Головна Культура Утверджуймо і надалі великий дар нашої церковної незалежності

Утверджуймо і надалі великий дар нашої церковної незалежності

15 липня, в День свята Положення Ризи Пресвятої Богородиці, поблизу сіл Ушня та Білий Камінь Золочівського району була відслужена Божественна літургія, яку очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Відбулося освячення іконостасу і чин оновлення храму у Святогірському чоловічому монастирі. Його Блаженству співслужили Митрополит Львівський Макарій та Митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ рівненський та Сарненський Гавриїл, настоятель обителі ігумен Онуфрій (Дзюпин). Також у святковому богослужінні взяло участь більше 150 священників.

Предстоятелем була занесена молитва за Україну, за наших воїнів, за припинення війни на Сході України та за припинення пандемії.

За богослужінням лунала всеукраїнська молитва за припинення пошесті згубної (епідемії).

Наприкінці відправи Предстоятель виголосив проповідь. «Це місце ознаменоване на честь Пресвятої Богородиці, яка явилася тут і відтоді ім’я нашої Небесної Матері постійно прославляється у цій святій обителі. Сьогодні свято, в честь якого ми по особливому вшановуємо Діву Марію, адже Вона безперестанно опікується людським родом та молиться перед Престолом Господнім за кожну душу. Тож просімо допомоги Пресвятої Владичиці, зберігаймо нашу єдність, примножуймо любов, щоб духовно збагатитися та відчути дотик Божественної благодаті й утверджуймо і надалі великий дар нашої церковної незалежності», – сказав Блаженнійший владика.

На запричасному проповідував о. Миколай Гнатів. По закінченні богослужіння Блаженніший Епіфаній відзначив благодійників монастиря церковними нагородами, виголосив повчальну проповідь про присутність і особливу опіку Божої Матері у нашому житті, та висловив щиру подяку за жертовні труди в розбудові монастиря Митрополиту Львівському Макарію.

Митрополит Макарій висловив вдячність Його Блаженству Епіфанію за молитву у святих стінах, єпископату та священству за спільність у дусі в цей день.

Після Божественної літургії Митрополит Епіфаній у співслужінні єпископату і священників звершив освячення води на джерелі поряд із храмом.

Монастир Положення Ризи Пресвятої Богородиці на Святій Горі розташований приблизно за 60 км на схід від Львова між селами Білий Камінь та Ушня Золочівського району. За переказами на вершині Святої Гори 6 вересня 1948 року три дівчинки та юнак стали свідками появи Пресвятої Богородиці. Після того, як видіння зникло, на вершині гори з’явилося джерельце. Згодом місцеві мешканці збудували тут капличку, а на даний час тут знаходиться монастир.

Володимир ЖАРСЬКИЙ,
митрофорний протоієрей, настоятель церкви Вознесіння Господнього ПЦУ м. Сокаль.