Головна Культура До річниці Голодомору в Україні в Сокальській філії Львівського му­зею історії релігії...

До річниці Голодомору в Україні в Сокальській філії Львівського му­зею історії релігії оформлено інста­ляцію «Відібраний колосок»

«ЇХНЄ СЕЛО ВРЯТУВАЛИ СУСЛИКИ»…

До річниці Голодомору в Україні в Сокальській філії Львівського му­зею історії релігії оформлено інста­ляцію «Відібраний колосок», в якій використано авторську композицію художниці Анни Вихтюк. Інсталяція побудована на основі об’ємно-просторової пластики, цілісно виго­товленої в кераміці і складається з шести окремих частин, які симво­лічно утворюють колосок, що ув’яз­нений в грати. Засобами мис­тецтва наукові працівники музею розповідають відвідувачам страш­ну і трагічну правду про українську катастрофу ХХ ст. В музеї «Люди­на. Земля. Всесвіт» зібрано спога­ди сокальчан, сім’ї яких пережили Голодомор 32-33, 46 років. Серед них колишній директор СШ №2 Надія Проніна, вчителька цієї ж школи Оксана Олесько, колишня працівниця лікарні Лідія Таранова, сокальчанка Поліна Ахмедзянова та інші.

Надія Проніна в ті роки жила в Херсонській області в невеличкому містечку. В дитячій пам’яті зберег­лися жахливі спогади про ці страш­ні роки. Розповідала про спухлих від голоду людей, яким вдалося вирватися з села. Вони сиділи край дороги, простягаючи худі, немічні руки за шматком хліба. Дехто з них помирав, не дочекавшись їжі. За кілька окрайців хліба люди відда­вали сімейні реліквії, золото. Вчи­телька цієї ж школи Оксана Олесько, яка в дитинстві жила в Чернігів­ській області на кордоні з Росій­ською федерацією, розповідала, що після того, як майже всі жителі їхнього села померли з голоду, від­разу через декілька днів село за­селили жителі сусідніх російських сіл. Все своє свідоме життя Оксана Лук’янівна розмовляла тільки ук­раїнською мовою. «Принципово», – говорила вона.

Колишня працівниця лікарні Лідія Таранова, в часи Голодомору жила в Кіровоградській області, їй тоді було 4-5 років. Вона згадує, що її та інших дітей села врятувало те, що вони відвідували дитячий садок. Хоч бідно, але дітей там го­дували. Вона запам’ятала, як одна з працівниць садочка бідкалася, що її родичку заарештували (пра­цювала на току, біля молотарки). Тік охороняли солдати. Зерна було багато. І ось ця жінка взяла жмень­ку зернин, щоб дати голодним батькам. Солдати це побачили і заарештували її.

Голод 1946 року вона пам’ятає теж. Від голодної смерті їхнє село врятували суслики. Ці маленькі звірки мали нірки на березі річки. Діти йшли туди, набирали води і заливали нірки. Суслики вискаку­вали й діти ловили їх, несли додо­му, де матері готували з них їжу, – розповідала колишній зберігач фондів музею Юлія Борис.

Наш найсвятіший обов’язок сьо­годні – зберегти пам’ять про всіх невинно закатованих під більшо­вицькою владою.

Ольга ЯНЧУК,
старший науковий співробітник музею.