Головна Культура Разом відновимо народний дім у Реклинці

Разом відновимо народний дім у Реклинці

Так вже повелося в Галичині (ще з другої половини XIX століття), що церква, школа і читальня «Просвіти» ставали духовними осередками села. Інших закладів просто не існувало. Щодо останньої, то це була не лише книгозбірня, а й своєрідний клуб (народний дім), де дорослі і молодь ставили концерти, вистави до Шевченківських свят, Дня Матері, а молодь ще й організовувала свої традиційні вечорниці, інші дозвілля, запрошувала у гості ровесників зі сусідніх сіл і містечок. Громада села, як правило, будувала й утримувала читальню власним коштом, залучала меценатів, доброчинців, зокрема, ті купували книги для поповнення бібліотечного фонду, передплачували українську періодику. Здебільшого жертводавцями виступали багатші селяни. Тепер, у часи економічної скрути, погодьтесь, селу самотужки важко утримувати такий культурний заклад…

Є у с. Реклинець церква Пресвятої Трійці – архітектурна пам’ятка, збудована у 1842 році, яка залишалася діючою навіть у роки радянського войовничого атеїзму; школа з одинадцятирічним навчанням, у якій здобувають освіту ще й діти зі сусіднього села Стремінь, оскільки там тільки початкова школа; курсує автобус «Школярик»; є й Народний дім, досить великий, з просторою залою для глядачів, адже село – одне з найбільших у Сокальському районі, налічує майже 1800 мешканців. Цей заклад культури збудований у 19801984 роках з ініціативи колишнього голови колгоспу Петра Куцина. На його сцені свого часу виступали відомі українські виконавці та колективи – Василь Зінкевич, ВІА «Ватра» з Оксаною Білозір, хор «Трембіта», вистави ставили актори театрів Львова, Дрогобича.., а кінофільмів «крутили» по два сеанси: і для дітей, і для дорослих. Ніколи він не стояв пусткою!

Тепер у ньому знаходиться ще й приміщення Реклинецької сільської ради. Десяток років тому з такою доречною ініціативою виступив той же Петро Куцин, під час свого перебування на посаді сільського голови, частково провів ремонтні роботи. Адже попереднє старе ветхе приміщення сільради виявилося у вкрай незадовільному, аварійному стані, навіть не було відповідних умов для проведення засідань, прийому громадян (холодно, волога), зберігання документів, оргтехніки тощо.

Час, звісно, руйнує все. Тому, як виглядає Народний дім тепер, аж ніяк не назвеш його окрасою села. Хоча мистецька робота тут і далі проводиться. Функціонують чотири гуртки художньої самодіяльності: художнього слова, два вокальних (дитячий і дорослий) та гурток любительського об’єднання, у роботі яких беруть участь 35 дітей різного віку; організовуються вечори для молоді; при Народному домі є бібліотека, яка має своїх читачів, її особливо охоче відвідують учні.

Цей заклад культури перебуває на балансі Реклинецької сільської ради. Фінансується з місцевого бюджету, що вистачає лише на оплату праці. Через відсутність належної фінансової підтримки розвитку культури (тут – на всіх рівнях, передусім на найвищому державному щаблі) перспективи Народного дому с. Реклинець залишаються вельмивельми невтішними.

Звісно, багато зусиль докладає директор Народного дому Надія Підкова, але їй одній, погодьтесь, впоратися годі. Тому ж сільському голові далеко не всі питання можна вирішити, навіть юридично, адже повноваження обмежені законами.
Про аварійний стан Народного дому свідчать застарілі й прогнилі дерев’яні підлога, двері, вікна (ще й місцями повибивані, звісно, «свої» ж повибивали); відсутність теплоізоляції, необхідних меблів, інвентаря та обладнання, несправні мережі електропостачання (на одному лічильнику зі школою), вентиляції, системи опалення, наявність тріщин на фасаді тощо. Такий стан створює реальну небезпеку для життя і здоров’я творчих працівників Народного дому, тих, хто у ньому займається (насамперед – дітей!).

За відновлення повноцінної культурно-просвітницької та культурновиховної діяльності закладу, приведення приміщення до належного технічного й естетичного стану взялася Благодійна організація «Фонд розвитку громад «Єдиний порив» (с. Реклинець), в якій мене обрано головою наглядової ради. Ми не змогли стояти осторонь та спостерігати, як руйнується осередок національної культури села. Незважаючи на стан і складну ситуацію, в якій знаходиться Народний дім, Фонд розвитку громад «Єдиний порив» з 2016 р. розпочав активну діяльність з його відновлення. У вересні 2016ого затверджено благодійну програму «Разом відновимо Народний дім села Реклинець», в межах якої проводяться благодійні заходи з метою залучення громади та місцевого бізнесу до відновлення цього закладу. Такий «тягар» на плечі нашої організації ліг вперше, зрештою, самі взяли…

Фонд розвитку громад «Єдиний порив» в грудні 2016 р. підготував мікропроект «Капітальний ремонт із заміною вікон в Народному домі с. Реклинець» на обласний конкурс мікропроектів місцевого розвитку у Львівській області.

Мікропроект Фонду розвитку громад «Єдиний порив» потрапив в перелік потенційних переможців обласного конкурсу, згідно з затвердженим Львівською обласною радою рейтингом учасників конкурсу, а також став єдиним у 2017 р. серед мікропроектів по Народних домах, поданих на конкурс від Сокальського району. В межах реалізації мікропроекту Фонду розвитку громад «Єдиний порив» передбачено оснащення закладу культури села Реклинець енергозберігаючими вікнами та дверними блоками, що дозволить створити належні умови для проведення гурткових занять і мистецьких заходів у Народному домі. Крім того, така заміна підвищує здатність витримувати жорсткі кліматичні навантаження, продовжити експлуатаційний період будівлі.

Підготовка даного мікропроекту була б неможливою без участі громади села Реклинець, місцевого бізнесу та учасників Фонду розвитку громад «Єдиний порив».

Однією з найперших відгукнулася (говоримо не про посадовий обов’язок, а прояв любові до рідного села) Реклинецький сільський голова Наталія Білань. А як же інакше! Народний дім – обличчя села. І навіть як представник державної влади, вона неабияк зацікавлена, щоб приміщення культзакладу привести до належного стану. З куцого сільського бюджету таки вдалося «нашкребти» 5 тисяч гривень, за що окрема дяка місцевим депутатам. Посильну допомогу надало відділення «Нової пошти» (м. Великі Мости, підприємець Володимир Магурчак). Спасибі генеральному директору ТРК «Сокаль» Олександрові Новацькому за інформаційну підтримку благодійних заходів Фонду розвитку громад «Єдиний порив» в межах програми! Свій проект, як кажуть, «запустили» юні волонтери Реклинця. Завдяки їм, 1415 січня цього року в селі проведено «Різдвяні колядуванння», отримані кошти від яких разом з іншими благодійними надходженнями від спонсорів та благодійників будуть спрямовані на співфінансування цього мікропроекту. Його реалізація розпочнеться у квітні 2017 року.

Ми зверталися у цій справі до депутата Верховної Ради України від ІваноФранківщини Юрія Дерев’янка – партія «ВОЛЯ» (до честі народного обранця, який допоміг, чим міг у вирішенні організаційних питань). Сподіваємось на допомогу й народного депутата від Сокальщини Олега Мусія.

Також складається враження, що й обласна та районна влади «далекі» від наших проблем, про що свідчать їхні відповіді на наші звернення, у яких тільки «втішні обіцянки» або формальні відписки. Бува, що слово не варте паперу, на якому написане. Неважко здогадатися: коштів на культуру нема!

Та все ж, спільними зусиллями небайдужих людей щось робимо.

Зараз ведемо роботу із Сокальським РЕМом з відновлення електропостачання Народного дому, плануємо провести енергоаудит приміщення, що є однією з вимог для отримання фінансування Державного фонду регіонального розвитку та від європейських грантодавців і донорів. Тут без підтримки місцевих депутатів, без додаткового бюджетного фінансування не обійтись, оскільки можливості самої громади вкрай обмежені.

Однак роботи ще непочатий край, в тому числі необхідно провести капітальний ремонт внутрішньої електромережі, відновити опалення та систему вентиляції тощо. Все ж, надія не полишає. Сподіваємося на підтримку небайдужих. Отож, звертаємося до обласної і районної влади, депутатів – не залишайте поза увагою проблеми Народного дому с. Реклинець, допоможіть привести цей культурнодуховний осередок до відповідного технічного стану. Одночасно, Фонд розвитку громад «Єдиний порив» запрошує до участі в благодійній програмі «Разом відновимо Народний дім с. Реклинець» місцевий бізнес, громаду, людей доброї волі – не будьте байдужими до розвитку культури у рідному селі та допоможіть зробити те, що на перший погляд здається неможливим. Погодьтесь, щоб ефективно розвивати духовну культуру (а це питання завжди актуальне і нагальне!), щоб не стати національними безбатченками на потіху ворогам, насамперед потрібно зберегти той ресурс і баланс, який маємо.

Василь КОЛЯДА, голова наглядової ради благодійної організації «Фонд розвитку громад «Єдиний порив».