Головна Культура 7 квітня відбулася молитовна Хресна хода в селі Гута (Шмітків)

7 квітня відбулася молитовна Хресна хода в селі Гута (Шмітків)

ЄДНАЮТЬСЯ В МОЛИТВІ

7 квітня відбулася молитовна Хресна хода в селі Гута (Шмітків). Хресний хід, попри сумні реалії сьогодення, був мабуть найвеле­люднішим за останні роки. Він зіб­рав та згуртував не тільки жителів сіл Савчин та Гута, які молитовно розважали не лише над Страстями Христовим, а також над долею Ук­раїни.

За традицією Хресна хода розпо­чалася у церкві Святої Покрови і пролягла через Шмітківський ліс. Стація за стацією у супроводі співів її учасники переживали події двотисячолітньої давнини. На місці кож­ної стації після роздумів-розважань діти читали «Отче наш» та «Бого­родице Діво, радуйся», а потім зні­мали ікону з хреста та несли далі. Одна із стації (7) знаходиться біля криївки воїнів УПА, де 11 повстан­ців прийняли останній бій і загину­ли як Герої. Нині ж їхнім внукам і правнукам судилось знову стати на бій із московською ордою і боро­нити незалежність своєї країни.

Учасники Хресної ходи, серед яких були і дорослі, і діти, молили­ся за своїх рідних, українських за­хисників, полонених, загиблих, сім’ї, які чекають рідних з війни і тих, хто вже ніколи не зможе обій­няти найдорожчих, які своє життя віддали за волю і свободу україн­ського народу. Всі разом розважа­ли над страстями Господніми, спів­переживали, роздумували про мир та перемогу добра над злом. Пісні Хресної дороги виконували учасни­ки церковного хору парафії, діти та молодь.

Хресний хід завершився, але, на жаль, Хресна дорога українського народу продовжується. Отець Ро­ман Ткачик – адміністратор парафії св. Косми і Дам’яна с. Хоробрів, який разом з автором цих рядків, очолював ходу, підтримував при­сутніх духовним словом та закли­кав до спільної молитви за Україну. Тож маємо бути згуртованими, сильними та міцними духом, вірити і знати, що одного дня війна за­вершиться. І завершиться на­шою Перемогою та Воскресінням Ук­раїни!

Сердечно дякую усім, хто взяв участь у цій Хресній ході. Хто ж має намір і бажання її пройти, нага­дую, що Хресна дорога відбуваєть­ся у кожну першу неділю місяця у храмі, а коли дозволяють погодні умови ми ідемо на двір і звичним маршрутом через ліс проходимо цей Хресний шлях. Запрошуємо, усіх бажаючих. Адже під час війни молитва – могутній засіб для пере­моги.

Cвященник Володимир КІСЕЛИК,
сотрудник парафії Покрови Пресвятої Богородиці у с. Гута (Шмітків).