Головна Культура У музеї “Сокальщина” спілкувалися педагоги-історики

У музеї “Сокальщина” спілкувалися педагоги-історики

У музеї
У музеї "Сокальщина" спілкувалися педагоги-історики

В історико-краєзнавчому музеї «Сокальщина», який не так давно, завдяки ініціативі, великому бажанню та копіткій праці кількох ентузіастів, відчинив свої двері, поки що немає надзвичайно раритетних експонатів, але він унікальний своїм змістом, ідеєю. Тут на голому ентузіазмі працюють люди, які хочуть повернути нашу історичну пам`ять, пам`ять сокальчанина. Тому й цей місцевий матеріал притягує до себе громадськість. Тут відбуваються цікаві виставки, різні майстеркласи, екскурсії, і навіть «круглі столи». У стінах цього музею, де ще демонструється виставка, присвячена національно-визвольній боротьбі, становленню української державності на початку світових політичних потрясінь ХХ століття, відбувся «круглий стіл», участь у якому взяли вчителі історії Сокальського району. Як зазначила методист Сокальського райметодоб`єднання Оксана Рябова: «Будемо говорити про те, які події відбувалися у 1917-1921 років і пов`язувати їх із сучасністю. Україна нині переживає нелегкі часи. Хоча, якщо вдуматись в історію України, то кожен період мав свої проблеми. Маємо можливість сьогодні роздумувати над революційними часами в долі нашої держави, вести мову про особистостей, які внесли свій вклад у розбудову держави і, звичайно, про ті уроки, які можна винести з того, що відбувалося сто років тому. Чи не повторюємо ми помилок минулого?» З виставкою присутніх у музеї ознайомив директор Василь Волошин, саме на її матеріалах можна проводити уроки історії з учнями шкіл.
Вчителі вели мову про очищення нашої історії і щоб направду зробити її українською, бо ще й зараз історія, яку вивчають в школі, не позбавлена радянських догм, педагоги мають виховати у дітей інтерес до історії і трактувати її поіншому з точки зору української державності. Але найбільше – це прищепити почуття гордості і гідності за те, що ми є українці. Про це говорили педагогиісторики та працівники музею. Також вони акцентували на глибшому вивченні історії свого краю.
Директор музею Василь Волошин підкреслив, що нинішній рік оголошений Роком українських революцій. То всі разом маємо широке поле діяльності для розроблення тих програм, які нам вкрай необхідні. Своїми думками поділився голова районного Товариства «Просвіта», історик Ігор Дацюк: «Тішуся з того, що у стінах нашого історикокраєзнавчого музею зібралися педагогиісторики, які ведуть мову про краєзнавство і вивчення історії рідного краю. Завдяки кільком людям, які витрачають свій час і власні кошти на те, щоб цей музей був, бо жодної гривні з державного чи районного бюджетів не витрачено на його створення і існування. Вже дуже багато зроблено, могло б бути зроблено значно більше, але на голому ентузіазмі далеко не заїдеш. Радий з того, що долучився до створення у Белзі історикокраєзнавчого заповідника «Княжий Белз». Сподіваюся, що влітку порадившись з керівництвом музею «Сокальщина» Василем Волошином та Марією Гринюк, ми налагодимо стосунки з Белзьким заповідником у напрямку археологічних розкопок, бо дуже багато у Сокалі є таких місць, де можна знайти цікаві для нас експонати. Щоб учням шкіл району було цікаво відвідувати наш історикокраєзнавчий музей».
Педагогиісторики ще довго дискутували, висловлювали свої думки і пропозиції, і власне історикокраєзнавчий музей «Сокальщина» дав їм поштовх до роздумів, до втілення нових ідей у викладанні історії учням шкіл району.
Оксана ПРОЦЬ.
Фото Юлії Ямборко.