Головна Культура ВШАНУЙМО РЕВНОГО ПАСТИРЯ СОКАЛЬЩИНИ

ВШАНУЙМО РЕВНОГО ПАСТИРЯ СОКАЛЬЩИНИ

28 квітня виповнюється 100 років від дня смерті о. Кирила СЕЛЕЦЬКОГО, якого ще називають апостолом селянства. Він увійшов в історію УГКЦ та українського народу як душпастир, публіцист, письменник, громадський діяч та засновник двох жіночих чернечих згромаджень, які є активними в нашій Церкві донині – Згромадження сестерcлужебниць Непорочної Діви Марії в с. Жужіль та Згромадження сестер св. Йосифа Обручника Пречистої Діви Марії в с. Цеблів.

Отець Кирило Селецький народився 29 березня 1835 р. у вчительській сім’ї Михайла Селецького в селі Підбужі, що біля Самбора на Львівщині. У 1860 р. о. Кирило приймає єрейські свячення з рук єпископа Григорія Якимовича. Молодий, сповнений натхнення священик, з великим запалом кидається у вир душпастирської праці у різних місцях Перемиської єпархії. З 1874 по 1918 роки був парохом села Жужеляни та приєднаної до неї парафії Цеблова. Відзначився праведним життям та великою посвятою у служінні. У 1898ому в селі Цеблів заснував Згромадження сестер святого Йосифа Обручника Пречистої Діви Марії, яке й сьогодні активно діє в Україні і за кордоном. Помер отець Кирило Селецький 28 квітня 1918 року в келії Згромадження, похований на кладовищі у Жужелянах, на місці поховання побудована каплиця.

28 квітня, в суботу, в церкві Безсрібників Косми і Дем’яна с. Цеблів об 11.00 годині відбудеться Архієрейська свята Літургія за участі Владики Михаїла Колтуна та священиків СокальськоЖовківської єпархії на прославу ревного душпастиря і засновника згромаджень. Опісля – урочисте відкриття меморіального музею отця Кирила Селецького у матерному домі сестер святого Йосифа Обручника у с. Цеблів та молебень на місці його поховання у Жужелянах.

Володимир МОНЧУК,
Жужелянський сільський голова.