Головна Культура В Спасові у приватному будинку знайдено ікону, яку 130 років назад написано...

В Спасові у приватному будинку знайдено ікону, яку 130 років назад написано для місцевого храму

На різдвяні свята я шукав на горищі гірлянди, а натрапив на ікону, яку для місцевого храму написав понад 130 років тому відомий митець…

Як би голосно це не звучало, але факт: образ Йоана Милостивого Патріярха Александрійського є! Я вдячний Богу, що мені випала нагода його знайти. Отак випадково під час прикрашання церкви до різдвяних свят на горищі хатини (обабіч храму) в куточку лежало згор­нуте в декілька шарів полотно. Роз­гортаю – і бачу: на мене дивиться си­воволосий святий у митрі, а внизу – корабель навантажений збіжжям.

Одразу згадую опис ікони Івана Ми­лостивого, яка нещодавно потрапила мені до рук на сайті Збруч (https:// zbruc.eu/node/5951): «Іоан Милости­вий, намальований в половину при­родної величини, в одежи патріяршій, благословлячій нарід. Він стоїть над берегом морским, куди причалив корабель наповнений збіжем, котре угодник в часї великого голоду в Алек­сандріи роздавав бідним. Доброта серця пробиваєся вже в чертах лиця старенького, сідоголового патріярха. Постава особи самої свобідна, вільна від мертвоти византійскої, але спокій задержаний. Одежа патріярша, мальована з природи (після риз митро­поличих), сіяє від золота, але і тут тон красок поважний. Цїлість робить вражїнє дуже миле, повне артизму і доброї рутини, а що при тім замітне, то се, що п. Корн. Устіяновичь вигото­вив сей образ (півтора метра високій) за дуже доступну ціну для того, що фундатором єго єсть селянин рускій. Роботу поручив п. Устіяновичеви па­рох Спасова, пос. о. Тит Ковальскій».

Так це вона! Немає ніякого сумніву, що це той самий образ, який нама­лював видатний галицький маляр – Корнило Устиянович для спасівської церкви в 1888 році. І це прекрасний подарунок церкві до 150 річчя. Зараз ікона передана на реставрацію, після якої буде виставлена в церкві на чільне місце.

Богдан КОЗІЙЧУК,
с. Спасів.

Світлина Данила Чипурка.