Головна Культура В Сокальсь­кій дитячій школі мистецтв ім. В. Матюка експонується виставка “Війна очима...

В Сокальсь­кій дитячій школі мистецтв ім. В. Матюка експонується виставка “Війна очима дітей”

«ВІЙНА ОЧИМА ДІТЕЙ»

Таку назву має виставка, яка експонується у фойє Сокальсь­кої дитячої школи мистецтв ім. В. Матюка. На ній представлені творчі роботи учнів художнього відділення. Її мета – передати враження від жахітливих подій, якими сьогодні живе Україна, кожна родина, і зокрема діти. У кожній з цих картин стільки болю, вогню, розрухи, але ще більше у них віри у наші збройні сили, віри у нашу перемогу в цій жорстокій війні. Жодна творча робота не залишає бай­дужим глядача. На тебе див­ляться очі дітей і ніби запиту­ють: а що ти зробив для перемоги України, а що ти зробив, щоб нас захистити, а що ти зробив, щоб ми мали щасливе дитинство і щоб у кожного з нас був тато, була мама, була своя домівка?!! «І ти, – говорить вик­ладач Галина Хохонь, – Мимо­волі теж береш в руки пензель і перетворюєш колишній тубус від смертоносної зброї, на вит­вір, який фіксує нашу ідентич­ність, нашу культуру, наш непоборний дух, бо це твоя зброя, бо це твій донат у перемогу, бо …Україно, ти не одна. Вся зем­ля в синьо-жовтім тремтінні. Бачу: вчора тут була війна, та її ще розстрілюють нині…»

На прохання директора шко­ли Оксани Думанської, викла­дачі художнього відділення Ярослав Футиш, Ольга Гали­шин, Ірина Дубенська, Галина Хохонь та учениця Софія Пов­зун розписали тубуси, які бу­дуть продані на благодійному аукціоні, з метою збору коштів для допомоги ЗСУ, а також художні роботи учнів, виконані в різних техніках: акварель, олія, малюнок на склі, малюнок на полотні, вироби народно-ужиткового мистецтва. Багато з них вже продані, на ці кошти за­куплені засоби, необхідні нашим військовим, та передані ЗСУ.

Учні школи постійно вклада­ють часточку своєї душі у «Ма­люнок Воїну», які відправляємо нашим Захисникам. Крім того, деякі роботи учнів та виклада­чів передані в кімнату реабіліта­ції поранених бійців для під­няття їх духу та швидшого оду-жання. 26 лютого ансамбль бандуристів (керівник Христина Бабчук), подару­вав військовим повстанські та пісні сучасних українських авторів, скрасивши їх будні. В такий спосіб вони висловили свою подяку і під­тримку нашим мужнім воїнам. За постійну співпрацю з вій­ськовою частиною Т0910 Держ­спецтранс­служби Міністерства оборони України, за патріотизм, волонтерську діяльність, ініціа­тивність та культурно-мистець­ку підтримку військової частини директор, викладачі та учні КЗ «Сокальська ДШМ ім. В. Ма­тюка» нагороджені подякою. Слава Україні! Разом ми пере­можемо!

Оксана ДУМАНСЬКА,
директор Сокальськoї ДШМ ім. В. Матюка.