Головна Культура СВЯТО ДЛЯ ОБДАРОВАНИХ ДІТЕЙ

СВЯТО ДЛЯ ОБДАРОВАНИХ ДІТЕЙ

Третій рік поспіль на виконання районної Програми підтримки обдарованої учнівської молоді, відзначивши високий рівень знань талановитих дітей, в районному Народному домі пройшло Свято обдарованості. Ця програма спрямована на фінансове нагородження переможців олімпіад та всеукраїнських конкурсів. Утворені сім номінацій: «Юний науковець року», «Олімпіадник року», «Талант року», «Спортсмен року», «Лідер року», «Кращий учнівський колектив» та «Особливо обдарована дитина». А цього року добавили ще одну – «Кращий учень (учениця) сільської школи».

Гостями свята були: духовний наставник молоді – настоятель храму св. АрхІстратига Михаїла о. Роман Синицький, голова Сокальської районної ради Микола Пасько, голова Сокальської райдержадміністрації Роман Токай, заступник голови районної ради Василь Бойко, головні спеціалісти відділу освіти РДА Леся Ковалишин та Любов Тот, директор Центру обслуговування закладів освіти Сокальського району Микола Мисак, завідувач районного методичного кабінету Галина Гібляк, в. о. керівника Інклюзивноресурсного центру Ганна Фенчин, депутати районної ради, директори шкіл, педагоги, батьки.

о. Роман привітав та благословив присутніх: «Вітаю найактивніших, на яких дивлюся, як на майбутнє нашої країни. Адже вони не тільки своїм вкладом, чи то в навчанні, чи спорті, чи музиці, досягли успіху але й є прикладом для інших. Дякую батькам дітей, яких нагороджуватимуть. У цьому є величезна ваша заслуга».

Спеціальними дипломами, грошовими преміями та подяками для батьків у номінації «Лідер року» нагороджував голова районної ради Микола Пасько. Серед претендентів на нагороду були лідери шкільних та регіонального парламентів, ініціатори учнівських соціальних проектів, учасники дебатного клубу, призери конкурсу, члени дитячих та молодіжних організацій. Очільник району висловив особливу подяку організатору заходу Галині Гібляк, яка завжди була за лаштунками свята, за віддану працю та любов до школярів та привітав номінантів.

Наступними отримали свої нагороди переможці у номінації «Науковець року». В арсеналі юних науковців Сокальщини 16 призових місць в обласному, три – у Всеукраїнському конкурсі науководослідних робіт, більше півсотні перемог у різних наукових конкурсах з екології, біології, краєзнавства, літературознавства тощо. Нагороди вручав голова Сокальської райдержадміністрації Роман Токай, який подякував батькам, педагогам та учням за такі прекрасні результати.
Цьогоріч вихованці закладів освіти знову здобули більше сотні перемог у творчих мистецьких конкурсах, прославили нашу сокальську землю на великих сценах, виставках. Для нагородження переможців у номінації «Талант року» запросили заступника голови районної ради Василя Бойка, який у вітальному слові побажав усім нових здобутків, щоб ці нагороди стали додатковим заохоченням для подальшої праці.

Протягом року ми неодноразово раділи за спортивні досягнення учнів Сокальщини. Юні спортсмени – призери обласних та Всеукраїнських спортивних змагань у різних видах спорту, в дитячих іграх «Козацький гарт» (Сокальська ЗШ №4), «Старти надій» (Сокальська гімназія), «Олімпійське лелеченя» (Сокальська ЗШ №3). А найвищим підсумком навчального року – чемпіони України з волейболу серед юнаків 2004 р. н. (команда учнів ЗШ №4). Директор Центру з обслуговування закладів освіти Микола Мисак привітав спортсменів, дітей, вчителів та батьків, з високими результатами, здобутими, завдяки плідній праці, побажав наснаги і терпіння у наступних кроках, щоб здобуті результати реалізувались у подальшу успішну кар’єру.

Багато учнівських колективів з допомогою своїх талановитих наставників здобули високі нагороди. Це – спортивні медалі команд ДЮСШ та шкіл, досягнення мистецьких колективів «Акварель», «Дивоцвіт», «Престиж», «Кришталь», перемоги юних науковців на обласному рівні – юних фізиків, економістів, математиків, правознавців; юних туристів Сокальського БДЮТ та туристичної команди «Саломандри» Сокальської школи №2; призові місця на обласному та Всеукраїнському конкурсах екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, в якому я живу», екскурсоводів Сокальської гімназії; перемога євроклубу Сокальської школи №3 у конкурсі проектів ЄС «Життя без кордонів» та ін. На марші під час свята Героїв у Львові були наша гордість – чота ім. Героїв Майдану Сокальської ЗШ №5.
Привітала переможців у номінації «Колектив року» головний спеціаліст відділу освіти РДА Леся Ковалишин: «Мені приємно нагороджувати кращі колективи, тому що в них розвивається розуміння того, що коли ти допомагаєш своєму другу, коли вмієш повболівати та порадіти за успіх колеги, ти теж маєш результат і успіх. Важливо розуміти, що будьякий результат досягаємо, коли працюємо спільно».

Окремою номінацією нагороджували кращих учнів сільської школи. Адже вони – призери десятків конкурсів районного та обласного рівнів, спортивних змагань, турнірів. У номінації «Кращий учень (учениця) сільської школи» нагороди вручила депутат районної ради Оксана Береза.

Нещодавно рішенням Сокальської районної ради створено Інклюзивноресурсний центр, в якому незабаром спеціалісти зможуть допомагати дітям з особливими потребами розвивати свої таланти та здібності. Поки що ж такі дітки навчаються за індивідуальною формою навчання, демонструючи всім свою силу та наполегливість. Адже багато речей, які нам вдаються легко, для них вимагають значних зусиль. Виконуюча обов’язки керівника Інклюзивноресурсного центру Ганна Фенчин привітала й вручила нагороду Сергію Заморилу, учню Белзької школи. «Мені дуже приємно вручати нагороду учневі, якого знаю особисто. За його успіхами стежу з того моменту, коли він прийшов до школи, завжди вражав своїми наполегливістю, оптимізмом, життєрадістю. Сергій є учасником багатьох конкурсів з інформатики, автором відеопрезентацій, досягнув значних результатів із дисциплін природничоматематичного курсу. Радію за його успіхи, бажаю, щоб ця невеличка перемога стала стартом у його житті». Окрім нагороди від районної ради, хлопець отримав спеціальний подарунок від Інтернет провайдера «Bestlink», який допоможе Сергієві наблизити свою мрію.

Ще одна номінація визначила кращих із кращих за результатами численних олімпіад, різноманітних предметних конкурсів, яких навіть не перелічити. Отож, останніми нагороджували переможців у номінації «Інтелектуал року». Цю почесну місію виконала завідувач районного методичного кабінету Галина Гібляк. Вона відзначила, що «велике щастя реалізовувати такий проект, коли можемо дозволити наблизити мрію хоч однієї дитини, а також допомогти багатьом повірити в себе».

Впродовж святкового заходу підтримували номінантів та дарували їм свої концертні номери Роксолана Весній, Вероніка Левицька, Віолета Кулик, Богдан Федашко, Андрій Конічік, хореографічний колектив «Акварель» вихованці Романи Шевченко з Сокальської ЗШ ІІІІ ст. №5, зразковий колектив «Дивоцвіт» з Оксаною Бубелою зі Сокальської ЗШ ІІІІ ст. №2, зразковий хореографічний колектив «Престиж», колектив «Літературна Сокальщина» з гімназії, гурт «Кришталь» під керівництвом Наталії Криштальської.

А завершилось свято спільним виконанням пісні «Країна мрій».
Цьогорічними переможцями у номінаціях стали:

«Лідер року»
Забитівська Софія (ЗШ №5); Якуц Володимир (ЗШ №2); Піховська Христина (Жвирківська ЗШ).
«Науковець року»
Мусій Юлія (МАН, гімназія); Войтович Марія (МАН, Белзька ЗШ); Воробей Анастасія (МАН, ЗШ №3).
«Талант року»
Бубела Олесь (ЗШ №2); Котик Сергій (БДЮТ, ЗШ №3); Шукатка Ярослав (БДЮТ, ЗШ №3.)
«Кращий спортсмен»
Оверко Каріна (гімназія); Гоба Каріна (гімназія); Малевський Дмитро (Жвирківська ЗШ).
Кращі колективи у номінаціях:
«Науковий колектив» – «Літературна Сокальщина» (екскурсоводидослідники однойменного музею Сокальського НВК «ЗШ І ст. – гімназія» ім. Олега Романіва);
«Мистецький колектив» – зразковий ансамбль народного танцю «Дивоцвіт» ЗШ №2;
«Спортивний, туристичний, військовопатріотичний колектив» –
команда спортсменів «Старти надій» Сокальського НВК «ЗШ І ст. – гімназія» ім. Олега Романіва.
«Кращий учень (учениця) сільської школи» – Городько Назарій (Савчинська ЗШ); Радзік Юлія (Сілецька ЗШ); Безух Аліна (Сілецька ЗШ).
«Особлива дитина року» – Сергій Заморило (Белзька ЗШ).
«Інтелектуал року» – Кулявець Тарас (гімназія); Шевчук Анастасія (ЗШ №4); Ковалів Тетяна (Сілецька ЗШ).

Юлія СОРОЧУК.

Фото автора.