Головна Культура В Карові відбулося урочисте вшанування пам’яті священника та композитора Віктора Матюка

В Карові відбулося урочисте вшанування пам’яті священника та композитора Віктора Матюка

Титанічну працю у розвиток національної культури вклали найкращі сини і дочки українського народу: Тарас Шевченко, Григорій Сковорода, Маркіян Шашкевич, Іван Франко, Леся Українка, Михайло Вербицький, Віктор Матюк… Та хіба можна всіх перелічити? Генії Правди, Добра, Любові, Милосердя, єдна­ючись між собою, могутнім світлом духовності єднали епохи і народи.

Віктор Матюк був серед тих, хто орав музичні та духовні перелоги своєю творчістю. Ми вшановуємо ім’я людини, яку не маємо права забути…

9 травня, в Провідну неділю, відбулося урочисте вшанування пам’яті священника, композитора, громадського діяча Віктора Матюка. Урочистості розпочалися з посвяти барельєфу священ­нику-композитору Віктору Матюку, ім’я якого присвоєне Карів­ській школі.

Під звуки мелодії «Родимий краю» полотнище з барельєфу зняли старшокласники Яна Федоровцева та Тетяна Вусик.

Обряд освячення провів священник УГКЦ о. Петро Лоза, який також звернувся до присутніх.

Ініціатором і автором мистецького проєкту є наш шанований митець Степан Івасейко, який з групою однодумців відтворив велич обличчя Віктора Матюка у скульптурній композиції. Це його дарунок для нашої школи та громади села.

Під мелодію «Родимий краю» квіти до барельєфу Віктора Матюка поклали учні школи Уляна Брезовська та Анастасія Солтикова.

Звучить пісня «Христос Воскрес». Вірш Ганни Миколаїв «Ода Віктору Матюку» прочитала Христина Потятинська.

Звучить пісня «Христос Воскрес». Вірш Ганни Миколаїв «Ода Віктору Матюку» про­читала Христина Потятинська.

Віддавна Великдень у нашому селі пов’я­заний з життям і творчістю видатного україн­ського композитора, громадського діяча, священника Віктора Матюка, пам’ять якого вшановуємо кожного року у Великодній по­неділок. В. Матюк був не лише духовним пастирем для своїх парафіян, він брав активну участь у житті односельчан. Та най­більшу увагу приділяв дітям і завжди любив повторювати, що вони – то наша будучність, тому написав багато мелодій до дитячих творів.

У виконанні учнів школи прозвучала вес­нівка «Раз два діти в гай».

Особливо радісне і торжественне це свято для людей, які працюють у нашій школі. Своєю радістю поділилася з присутніми ди­ректор Карівської загальноосвітньої школи I-II ступенів імені Віктора Матюка Олексан­дра Кушнір:

– Душа композитора вимірювала глибину свого замилування в рідну землю, підіймаю­чись на ті соколині висоти, звідки можна огорнути своєю творчою наснагою всю красу найпотаємніших її куточків і показати в своїй творчості всьому народові. Я завжди кажу, що співучість та талановитість карівчан на­дихнуті високим духом Матюкового євства й вже багато років несуть у світ свої пісні, вірші, мистецькі твори, про які знають не лише в Україні, але й далеко за її межами.

Пісню «Вдячність композитору» на слова та музику вчительки Ганни Миколаїв вико­нав учнівський ансамбль.

Віктор Матюк своєю працею творив на землі добро і красу. Його здобуток безсмерт­ний, бо посідає гідне місце в музичній куль­турі України. Його мистецтво залишилося з нами назавжди, воно збагачує нас духовно і допомагає все життя.

В історію Карова цей день буде вписаний як день встановлення в приміщенні місцевої шко­ли імені Віктора Матюка барельєфу сла­вет­ному сину карівської землі.

Про Віктора Матюка, який мав талант, да­рований Богом, і ми з вами повинні вшанову­вати і возвеличувати його працю на благо нашого села і рідної України, наго­лошував проєктант і будівничий пам’ятника «Борцям за волю України» у нашому селі, меморіального комплексу на місці спаленого села Іваньки, засновник і виконавець кім­нати-музею у Карівській школі, художник, поет, скульптор, громадський діяч Степан Івасейко.

Він так багато міг ще написати

І гімн людині й Господу прославу,

На жаль так скоро перестала грати

«Золотострунна арфа» його слави.

Спочило серце під стрункими ясенами,

І тільки пісня із життя земного

Полинула над морем шат зелених

Нестримна, горда, сміла,

Але вже без нього…

І так нестримно гордо піднесено стоголосо була виконана пісня «Христос Воскрес», яку врочисто заспівали всі присутні, з’єднав­шись у великий гурт.

Святкову атмосферу доповнили вели­чальні пісні-веснівки, які у нас називають «го­лубками». Саме так В. Матюк навчив ка­рівців будити весну більше ста років тому.

На шкільному подвір’ї присутні у великому колі велично співали «Голубку», «Накопала кореня», «Я город городжу», «Коструба».

Не кожна місцина може похвалитися такими традиціями і звичаями. Прищеплені колись Віктором Матюком, вони ще донині відлунюють легким відголоском тієї давньої композиторової праці.

Ми горді тим, що саме в нашому селі жив і творив достойний син українського народу, творчість якого відома як в Україні, так і за її межами. А тепер ще горді й тим, що школа носить ім’я Віктора Матюка.

Надія БІЛОЦЕРКОВИЧ,
с. Карів.