Головна Культура До тебе, наша Лесю, серце лине…

До тебе, наша Лесю, серце лине…

Під таким гаслом у ЗЗСО Со­кальський ліцей №1 імені Олега Романіва пройшли заходи та акції останнього лютневого тижня.

Тематичний тиждень розпочав­ся уроками в рамках відзначення Міжнародного дня рідної мови, під час яких учні презентували поетичні проєкти, медіа-проєкти, були учасниками мовних вікторин, турнірів…

Відзначення Міжнародного Дня рідної мови плавно перейшло у широкомасштабне відзначення ювілейного 150-річчя від Дня наро­д­ження великої української поетеси, «Дочки Прометея» Лесі Українки.

У всіх класах відбулись ювілей­ні інформаційні хвилинки на уро­ках української літератури. Шкіль­ний інтернет-простір заповнили онлайн-читання «Довго щирими словами до людей промовлятиму я», зокрема,  цикл відео-читань за хештегом «Невмирущій Дочці Прометея» у вінок шани до 150-річ­чя від дня народження (підготували вчителі Оксана Ми­хайлів­на Трошина, Оксана Орестівна Процюк, Галина Степанівна Тим­чишин, Соломія Олегівна Іванчи­на, Тетяна Олегівна Ко­вальчук, Богдана Юріївна Шава­люк, Ми­рослава Петрівна Іва-нець, Ганна Іванівна Кулинич).

Цікавим виявився інтегрований проєкт «Лесин дивосвіт», який включав поетичний флешмоб з ілюстраціями та виконання пісень на слова Лесі Українки (вчителі Ольга Петрівна Владичко, Оксана Михайлівна Трошина, Світлана Іванівна Ярема, Галина Орестівна Матвіїв).

Юні інтелектуали позмагались у турнірі «Що? Де? Коли?», серед питань якого чимало було про життя і творчість Лесі Українки (Христина Михайлівна Войтюк).

Учні випустили ювілейні листів­ки та буклети, а також лейпбуки «Ні, я жива, я буду вічно жити!..»

У шкільному коридорі була ро­згорнута виставка тематичної літе­ратури, а також учнівських  ілю­с­т­рацій до твору «Лісова пісня».

Цікавою була інтерактивна інсталяція «Життєва істина у Лесиних словах…» – імпровізова­ні книжкові аркуші, на яких учні та вчителі записували цитати великої поетеси, які найбільше спо­добались чи вразили.

Калейдоскоп ювілейних онла­йн-заходів до 150-річчя від дня народження Лесі Українки про­дов­жила  естафета світлин «До тебе, наша Лесю, серце ли­не…». Учні та вчителі публікували світ­лини, які розповідають про від­відини музеїв Лесі Українки.

Наймолодші пошановувачі Ле­синого таланту, учні 1-4 класів теж склали свій уклін її талану, декламували Лесині вірші та  брали участь у конкурсі читців.

Поетичні онлайн-читання підт­ри­мали і вчителі закладу (Богдана Шавалюк, Євген Матвіїв).

Учасниками обласного конкурсу читців поезії Лесі Українки стали учні Станіслав Верхолюк (5-А клас), Людмила Багрій (8-А клас), Назарій Караман (8-Б клас) (ке­рівник Оксана Орестівна Про­цюк).

«Я маю в серці те, що не вми­рає!…», – вклала Леся Українка ці слова у вуста легендарної Мав­ки.  Ми прагнемо, щоб учні на­шої школи мали у серці невмирущу любов до своєї рідної мови та до нашої чудової України!

Галина МАТВІЇВ,
заступник директора з навчально-виховної роботи ЗЗСО Сокальський ліцей №1 імені Олега Романіва.