Головна Культура Вишиванка для українців не просто одяг

Вишиванка для українців не просто одяг

ОБЕРІГ УКРАЇНЦІВ

З прадавніх часів вишиванка для українців не просто одяг. У ній були зашифровані сакральні символи, які збе­рігають історію народу, його ідентичність.

Сьогодні вишивка, ніби стародавній літопис, через який можна доторкнутись до історії та культури кожного куточка України. Вона належить до творів мистецтва, тісно пов’язана з українським народом, його звичаями, традиціями. Виши­ванка супроводжує українців протягом усього життя. В бага­тьох сім’ях є цілі колекції вишиття, за якими можна про­слідкувати історію родини.

Сорочка вишита маминими руками надзвичайно сильний оберіг, символ сили і краси української нації. За узорами українських рушників, особливо вишитих червоними і чорни­ми нитками, читається історія краю, це ціле багатство нації з глибоким змістом. Українське вишиття знане в цілому світі. Нас у вишиванках впізнають в кожному куточку земної кулі. Вдягнувши вишиванку з’являється піднесений настрій, гордість за свій народ. Саме вишиванкою ми показуємо свою єдність, повагу до історії і традицій нашої неньки Ук­раїни. Особливо приємно, що молодь сьогодні продовжує славні традиції своїх бабусь, матусь. Адже не даремно українська вишивка оспівана в піснях, віршах та творах мистецтва.

Наталія ГАВРИЛІВ, м. Сокаль. 

На знімку: автор цих рядків з дочкою Лідою.