Головна Культура У Празі відкрили міст, названий на честь українського дисидента Василя Макуха

У Празі відкрили міст, названий на честь українського дисидента Василя Макуха

Також на вулиці Українській відбулося урочисте відкриття пам’ятної таблички.
5 листопада у Празі відбулося відкриття мосту й таблички на честь українського дисидента Василя Макуха, який 50 років тому у Києві вчинив акт самоспалення на знак протесту проти окупації Чехословаччини радянськими військами. Про це повідомило Радіо Свобода.

Після урочистого відкриття пам’ятної таблички на вулиці Українській пролунали український і чеський гімни.

Директор Інституту тоталітарних режимів Чехії Зденєк Газтра зазначив, що «сьогоднішній день відкрив міст між Прагою та Києвом, міст, який має з’єднувати минуле з сучасністю та нагадувати про демократичні цінності, які в Україні і Чехословаччині завжди були на першому місці».

17 травня стало відомо, що у Празі міст через ріку Вотич, що є притокою Влтави, носитиме ім’я українського дисидента Василя Макуха.

Український дисидент, борець за свободу Володимир Макух, уродженець села Карів Сокальського району, скоїв акт самоспалення на Хрещатику у Києві у 1968 році, коли радянські війська окупували Чехословаччину. Його могила розташована у Дніпропетровську, на Клочківському цвинтарі.

…І вшанували у рідному Карові

Минулої неділі в Карові відбулася панахида біля меморіальної дошки на шкільному подвір’ї та урочисті заходи у Народному домі. Відправив панахиду о. Богдан Гринда.
Слово про земляка Василя Макуха мали заступник голови районної ради Василь Бойко, депутат райради Олег Солодяк, племінниця В. Макуха – Ярослава Осміловська, художник, поет Степан Івасейко, директор Сокальської РЦБС Христина Дасюк…

З поетичним словом та піснями виступили учні та вчителі місцевої школи, народний вокальний ансамбль «Любисток», народний вокальний ансамбль Брезовських… Ведучою заходу була Надія Білоцеркович.

Наш кор.