Головна Культура В СОКАЛІ ВШАНУВАЛИ КОМПОЗИТОРА І ОТЦЯ ВІКТОРА МАТЮКА

В СОКАЛІ ВШАНУВАЛИ КОМПОЗИТОРА І ОТЦЯ ВІКТОРА МАТЮКА

ВШАНУВАЛИ КОМПОЗИТОРА І ОТЦЯ ВІКТОРА МАТЮКА
ВШАНУВАЛИ КОМПОЗИТОРА І ОТЦЯ ВІКТОРА МАТЮКА

У Сокалі сталася важлива мистецька подія. На Сокальщині перебував відомий український вчений та громадський діяч, доктор фізикоматематичних наук, професор Василь Шендеровський, який привіз погруддя нашого славетного земляка, композитора отця Віктора Матюка, чиє ім’я носить школа мистецтв міста.
Виготовив погруддя Віктора Матюка заслужений скульптор України та добрий товариш Василя Шендеровського, киянин Микола Обезюк. Він – відомий в Україні та за її межами багатьма цікавими роботами такими, як «Дівчинка з колосками» та «Скорботні ангели», які є окрасою Меморіалу пам’яті жертв Голодомору 193233 рр. в Києві.


У Сокальській дитячій школі мистецтв ім. В. Матюка з цієї визначної події відбувся урочистий концерт, на ньому були присутні поважні гості: о. Роман Синицький, Микола Пасько, Олег Кожушко, Василь Шендеровський, Мирослава Михайлюк. Перед учнями, батьками і гостями виступила директор школи Оксана Думанська, яка розповіла про життєвий і творчий шлях Віктора Матюка. Глядачам було запропоновано огляд цікавої кінострічки про Віктора Матюка (робота Оксани Думанської). Концертну програму відкрив хор «Мелодія» (керівник Марія Дубик, концертмейстер Христина Пивоварчук), який виконав твір В. Матюка «Родимий краю». Цікавими для глядачів були виступи хореографічних колективів «Натхнення» (керівник Ольга Гасюк) та «Намисто» (Наталя Зятик), дитячого ансамблю скрипалів «Зірочки» та дитячого камерного ансамблю (керівник Ірина Когут, концертмейстер Олександра Керницька). Прозвучали і різдвяні привітання від фольклорного ансамблю «Забавлянка» (Тетяна Гнатюк). З сольними номерами виступили Володимир Михальов, Катерина Іллечко, Юрій Каплюк, Назарій Караман, Тарас Спряжка, Анастасія Коневич та ін. В концерті прозвучали твори українських композиторів і твори Віктора Матюка «Діти в гай», «Як ніч мя покриє». А славнозвісну «Веснівку» автора виконала викладач Олександра Капелусь у супроводі камерного ансамблю викладачів школи. Незабутні враження отримав Василь Шендеровський від спілкування і перебування в храмі мистецтв. На згадку про наш край йому подарували книгу «Сокальщина» і диск з фільмом «Віктор Матюк». Голова районної ради Микола Пасько вручив Подяку Василю Шендеровському за сподвижницьку наукову працю. Приємно, що ця знакова подія сталася напередодні 165ої річниці від дня народження Віктора Матюка, яку відзначатимемо 18 лютого.
Ольга ПЕНЮКВОДОНІС, викладач Сокальської дитячої школи мистецтв ім. Віктора Матюка.
Фото Степана Думанського.