Головна Культура Виставка Дзвенислави Загайської відкрилася 3 квітня в Сокальському музеї «Людина. Земля. Всесвіт»

Виставка Дзвенислави Загайської відкрилася 3 квітня в Сокальському музеї «Людина. Земля. Всесвіт»

«СИМВОЛІЧНЕ»  – Таку назву має виставка Дзвенислави Загайської, яка відкрилася 3 квітня в Сокальському музеї «Людина. Земля. Всесвіт». Хто бачив її писанки то, мабуть, прирівняв би їх до чогось космічного – неосяжні простори, переплетення геометрії і автентичної символіки і все це на маленькому яйці – цілий Всесвіт. Вони доволі незвичні, з певним розмежуванням від класичного сприйняття цього символу до творчоавторського пошуку та інтерпретації всім відомих традиційних символів. Як каже авторка, писанки символізують прихід весни та народження нового життя, яке воскресає після довгої зими. З приходом Воскресіння Господнього наше життя наново розквітає та дарує нам нові надії.

Попри молодий вік художниці їй вже вдалося виробити оригінальну та добре впізнавану творчу манеру та зайняти свою нішу в сучасному образотворчому мистецтві. В 2012 році ввійшла в альбом 150 художників України року. Займалася ілюстрацією книг, зокрема, декілька з них видані в НьюЙорку, США (winter light book) та ілюстрація поеми Дмитра Павличка «Веселка», створила декілька персональних проектів та виставок, як от «Кольорові мрії ангелів» 2006 р.•м. Дрогобич, виставка писанок та живопису на склі «Пробудження» 2014 р., м. Львів, проект «Симетрія» 2017 р. м. Львів (живопис на склі, інсталяція, медіаарт).

Мисткиня – активний учасник мистецького і громадського життя Львова та Львівщини, як член НСОУ Пласт, бере участь у численних виставкових проектах, симпозіумах і пленерах.

Її творчість багатогранна, вагоме місце у ній займає писанкарство, яким вона займається понад 15 років, а вперше взяла в руки писачок в сім років. Особливий вплив на неї мали бойківські символи, які вивчала з дідом Любомиром Сікорою. Саме вони підштовхнули її в творче русло писанкарства.

На огляд жителям міста над Бугом авторка представила 50 авторських писанок та серію живописних композицій на склі. У Дзвінки власний авторський стиль писанок на основі традиційних писанкових мотивів та символіки. Художниця працює в техніці монументального та станкового живопису. Займається художнім розписом, малярством на склі, акриловим та олійним живописом, графікою, ілюстрацією. Основне завдання експонованих творів – пошук космічної гармонії. Художниця намагається привідкрити нам завісу таїни, що ховається в образносимволічних проявах народної культури. Наші пращури, мабуть, знали щось важливе про потаємний зв’язок з Творцем, бо приділяли велике значення сакральній геометрії, таємному значенню геометричних фігур і ліній із яких складається Всесвіт. Українська звичаєва культура закодувала цю прадавню мудрість у певних символах, які проявляються і в сучасних мистецьких пошуках Дзвінки Загайської.

Познайомитись і поспілкуватися з львівською художницею можна буде 15 квітня в музеї «Людина. Земля. Всесвіт». Виставка ж триватиме до 20 квітня.

Любов ПУЗИЧ.