Головна Культура ПОДАРУНОК ДЛЯ ПАРАФІЙ

ПОДАРУНОК ДЛЯ ПАРАФІЙ

12 липня, у катедральному соборі св. ап. Петра і Павла у Сокалі відзначили храмовий празник. Урочисте богослу­жіння очолив Правлячий Архиєрей Кир Михаїл Колтун у співслужінні єпископа-помічника Кир Петра Лози, прото­пресвітерів Сокальсько-Жовківської єпархії та священ­ників катедрального собору.

– Сьогодні нас збагачує Церква, у якій ми святкуємо віру Ісуса Христа, віру св. ап. Петра і Павла, котрі її прийняли від Христа, нею захопилися, перейнялися і посвятили своє служіння. Ця віра сьогодні прийшла до нас і ми ідентифікуємо себе з вірою апостолів Петра і Павла, з вірою сучасного Петра – єпископа Риму, який виконує свій уряд від Христа для Церкви Христової, щоб пасти стадо. Апостол Петро от­римав ключі від Царства Небесно­го, щоб послужити нам в Церкві. Цер­ква – це ми, це Христос. У цьому полягає наша ві­ра, щоб в нашому житті відкрити цю Церкву для себе, як її відкрили апостоли. Вони були боязкими, незрозумілими, недовірливими, але згодом їм Церква відкри­лася. Пригадуємо об’явлення ап. Павлові, як він ос­ліп, але потім йому відкрилися очі і він перемінився, ці переміни зробила віра. Йому перевер­нувся світ, він почав любити і проповідувати Христа і його любов, піз­нав багато переслідувань і небезпек. Якої стійкості він досягнув через те, що йому Господь обіцяв – стати виб­раним посудом для того, щоб на ньому приносилась жертва і він витримав у всіх випадках життя. Господь його перемінив, він пережив цей досвід віри.

Катехизм нас навчає, що Церква Христова – це люд Божий, об’єднаний у Святому Дусі, звершує своє служін­ня впродовж історії, серед переслідувань і утіх Божих, звіщаючи Воскреслого Христа. Так як ап. Павло серед переслідувань сприймав силу Воскреслого Христа, і сьогодні промовляє нам про себе, про віру, про життя і покликання до тої самої Церкви. Віра приходить до нас від апостолів з великим переконанням. Сила Божа у пе­реслідуваннях є більша за страждання.

Апостоли керувалися вірою та вірністю Ісусові Христові. Тільки Божа любов допомагала йти апостолам до ворогів та до поган. Це наше повсякденне завдання – любити один одного, – сказав у проповіді владика Михаїл.

Після Божественної Літургії Кир Михаїл привітав вла­дику Петра з днем іменин та третьою річницею архи­єрейської хіротонії.

Владика Михаїл Колтун освятив ікони первоверхових апостолів Петра і Павла для кожного деканату парафії окропив парафіян освяченою водою.

Перед присутніми виступили учасники художньої самодіяльності.

Вл. інф.

Фото Юлії СОРОЧУК.