Головна Культура В Сокалі відбулася урочиста академія з нагоди 125-ої річниці від дня народження...

В Сокалі відбулася урочиста академія з нагоди 125-ої річниці від дня народження Йосифа Сліпого

урочиста академія з нагоди 125-ої річниці від дня народження Йосифа Сліпого
урочиста академія з нагоди 125-ої річниці від дня народження Йосифа Сліпого

17 лютого виповнилося 125 років від дня народження Патріарха Йосифа Сліпого – однієї з символічних постатей ХХ століття не тільки для грекокатоликів, а й для всіх українців. Йосиф Сліпий, пройшовши крізь жорна репресій тоталітарного режиму, не зрадив совісті й власного народу. Власне, для нього служіння Богу й Україні поєднались у цілісну життєву практику. Вже на схилі свого віку о. Йосиф писав «Народився я і був вихований в українській, християнській, хліборобській, глибоковіруючій родині. Вона передала мені і защепила в мені віру в Христа і любов до Нього. Слухаючи не раз від матері оповідань про строге життя,– я висипав зерна гречки чи іншого збіжжя, клякав на них оголеними колінами і говорив «Отче наш».

19 лютого у Народному домі м. Сокаль відбулася урочиста академія з нагоди 125-ої річниці від дня народження Великого Українця, Предстоятеля Української грекокатолицької церкви, Патріарха Йосифа Сліпого: «Перемога від Бога, майбутнє України – в тобі».

А розпочалася вона зі звучання духовних пісень у виконанні хору «Алетея» церкви св. Юрія ЧСВВ м. Червоноград під керівництвом Олени Кондратьєвої, і пройшла в духовній атмосфері. У виконанні народного ансамблю «Гармонія душі» Народного дому с. Перв’ятичі (керівник Богдана Саганська) – «Отче наш», «Радуйся, Маріє».

Слова духовної сили, які отримали прихильність усіх сердець присутніх в залі, виголосили канцлер СокальськоЖовківської єпархії о. Роман Синицький, настоятель храму св. ап. Петра і Павла о. Ярослав Кащук, священик церкви св. Юрія ЧСВВ м. Червоноград о. Петро.

Про Великого Українця Йосифа Сліпого говорили голова районної ради Микола Пасько, керівник апарату РДА Віра Білець, депутат обласної ради Сергій Касян, голова фракції ВО «Батьківщина» у районній раді Олег Кожушко. Голова Львівської обласної організації ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк наголосив, що гортаючи життєві сторінки Патріарха, мимоволі проводиш паралелі з тими подіями, які зараз відбуваються на Сході України: «Українці знову виборюють свою незалежність, викристалізовують національну ідею, обстоюють саме право бути українцем. На жаль, і зараз це не просто, адже, ведучи боротьбу, новітні герої знову зазнають утисків – як моральних, так і фізичних». Він також зазначив, що у селі Заздрість на Тернопільщині відбудовано хату, в якій народився Патріарх, там спорудять меморіальний комплекс. М. Цимбалюк подарував картину Патріарха Йосифа Сліпого єпархії УГКЦ, вручивши її о. Роману Синицькому.

Ведучими були Марія Вельган та Ігор Дещаківський, котрі поміж виступами розповідали про життєвий шлях Патріарха.
Зі сцени лунали духовні твори у виконанні хору Сокальської дитячої школи мистецтв ім. Віктора Матюка «Мелодія» (кер. Марія Дубик, концертмейстер Христина Пивоварчук) – канон з католицької меси «In excelsis deo», «Родимий краю»; народного ансамблю «Берегиня» Народного дому с. Зубків (кер. Марія Краковецька) – «Молитва», «На землі подарований час»; народного ансамблю «Любисток» Сокальського районного народного дому (кер. Лілія Конончук) – «Молитва до Бога»; народного ансамблю пісні і музики «Княжий» Народного дому м. Белз (кер. Любов Плахтина) – «Алилуя», «Під Твою милість»; камерного ансамблю Сокальської дитячої школи мистецтв ім. Віктора Матюка (кер. Ірина Когут, концертмейстер Олеся Керницька) – Йоган Себастьян Бах «Аве Марія», українська народна пісня «Повій, вітре, на Вкраїну».

Інструментальний дует «Запаморочливий акордеон» у складі Валентини Піскляк та Романа Козярського виконали класичний твір Астора П’яцолли «Облівіон».

У виконанні гурту «Тренд» прозвучали «Адажіо» Джованні Альбіноні та «Полонез Огінського». Хор церкви святого Архістратига Михаїла м. Сокаль під керівництвом Олександри Капелусь виконав духовні пісні «Боже милосердя», «Божа Мати» та духовний гімн «Боже Великий Єдиний».

На завершення голова Львівської обласної організації ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк подякував усім артистам та начальнику відділу культури Мирославі Михайлюк за високий рівень та професійну підготовку урочистої академії. І на знак вдячності подарував їй портрет Патріарха Йосифа Сліпого.

Василь СОРОЧУК.
Фото автора.