Головна Культура ТЕРПЕЛИВО З ЛЮБОВ’Ю НЕСІТЬ СВІЙ ХРЕСТ

ТЕРПЕЛИВО З ЛЮБОВ’Ю НЕСІТЬ СВІЙ ХРЕСТ

22 березня припадає третя неділя Вели­кого посту, яка називається Хрестопоклон­на, а також згадується 40 мучеників, що в Севастійському озері мучилися.

На утренній Cлужбі виноситься хрест для поклоніння вірним і співається: «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святе Вос­кресіння Твоє славимо». А коли підходять віруючі до хреста, щоб поклонитися, співа­ється стихира: «Прийдіть вірні Животвор­чому древу поклонімось, на ньому Хрис­тос, Цар слави, з волі Своєї руки розпростерши, підніс до первісного блаженства нас, яких ворог раніше ласощами спокусив і від Бога віддалив… Тебе нині ми, христи­яни, із страхом цілуємо і славимо розп’ятого на тобі Бога, промовляючи: «Господи, що на Хресті розп’явся, помилуй нас, як Благий і Чоловіколюбець».

В часі посту Христос закликає нас, христи­ян, слідувати за Хрестом.

Церква у дні посту відтворює страждання Христові, а саме на Хресній дорозі. Ми свої­ми духовними очима споглядаємо на терп­лячого Сина Божого, який терпить і вмирає на хресті за наші з вами гріхи, щоб ми мали життя вічне.

Закликаю вас, дорогі во Христі, брати і сестри, терпеливо з любов’ю нести свій хрест, який Господь посилає нам: «Коли хтось хоче йти за мною, нехай зречеться себе і візьме хрест свій, та йде за мною» (Марка 8.34).

Володимир ЖАРСЬКИЙ,
протоієрей, настоятель церкви Вознесіння Господнього ПЦУ, м. Сокаль.