Головна Культура Уродженець Леща­това отець Микола Муж в церкві святого Юрія відправив свою першу...

Уродженець Леща­това отець Микола Муж в церкві святого Юрія відправив свою першу Служ­бу Божу

ПЕРША СЛУЖБА БОЖА ОТЦЯ МИКОЛИ МУЖА

На початку жовтня в Леща­тові відбулась виз­начна подія. Уродженець села отець Микола Муж в церкві святого Юрія відправив свою першу Служ­бу Божу. Як стверджують довгожи­телі, отець Микола – перший священник, якого виплекав Лещатів. Тож для сельчан це великий почет і радість.

Дорога до храму вела його ще з дитячих літ. Батьки прищеплювали йому найкращі риси християнина, разом з ними ходив до церкви. А в ній краса невимовна: лики свя­тих, іконостас, вишиті рушники, запалені свічки, злагоджений спів хористів, – все це вражало уяву хлопця. Уважно і зачаровано слу­хав Служби Божі, які тоді правили в церкві: отці Іванчук, Мар­цінковський, Ринецький, Палюх.

Миколі пощастило, що народив­ся в час національного і релігійного відродження України, в шкільний курс почали вводити християнську етику. А вчився в трьох школах. В Лещатівській вчився читати, писати і рахувати, здобуваючи початкову освіту. В Боб’ятинській дев’ятирічці пройшов шлях становлення і само­ствердження себе як особистості, в Лучицькій середній школі – завер­шив шкільний курс. Був допитли­вим учнем, все його цікавило, предмети давались легко, а ще брав активну участь у всіх шкільних заходах. Та, прислужуючи в церкві, ще в шостому класі відчув своє справжнє і непереборне покликан­ня служити Богові.

Отець Петро Палюх – настоя­тель церкви Пресвятої Трійці с. Боб’ятин і церкви святого Юрія с. Лещатів заохочував молодь по­любити Христа і йти за його покли­ком. о. Петро став для Миколи до­роговказом, тим променем, що освітлює світ Божою любов’ю і лас­кою. Тому після одержання атеста­та зрілості він знав, який шлях обе­ре надалі. Саме з благословення о. Петра, Микола поступає до Тер­нопільської вищої духовної семіна­рії імені Йосифа Сліпого.

Сім років успішного навчання в семінарії завершено, але Микола ще три роки продовжує студії в Ри­мі. Після повернення з апостольсь­кої столиці, 3 липня 2022 р. в Зар­ваниці приймає єрейські свячення. Рукоположення здійснив архієпис­коп і митрополит Тернопільсько-Зборівської єпархії владика Васи­лій Семенюк. Перед висвяченням одружився зі своєю нареченою Софією – тернопільчанкою, спеці­алісткою з управління.

Зараз о. Микола Муж у Терно­пільській вищій духовній семінарії ім. Йосифа Сліпого викладає іта­лійську мову і маріологію.

І ось перша Служба Божа у рід­ному селі. Церква заповнена пара­фіянами з Лещатова, Боб’ятина, Лучиць. Радісні обличчя батьків, родини, сусідів, однокласників.

З вітальним словом виступив па­рох о. Петро Палюх. Прекрасні сло­ва про свого випускника виголосив ректор Тернопільської вищої ду­ховної семінарії імені Йосифа Слі­пого о. Іван Римар, який прибув на урочистості разом із чотирма семі­наристами.

Прийшли привітати свого свя­щенника-односельчанина і учні Ле­щатівської початкової школи з ди­ректоркою Ольгою Марцинюк. Вони гарно продекламували вірші-присвяти. Парафіяни вручили о. Миколі букети квітів, коровай, прегарний поперечний образ «Свята Родина», а церковне братство і хористи подарували фелона. З подячним щирим і зворушливим словом виступив о. Микола Муж – перший священник – виходець з Лещатова.

Раділи люди, радісні обійми. Світлини на пам’ять. Цю прекрасну і неповторну подію села парафіян­ка Мар’яна Сирота зазняла на відеокамеру. Лещатову є і буде ким гордитись.

Володимир ПОЛЯНЧУК,
член Товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.