Головна Культура В Сокалі організували виставку-аукціон «Умілі руки – Божий дар»

В Сокалі організували виставку-аукціон «Умілі руки – Божий дар»

Чужих дітей не буває. Кожна дитина, яка народжується, має право на захист. Так вважають і організатори виставки-аукціону «Умілі руки – Божий дар», яка проходила у Сокальській СШ №3. Свої кращі роботи представили школи району та позашкілля за підтримки благодійного фонду «Майбутнє України. Сокальщина» та відділу освіти Сокальської РДА.

Доброзичлива і людяна атмосфера панувала під час заходу. Президент благодійного фонду Юлій Лукомський подякував присутнім меценатам та коротко розповів про діяльність фонду:

– Хоч вас мало, на жаль, але ви справді переживаєте за чиюсь біду. Не так часто відбуваються такі події. Останній благодійний аукціон відбувся 6 грудня 2015 року, а кошти було виділено для п’ятьох важкохворих дітей. Коли ми батькам вручили конверти з грошима, то на їх обличчі побачили здивування, а на очах – сльози радості. Проте аукціон має не одну сторону медалі. Звичайно, насамперед, це ваша благодійність (такий час, коли важко самому виживати). Плюс благодійність дітей – авторів робіт. Ще одним аспектом є безпосередня участь благодійників у заході. На жаль, не все так добре, як би хотілося. Цього року виставка значно бідніша…

Юлій Лукомський розповів і про досягнення фонду:

– Цього року благодійний фону «Майбутнє України. Сокальщина» взяв участь у всеукраїнському конкурсі «Благодійна Україна» і став його лауреатом. Сокальчани та учасники фонду мають підстави гордитися тим, що з більш як 700 учасників конкурсу отримали один із трьох дипломів «Благодійник України». Наші проекти унікальні. На сьогодні їх усього шість. Особливим з них є міжнародний конкурс, у якому беруть участь діти із малозабезпечених дітей (одинадцятикласники). Вони пишуть твір на тему «Ким я хочу бути? Як я цього досягну?» В минулому році 256 дітей (учасники чотирьох проектів) отримали вагому грошову винагороду і моральну підтримку за рахунок закордонних жертводавців. Очевидно, цей результат і завдяки злагодженій праці членів фонду, яка є на волонтерських засадах.

Із запрошених учасників аукціону присутніми були лише семеро. Як підкреслив президент благодійного фонду, це свідчить про те, що ми ще далеко не всі розуміємо про значення підтримки, як хворих дітей, так і тих талановитих, чиї роботи виставлено на аукціоні.

У будь-якій роботі благодійний фонд потребує підтримки і допомоги. Уже більше десяти років він отримує її від начальника відділу освіти Сокальської РДА Романа Монастирського. Головний освітянин поділився сумнівами, які тривожили організаторів аукціону. Та все ж таки було прийнято рішення провести його. Р. Монастирський подякував усім, хто долучився до проведення заходу:

– По результатах виставки бачимо, що рівень трішки знизився, але я сподіваюся, що ми обов’язково зробимо висновки і можливо буде більш вдалим рішення перенести проведення аукціону на зимовий період. На місяць, у якому менше свят.

Таким чином буде можливість залучити більше людей. Вірю, що ця добра справа дасть свої паростки, особливо в роботах і вміннях наших дітей і, звичайно, на благо тих дітей, які потребують допомоги.

Ауру людяності та доброзичливості створив невеличкий концерт, який підготували учні Сокальської школи №5 та ведуча, вчителька цієї ж школи, Любов Уманська.
Скарбник благодійного фонду «Майбутнє України. Сокальщина» Ірина Мандрик розповіла, що цього року було прийняте рішення збирати кошти лише для однієї дитини – Ростиславу Галатюку, семирічному хлопчику – сину Героя із Завишня, який загинув на Донбасі. Народився Ростислав із вадою серця. Його оперували, зараз знаходиться на обліку в «Охматдиті» у Львові. Ростиславу потрібна постійна реабілітація. На жаль, дитина має ще проблему, урологічну. Теж потребує дороговартісної для сім’ї операції. Вона була призначена на 1 травня, однак через брак коштів перенесли на кінець місяця (якщо мамі вдасться зібрати кошти).

Отож, перейшли до проведення аукціону. Його проводив генеральний директор ТРК «Сокаль» Олександр Новацький. На ньому було представлено 21 учнівську роботу. Його помічник Дмитро Кішовар, який не вперше працює на аукціоні, взяв у руки перший лот і пропонував для огляду. Меценати роздивлялися намиста, виготовлені з бісеру, картини у різних техніках, лялькимотанки, писанки, віночокоберіг, чоловічу вишиванку, вишитий портрет Тараса Шевченка… Окрім семи зареєстрованих меценатів, ще двоє присутніх у залі людей під час аукціону забажали придбати роботи.

Крім цього була і скринька для пожертв. Таким чином і пасивні учасники аукціону – глядачі – мали змогу долучитись до збору коштів на лікування хлопчика.

Завдяки меценатам, кошти зібрані на аукціоні, передадуть дітям – тим, які творили цю красу, і Ростиславчику, який дуже потребує допомоги і підтримки.

Юлія СОРОЧУК.
Фото автора.