективах школи мистецтв, активна учасниця фольклорного ансамблю «Забавлянка» (керівник Тетяна Гнатюк), оркестру народних інструментів (Роман Козярський), солістка хору «Мелодія» у старших класах (Марія Дубик).

– Те, що дівчинка здібна й обдарована від природи, було видно одразу, – каже викладач по класу акордеону Валентина Піскляк. – Такі талановиті й обдаровані діти зустрічаються не часто… У неї добрі музичні та вокальні дані. З першого року навчання бере участь в обласних і всеукраїнських конкурсах як по народних музичних інструментах, так і вокальних. Є дипломантом 1, 2 чи 3 ступенів багатьох з них.

З перших днів і дотепер Діана з цікавістю відвідує школу, завжди прислухається до порад і настанов своїх викладачів, багато працює над собою. І скільки б не давали їй завдань – усе було мало, хотілося ще і ще поринати у незвичайний світ музики.

Звісно, уроки, заняття музикою, репетиції відбирають багато часу. До музичної школи вона ходить 5 разів на тиждень, а репетиції щодня по кілька годин. Її старанність невдовзі почала приносити плоди – Діана дедалі частіше посідала призові місця в різноманітних конкурсах. Серед значимих були Міжнародний конкурс баяністів та акордеоністів «InterSvitiaz accomusik– 2019» у м. Луцьку, IІI Всеукраїнський конкурс юних музикантів «Франкове підгір’я» в м. Дрогобич та вище зазначений обласний конкурс виконавців на баяні та акордеоні серед учнів народних відділів мистецьких шкіл Львівщини. Скрізь Діана займала призові місця.

Талановиту дівчину побачив голова журі міжнародного конкурсу імені Володимира Бесфамільнова, композитор, диригент, баяніст, заслужений діяч мистецтв України Володимир Зубицький та запросив для участі в цьому міжнародному конкурсі в Італії, який відбудеться 25 вересня – 1 жовтня 2019 р. в місті Ланчіано (провінція Кієті). Діана не збирається зупинятися на досягнутому та ретельно готує нову програму і відточує свою майстерність. Однак у родини немає можливості відправити її в Італію. Дівчина вірить, що світ не без добрих людей і звертається до усіх поціновувачів музики з проханням, хто має таку можливість, допомогти їй поїхати на конкурс (телефони для довідок: мами – 0633589533, вчителя – 0966984165, 0632125355).
Сокальщина має відомих популярних земляків, які навчалися у Сокальській музичній школі. Радіймо, що є гарні продовжувачі такої традиції. Однак таланти треба плекати, підтримувати і берегти! Давайте і ми всі разом допоможемо простій, романтичній, але сміливій, впевненій в собі, щедрій талантом дівчині здійснити її мрію: поїхати на фестиваль в Італію. Можливо, це її шанс показати себе та прославити наш Сокаль. Талановиті діти й молодь нашої країни – це майбутнє держави.

Любов ПУЗИЧ.
Фото автора.