Головна Культура «РОВЕСНИК» – ПРИБУЗЬКИЙ «АРТЕК» ДЛЯ ДІТЕЙ

«РОВЕСНИК» – ПРИБУЗЬКИЙ «АРТЕК» ДЛЯ ДІТЕЙ

Лікувальнооздоровчий комплекс «Ровесник» минулого тижня гостинно прийняв на відпочинок та оздоровлення 550 дітей з Львівщини та з східної України.

За словами менеджера БФ «Карітас»Сокаль Мар’яни Яремчук, вже вдруге «Карітас» вирішив провести оздоровлення дітей на базі ЛОК «Ровесник». Сто хлопчиків та дівчат приїхали з Луганської та Донецької областей, яких запросив благодійний фонд, щоб вони відпочили та оздоровились. 30 путівок для дітей учасників АТО Сокальського району БФ «Карітас»Сокаль отримав від постійного спонсора та мецената ДП «Датський текстиль». До речі, в минулому році це підприємство також профінансувало 20 відпочинкових путівок для дітей у «Ровеснику», а 24 – управління соціального захисту населення РДА за сприянням Сокальської районної ради.
18 липня у ЛОК «Ровесник» урочисто відкрили третю зміну дитячого табору. З цієї нагоди сюди приїхали батьки та бабусі юних таборян, гості. Діти вишикувалися на урочисту лінійку, багатохто був одягнутий у вишиванки. Кожен загін представив свою назву, девіз, емблему і доповів, що знаходиться в повному складі і готовий до активного відпочинку. Далі урочисто внесли та підняли на флагштоці Державний прапор та оголосили про відкриття нової зміни.

Канцлер СокальськоЖовківської єпархії УГКЦ о. Роман Синицький поблагослив дітей на гарний відпочинок, окропив їх свяченою водою та подарував образки.

З відкриттям третьої табірної зміни дітей, вихователів, адміністрацію комплексу привітав заступник голови Сокальської районної ради Василь Бойко, який побажав дітям гарного відпочинку, добре оздоровитись на теренах Сокальщини, весело провести літні канікули, набратися здоров’я, сил, енергії, незабутніх вражень, подружитися з ровесниками зі сходу України, які приїхали сюди відпочивати. Він подякував колективу ЛОК «Ровесник» та його директору Василеві Карвацькому, за те що доклав стільки зусиль, щоб цей заклад процвітав і оздоровлював дітей, які є нашим майбутнім.

Щирі вітання від шахтарів та керівництва ДП «Львіввугілля» передала в. о. директора з кадрів і соціальних питань ДЛГП «Львіввугілля» Любов Фент і запевнила, що адміністрація лікувальнооздоровчого комплексу зробила все для того, щоб діти гарно відпочили. На них чекають відремонтовані спальні корпуси, спортивні майданчики, їдальня та всі приміщення. Працівники комплексу склали цікаву та насичену програму заходів, щоб їхні вихованці мали змістовне дозвілля. Вона побажала діткам зустріти у таборі нових друзів, щоб у них залишилися гарні спогади про ЛОК «Ровесник», і наступного року знову приїхали сюди.

«Сьогодні ми розпочинаємо третю зміну табору, яка без сумніву має стати знаковою і прикладом нашої єдності цілої країни. В першу чергу, хочу привітати дітей зі східних областей України на нашій гостинній сокальській землі. Сподіваюся, що перебування у таборі запам’ятається вам надовго і розповідатимете, які тут живуть щирі та гостинні люди», – наголосив Сокальський міський голова Вадим Кондратюк. Він також подякував районній раді і ДП «Датський текстиль», які суттєво долучилися до організації цього табору, та подарував від Сокальської міської ради м’ячі.

Директор ЛОК «Ровесник» Василь Карвацький запевнив, що працівники «Ровесника» зроблять все для того, щоб діти добре відпочили та з гарним настроєм поїхали додому. Він зазначив, що на хлопчиків та дівчаток чекає безліч цікавих заходів, спортивні й інтелектуальні змагання, конкурси, які додадуть яскравих вражень, бадьорості та гарного настрою, а також багато пізнавальних екскурсії, щоб вони могли більше дізнатися про Західну Україну. Для дітей організовано збалансоване, раціональне й смачне харчування.
Заступник директора ЛОК Надія Хомин сказала, що нині «Ровесник», наче справжній «Артек», до якого за новими враженнями, зустрічами та справжньою дружбою приїхали діти з усієї України. І підтвердженням цих слів дівчата – Валерія Калмикова з Луганської області, Марина Каменська з Житомирщини, Дарина Дищиньова з Донецька та Марія Чуб зі Львова заспівали українську пісню «Як у нас на Україні». Їх теплими оплесками підтримували усі. Вихователі пообіцяли піклуватися про хороший емоційний стан вихованців, створити комфортні психологічних умов для дітей, пильнувати за ними, організувати цікаве веселе змістовне дозвілля та стати для них справжніми друзями.

У їхніх добрих намірах вже мали змогу переконатися юні таборяни. Вони поселялись ще кілька днів тому. Вихователі допомогли їм за короткий проміжок часу познайомитись, облаштуватись і навіть підготувати концертні номери до урочистого відкриття зміни. Дарина Дищиньова з Донецька розповіла, що давно мріяла побувати у Львові. Тож, коли волонтери в школі організували поїздку в «Ровесник», вирішила поїхати на Західну Україну, заодно й оздоровитись. Тут їй дуже подобається, бо це мальовничий куточок, гарна природа, повітря значно чистіше, ніж у Донецьку, де багато заводів та шахт. За чотири дні свого перебування дівчина вже знайшла багато нових друзів. Каже, що тут смачно готують, вихователі – добрі та уважні.

Вихователь Інна Бойко, яка приїхала на практику з ВолодимирВолинського педагогічного коледжу, розповіла, що в її загоні 21 дитина від 7 до 15 років. Каже, що між дітьми нема мовного бар’єру, незважаючи на те, що хтось з них галичанин, хтось – східняк. Останні намагаються розмовляють українською. Якщо щось не розуміють – перепитують. Їм цікаві наші звичаї та традиції. Вони добре ладять з ровесниками з Галичини.

Відкриття табору стало веселим святом. Ввечері на дітей чекав концерт та дискотека. Діти зі сходу перебуватимуть у таборі двадцять один день. Тож попереду багато нових відкриттів та пізнань, пошуків друзів та можливість відшліфувати свої навички, навчитись чомусь новому. Час, проведений у таборі, допоможе дітям відпочити, згуртуватися та весело провести канікули.

Любов ПУЗИЧ.
Фото автора.