Головна Культура «НАДІЯ-2018» ВСЕЛИЛА НАДІЮ

«НАДІЯ-2018» ВСЕЛИЛА НАДІЮ

Уже традиційно упродовж вісімнадцяти років в Сокальській СШ ІІІІ ст. №3 проводився конкурс молодих педагогів «Надія». Його назва не випадкова, адже саме з надією пов’язується життя юних, енергійних молодих учителів, які щороку вливаються в педагогічний колектив нашого району.

Організували цей конкурс відділ освіти Сокальської РДА, райметодкабінет та дирекція Сокальської СШ IІІІ ст. №3. Мета конкурсу – виявити і підтримати талановитих, обдарованих, творчих педагогічних працівників із числа молодих спеціалістів, популяризувати їх здобутки.

Цьогоріч за звання найкращого молодого педагога змагалось вісім молодих вчителів: Олена Павлюк (Сокальська ЗШ ІІІІ ст. №4), Мар’яна Стасюк (Жвирківська ЗШ ІІІІ ст.), Альона Горбатюк (Межирічанський НВК «ЗШ ІІІ ст. – дитячий садок»), Олександра Груба (Бутинський НВК «ЗШ ІІІІ ст. – дитячий садок»), Оксана Герус (Острівський НВК «ЗШ ІІІІ ст. – дитячий садок»), Софія Дмитрів (Бояницький НВК «ЗШ І ст. – дитячий садок»), Софія Кійко (Сокальська ЗШ ІІІІ ст. №5), Михайло Мерко (Забузька ЗШ ІІІІ ст.).

Упродовж усіх завдань прослідковувалася тема конкурсу «Учитель Нової української школи: досвід та молодість». Ведучі свята вчителі Галина Зджанська (Жвирківська ЗШ ІІІІ ст.) та Віталій Яник (Савчинська ЗШ ІІІІ ст.) намагалися з’ясувати для себе та й для присутніх що ж важливіше – досвід чи молодість? Відтак, усі погодились, що не може йти досвід і молодість окремо. Молоді педагоги набувають досвіду, а досвідчені – черпають ту життєву енергію, той запал, живуть цим. Адже саме завдяки поєднанню досвіду і молодості можливо не лише запровадити передбачені новації нової української школи, але й завжди бути на рівні з учнями, йти в ногу з часом, беручи з собою усе те добре, що роками напрацьовувалося.

Учасникам заходу, журі та усім присутнім чудовий настрій та надзвичайну енергію подарував хореографічний ансамбль «Веселка» (керівник Надія Ганіткевич).
Унікальним сюрпризом став дебют вокального ансамблю учасників конкурсу молодих педагогів «Надія» Сілецької ЗШ ІІІІ ст. (кер. Світлана Ярема). Зразковий хореографічний колектив «Престиж» Сокальського БДЮТ (кер. Мар’яна Блащук) подарували танцювальні номери, а Зоряна Котін та Богдан Федашко (кер. Наталія Криштальська) – в’язанку пісень.

Привітав конкурсантів і директор Центру з обслуговування закладів освіти Сокальського району Микола Мисак, побажав їм хороших емоцій та вражень, зокрема: «перебороти своє хвилювання, а захід розцінити як ще одну сходинку у професійному та кар’єрному зростанні».

Конкурсна програма включала в себе чотири завдання: самопрезентація, майстерклас «Моя перша педагогічна знахідка», творчий проект «Учитель нової української школи: переваги учительської роботи» та командний марафон «Педагогічний марафон».
Ці конкурси дозволили оцінити рівень педагогічної культури, знання педагогіки, психології, методики, сучасних інноваційних технологій, перший педагогічний досвід, творчість, креативність учасників.

Оцінювало педагогічну майстерність молодих педагогів почесне журі: незмінний голова журі Мар’ян Дмитрів, головний спеціаліст відділу освіти Леся Ковалишин, методист РМК Євген Матвіїв, голова профспілкової організації працівників освіти району Галина Дробиняк, директор Поторицької ЗШ ІІІІ ст. Лариса Фарин, заступник директора Сокальської СШ ІІІІ ст. Леся Драганчук, директори Сілецької ЗШ ІІІІ ст. і Войславицької ЗШ•ІІІ ст. – Петро Побережник і Олег Славич…

Особливими були вітальні слова для конкурсантів від незмінного голови журі Мар’яна Дмитріва: «Сьогодні ви усі переможці. Ті бали, які ви бачите на екрані нічого не означають. Знайте, що ми (які оцінювали сьогодні) вчимося у вас».

Головний спеціаліст відділу освіти Сокальської РДА Л. Ковалишин у вітальному слові зазначила, що особисто для неї склалось враження, що це був зовсім не конкурс «для мене склалося враження, що сьогодні наші учасники зробили для нас свято. Тому що конкуренції як на конкурсі я не відчувала. Склалося враження, що сьогодні прийшли до нас молоді педагоги поділитися тим досвідом, який вони мають на даний час.

Сьогодні не відчувалося переживання конкурсантів. Напевно, це і є сучасні вчителі з їхньою креативністю, енергійністю, талантом, вмінням подати себе та свої знання аудиторії. Кожен вчитель, який сьогодні працює в школі – це сучасний вчитель. Він мусить йти в ногу з часом, бо цього вимагає молоде покоління».

Учасники конкурсу виявили добру теоретичну і практичну підготовку з педагогіки, методики викладання предметів, належний рівень фахової підготовки.
За рішенням журі в результаті чотирьох конкурсів переможцем конкурсу «Надія2018» стала вчитель початкових класів Бояницького НВК «ЗШ І ст. – дитячий садок» Софія Дмитрів, на другому – Олена Павлюк, учитель математики Сокальської ЗШ ІІІІ ст. №4 , третє місце поділили Оксана Герус, учитель інформатики Острівського НВК «ЗШ ІІІІ ст. – дитячий садок» та Мар’яна Стасюк, учитель англійської мови Жвирківської ЗШ ІІІІ ст. Приз глядацьких симпатій дістався Мар’яні Стасюк.

Всіх учасників нагороджено подарунками, дипломами та грамотами.

Особливостями цьогорічного заходу поділилася організатор завідувач РМК Галина Гібляк, яка впродовж десяти років готує конкурс. «Нам хотілося зробити його більше заходом для розваги, для свята, для знайомства. Нам це вдалося. Ще тиждень тому у нас було лише троє конкурсантів. Радіємо, що інші педагоги, за такий короткий час гідно підготувалися. Цього року, і мене це дуже тішить, що конкурсанти на голову вищі. Вони дуже сучасні, креативні і приємні у спілкуванні. До речі, цей конкурс дуже щасливий. Тому, що його учасників помічають, у них є кар’єрний ріст». Головний спеціаліст відділу освіти Сокальської РДА також колись була конкурсантом. Значна частина директорського корпусу, який працює зараз, пройшли через конкурс «Надія».

Свято завершилось виконанням пісні «Надія є», яка вселила в серця всіх його учасників та гостей надію в завтрашній день, в щасливе майбутнє під мирним небом, в нові зустрічі з молодими творчими педагогами. Тож хочеться побажати їм: хай нелегка вчительська доля приносить радість від спілкування з учнями, хай швидко проходять хвилини розчарування. Успіхів і творчих злетів!

Юлія СОРОЧУК.
Фото автора.