Головна Культура Віктор Матюк – композитор, священник, фольклорист

Віктор Матюк – композитор, священник, фольклорист

Сокальщина відзначила 165-ту річницю від дня народження українського композитора і великого гуманіста, священика і фольклориста Віктора Матюка. Знавців мистецтва не перестає дивувати його талант й подвиг, який він проявив в релігійному, музичному та громадському житті України.

19 лютого в селі Тудорковичі, де народився Віктор Матюк, відбулися урочистості з нагоди дня народження славного земляка. А розпочалися вони у місцевому храмі святою Літургією, а потім біля пам’ятника Віктору Матюку священик нашої парафії отець Степан Ділай відправив панахиду. А далі урочистості продовжили учасники художньої самодіяльності Народного дому с. Тудорковичі Стефанія Опульська, Надія Руцька, Галина Іщишин, Ольга Киба, Євгенія Балагуш, Марія Сантар, Тетяна Чегрій, Галина Трембач, Галина Дубас, Богдан Опульський, Іван Корнага, Іван Дубас. Ведуча Діана Буричко коротко зупинилася на біографії Віктора Матюка, де перепліталися біографічні дані з віршами, піснями та колядками.

Свято розпочалося піснею-гімном «Боже, вислухай благання», автором якої є Віктор Матюк. Потім у виконанні вокального ансамблю звучали пісні «Родимий краю», «Твоє рідне село», «Віктору Матюку», колядки: «Бог ся рождає», «Нова радість стала» та народні пісні.

Теплими оплесками зустрічали глядачі художнього керівника Народного дому Леоніда Квашинського з піснею «Колискова майбуття». Вірші «Крилець», «Рідна мова» читали Діана Буричка, Ольга Штокало, Христина Мартинишин, Софія Мисько. А Руслана Шавлюк продекламувала вірш «Віктору Матюку», який написала активна учасниця вокального ансамблю Стефанія Опульська. Місцевий поет Іван Карнага, без якого не обходиться жодне свято, також прочитав вірш, присвячений Віктору Матюку.

Присутні могли переглянути й виставку «Віктор Матюк – священик, композитор, громадський діяч», яку підготувала бібліотекар Валентина Дарміць. Виконуюча обов’язки Тудорковицького сільського голови Світлана Дейнека подякувала аматорам сцени за змістовний захід. З піднесенним настроєм жителі села повертались до своїх домівок. Вони були горді того, що Віктор Матюк, який є славним сином України, народився у селі Тудорковичі.

Ольга КИБА, директор Народного дому с. Тудорковичі.
Фото Валентини Дарміць.


* * *

Карівчани вшановували пам’ять про Віктора Матюка – митця, священика композитора, нашого славного земляка, який є гордістю не тільки Сокальщини, але й усієї української культури. Літературномузичний вернісаж «Він піснею будив народ» проходив в актовій залі школи і був присвячений 165ій річниці від дня його народження.

Вся творчість Віктора Матюка відтворена у сценарному матеріалі, який підготували вчителі, а учні чудово виконували твори композитора. Колядка «Небо і земля» вдало продовжилася народною піснею «З тої гори високої» і «Як ніч мя покриє», а «Не плач Рахиле» повела глядачів у духовний світ музики Матюка. Барвисто і радісно прозвучала пісня «Діти в гай» і віночок пісень (гра). Так, як захід проходив у день рідної мови, то звучала пісня на слова Сидіра Воробкевича «Рідна мова».

Пісні вдало перепліталися з поезією, яку присвятили композиторові наші односельчани: Ганна Миколаїв – вчитель нашої школи і Галина Дацишин – вчитель Белзької школи.
Присутні мали змогу оглянути фотостенд про життєвий шлях композитора, а також книжкову виставку «Наш земляк – Віктор Матюк», яку доповнював портрет Віктора Матюка авторства Степана Івасейка. Поважним гостем на заході був Степан Івасейко – поет, художник, скульптор, засновник кімнатимузею Віктора Матюка у Карівській школі. Діти і вчителі спілкувалися з ним, а п. Степан розповів про створення музею, наголосивши, що без мови, культури і духовності не буде нації.
Присутні переглянули відеофільм Оксани Думанської «Віктор Матюк».

Атмосфера заходу була настільки урочисто-піднесеною і водночас по родинному спокійною і затишною, що здавалося, що між нами витає дух священика і композитора Віктора Матюка.

Багато було планів у отця В. Матюка, але не судилось. 8 квітня 1912 року перестало битися серце улюбленого галицького композитора. Йому було всього 60. Пам’ять старожилів зберегла і донесла нам образ Віктора Матюка, як людини високого духовного покликання. Своїм життям він показав нам приклад беззастережного служіння християнським ідеалам – любові до ближнього, до свого народу, своєї релігії. І ми намагаємося продовжувати його справу у сьогоднішньому часі.

Його любили й люблять до сих пір,
Бо в нім шукають порятунку й правди,
Його вустами в душі Бог входив,
Щоб в тій душі лишитися назавжди.

Ми робимо все для того, щоб пам’ять про нашого земляка передавалася з покоління до покоління і жила вічно.

Щоб увіковічнити пам’ять про славного композитoра у Сокальській школі мистецтв встановлено бюст Віктора Матюка. Наші односельчани долучилися до його виготовлення і офірували кошти: громада УГКЦ – 500 гривень, Г. Вусик, Р. Ванько та П. Струж – по 200 грн., Народні доми: с. Карів – 400 грн., с. Піддубне – 200 грн.

Ми дякуємо за це і віримо, що і надалі вони підтримуватимуть всіх ініціаторів, які робитимуть свій вклад в культуру нашого села чи району.

Надія БІЛОЦЕРКОВИЧ, завідувач бібліотеки с. Карів.