Головна Культура З давніх-давен в українців була традиція заносити в оселю на Святвечір і...

З давніх-давен в українців була традиція заносити в оселю на Святвечір і ставити на покутті дідух

ОБЕРІГ ЖИТТЯ

З давніх-давен в українців була традиція заносити в оселю на Святвечір і ставити на покутті дідух, який вважали деревом роду та оберегом дому. Й нині є народні умільці, які виготовляють такі солом’яні обереги. Серед них і наші краянин Василь Герус з с. Волиця.

Це благородне ремесло пан Ва­силь опанував самотужки, перебу­ваючи вже на заслуженому відпо­чинку. Чоловік 35 років працював агрономом у місцевому господар­стві. Часто любувався пшеничним колоссям, яке переливалося на сонці в полі. І не міг намилуватися ним. Десять років тому в нього з’я­вилася думка, що колись в давнину наші предки робили солом’яні обе­реги. І п. Василь вирішив спробува­ти сам, хоч ніколи не бачив як це роблять. Перший сніпок невдовзі розсипався, проте В. Герус зали­шився задоволений. Потім другий-третій… Так повільно вдосконалю­вав свою майстерність. Багато муд­рих порад почерпнув з журналів та книжок по соломоплетінню. Умі­лець розповів, що робити дідухи треба з добрими думками, після молитви, зі щирим серцем. Адже тут існує ціла премудрість: оберіг плетуть спочатку з 12 колосин, що асоціюють з 12 місяцями року, які потім тричі переплітають по три колоски, що значить Трійця свята, згодом беруть сім колосків, що означають дні тижня. Його складає з 12 пучків, які означають 12 місяців та 12 апостолів та чотири пори року. Дідух із семи пучків на трьох ногах – у пам’ять семи поколінь в ім’я Отця, Сина й Святого Духа. Дідух за його словами, є символом життя. Його стовбур – це наше ми­нуле, кожен пучок – теперішнє, самі ж колоски – майбутнє. Має також певне значення кожна зі складових снопа. Жито символізує життя, пору року – осінь, овес – сім’ю, родин, зиму, пшениця – ба­гатство, літо, льон – єдність, ячмінь – здоров’я, весну.

Запитую, що символізує дідух?

– Саме слово розшифровується як «діда дух», – каже він. – Здавна він був символом кінця і початком наступного року. Його ще називали дідом – і він означав зв’язок з пред­ками, символізував дух дідів-пра­дідів. Його виготовляли з добірних колосків, і мали закінчити до най­коротшого дня у році. Розповів ле­генду, що коли Ісус народився, у стіні стаєнки була шпарина, через яку всередину потрапляв холод. Тоді Йосиф узяв сіно і закрив ним діру. Пригадав і повір’я, що коли господар ставить дідуха під образи перед Святою вечерею, то в той момент злітаються душі померлих родичів». Він стоїть у хаті до дня весняного рівнодення, забирає всю негативну енергію. Потім його ви­молочують і спалюють, а зерно – сіють.

До створення дідухів народний умілець готується завчасно. Ще з літа збирає колоски пшениці, вівса, жита, льону. В’яже їх у снопи і чіп­ляє під стріху, аби сушилися. Допо­магає йому у цьому дружина Галина.

Сплести одного простого дідуха, за словами майстра, вдається від двох годин, складнішого – декілька днів, а той декілька місяців. За словами народного умільця, колос­ся зернових мають позитивний заряд енергії, дають нам відчуття таємничості й свята. Солом’яні вироби подружжя Герусів – це прославлення отця Небесного, подяка йому за те, що він нам дав хліб насущний. Ось чому вони сто­ять багато років і не осипаються. Василь та Галина Геруси зі задово­ленням показують свої роботи, охо­че діляться майстерністю з іншими, проводить майстер-класи та вис­тавки. Були вони в Червоноград­ській філії Львівського музею історії релігій, в краєзнавчому «Сокаль­щина» та музеї «Людина. Земля. Всесвіт» в Сокалі.

Свої вироби народний умілець дарує людям на радість, бо вірить, що солом’яні обереги здатні від­вернути біду. Зокрема, друзям, зна­йомим, священнослужителям, зок­рема, митрополиту УАПЦ Макарію, політикам – Юлії Тимошенко, Єв­гену Нищуку, артистам – Руслані Лижичко та багатьом.

У перші три роки напередодні Різдвяних свят народні умільці разом з учнями Волицької школи виготовляли по 170 оберегів, які роздаровували церквам Червоно­града, Сокаля, Соснівки та навко­лишніх сіл. Уже п’ять років поспіль з ініціативи громадського організа­ції «П’ятий кут» в Сокалі стало доброю традицією напередодні Різдва встановлювати дідух на площі Січових стрільців, який виго­товив Василь Герус. І цього року він продовжить цю добру традицію. Виготовив ще 30 малих дідухів на замовлення. Сподівається, що во­ни принесуть господарям різдвя­ний настрій та достаток, оберіга­тимуть від усього злого, а також нагадуватимуть про українські традиції та звичаї.

– Дідух – це та нерозривна ни­точка, яка пов’язує минуле і тепе­рішнє, та веде до майбутнього, – наголошує він. – Це означає, що людина має шанувати предків, поважати сучасників та любити дітей – своє майбутнє. Обереги, які зібрані з наших польових дарів, завжди гріють душі та є символами родинного затишку, недарма в старовину їх називали оберегами життя.

Любов ПУЗИЧ.

Фото з домашнього архіву Василя Геруса.