Головна Культура СТЕПАН БАНДЕРА – СИМВОЛ НАЦІЇ

СТЕПАН БАНДЕРА – СИМВОЛ НАЦІЇ

1 січня 1909 року в селі Старий Угринів на Прикарпатті народився визначний ідеолог українського націоналізму, легендарний Провідник ОУН Степан Бандера.

Степан Бандера прожив звитяжне життя. Ще юнаком став активістом Союзу Української Націоналістичної Молоді й Української Військової Організації. Згодом приєднався до Організації Українських Націоналістів, був одним із перших її членів в Україні.

Його активність і неабиякі організаторські здібності помітили: у віці 24 років стає Крайовим Провідником ОУН, а вже у квітні 1941ого на Другому великому Зборі ОУН його було обрано Головою Проводу ОУН (р).

Ті, хто паплюжить ім’я Бандери сьогодні, замовчують, що його боялись і ненавиділи всі загарбники України. Так, польська окупаційна влада засудила його до смертної кари, яку пізніше було замінено на довічне ув’язнення, німецькі окупанти запроторили С. Бандеру до концтабору, а загинув він від руки радянського агента. Втім, Степан Бандера був і залишається у серцях українських патріотів символом нації, адже ім’ям небагатьох історичних постатей називають увесь народ, найкращих його представників.

Пам’ять і шану Герою України, Провіднику ОУН Степанові Бандері, якому 1 січня виповнилося б 109 років, віддали сокальчани біля барельєфу українському політичному діячеві. Про його безкомпромісну боротьбу за найвищу мету – незалежність України, говорили перший заступник голови РДА Ірина Задолинна та начальник відділу культури Мирослава Михайлюк. Присутні на заході виконали Славень.

Василь СОРОЧУК.
Фото автора.