Головна Культура В Сокалі відбулось нагородження переможців чергового конкурсу «Ким я хочу бути? Як...

В Сокалі відбулось нагородження переможців чергового конкурсу «Ким я хочу бути? Як цього досягти?»

«ВЕРШИН ДОСЯГАЮТЬ НЕ ТІЛЬКИ ОРЛИ»

В актовій залі відділу освіти РДА нарешті 13 серпня відбулось довгождане нагородження переможців чергового конкурсу «Ким я хочу бути? Як цього досягти?», заснованого Благодійним фондом «Майбутнє України. Сокальщина». Чому нарешті? Тому що, на жаль, час церемонії суттєво змістився, у зв’язку з майже форсмажорними обставинами, а саме: через незалежну від нас технічну помилку і, відповідно, кількамісячну затримку надходження коштів від жертводавців на рахунок фонду. Період з’ясування обставин та очікування змусив добряче похвилюватись членів фонду, особливо його президента Юлія Лукомського. Мабуть, і конкурсанти губились у здогадах… Хоча, якраз їм задумуватись над цією проблемою не було коли, адже після закінчення школи з головою занурились у вступну кампанію…

Тож на цьогорічному врученні ми мали змогу остаточно переконатись, чи щирими були конкурсанти, чи справді мають намір здобувати саме ту професію, про яку писали у своїх творах у лютому, а згодом – доводили у квітні на другому етапі конкурсу, в усному спілкуванні. І це стало своєрідною «родзинкою» церемонії нагородження. Адже на прохання президента фонду похвалитися, хто вступив до вищого навчального закладу саме на вказаний у творі фах – піднявся «ліс» рук. Юлій Павлович привітав конкурсантів, тепер уже студентів, та звернувшись до юнаків та дівчат із напутнім словом, наголосив, як важливо вдало обрати професію: «…але не лише це є запорукою успіху. В наш час треба вчитися все життя. Іноді люди оволодівають кількома професіями. Однак дуже багато залежить і від загальнолюдських якостей, таких як порядність, чесність, справедливість, сміливість, уміння обстоювати свою думку і за потреби стати на захист колеги. А ще необхідно навчитись оцінювати свої дії збоку, відрізняти правдиву інформацію від фейкової». А також президент фонду зазначив, що цьогорічні винагороди переможці отримають завдяки жертводавцям – Союзу українок зі Сполучених Штатів Америки.

Привітала учасників конкурсу, їх батьків, учителів і член фонду, директор СЗШ №5 Валентина Михайлевич. Вона розповіла про тривоги й здобутки навчального року, що минув; про ентузіазм і силу духу, зокрема, на шляху до перемоги шкільної команди вчителів та учнів у Всеукраїнському конкурсі «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів».

Далі ведуча урочистого заходу, член фонду, вчитель української мови і літератури СЗШ №5 Любов Уманська надала слово автору цієї статті. Ми всі, члени журі, уважно читаємо твори дітей, наче намагаємось вслухатись у їхнє серцебиття, відчути пульс їхніх думок, сподівань. Потім ділимось своїми враженнями, колегіально виставляємо оцінки. Крім вище названих членів фонду беруть активну участь в обговоренні Анжела Кулик (методист Сокальського районного методичного кабінету), Ірина Мандрик (голова районного осередку Союзу українок). Я ж крім того «виловлюю» з творів цікаві роздуми. Тож присутні мали змогу насолодитись «колективним твором», складеним мною з найяскравіших цитат із творчих робіт цьогорічних конкурсантів. Пропоную його й вашій увазі:

«Сьогодні я писатиму, мабуть, про щастя, адже переконаний, що саме це поняття, як не будьяке інше, пов’язане з темою розмови. Хіба ж не вибір життєвий вирішить мою подальшу долю? Хіба ж не мої досягнення роблять мене потрібним, корисним суспільству громадянином? Саме так. Те, ким я стану у житті, те, якими шляхами я досягатиму мети і вирішить, чи буду я щасливою людиною»…. «Я вже отримую краплинки того щастя, бо маю певні досягнення» (Кішовар Данило, СЗШ №5).
«Наша Україна дуже велика, кожному знайдеться справа до душі, яку треба лише знайти. Україна – це ми! Кожен з нас! З нас, маленьких частинок, утворюється живий організм України. Кожен з нас – представник України, її творець і будівничий» …«Я прагну досягти в житті успіху. Бо успішна людина – це впевнена в собі людина, яка вміє вирішувати завдання, приймати рішення, професійно, відповідально робити свою справу, де б вона не була, приносити максимальну користь своїй країні, віддавати тепло своїх долонь і розуму, і серця» (Шостак Вікторія, с. Хлівчани).

«Світ навколо нас дуже швидкоплинний, і щомиті з’являється більше можливостей щодо вибору життєвого шляху. Інколи зупиняєшся на хвильку й згодом не можеш вирішити, чи бігти за цим світом, у безкінечній гонці, чи залишити все як є. Але згодом, не озираючись, починаєш вливатись у кожну секунду й цінувати кожну перспективу, яку дає тобі сучасність»… «На мою думку, найважливішим компонентом у будьякій справі є мотивація. Мотивація – велика сила. Той, хто нею володіє, може звернути гори» (Довгополюк Юлія, с. Острів).

«На землі кожна людина – це особистість. І у кожної особистості є якісь мрії, бажання, захоплення і до чогось схильність. І у кожного це своє. Хтось любить працювати із деревом і йому це подобається, тому й він обирає професію «столяр». А комусь подобається малювати, і у нього є талант до цієї справи, розуміючи це, він обирає професію «художник». Іншим же подобаються такі професії як: будівельник, архітектор, коваль і багато інших. Кожна професія є посвоєму важлива. Уявімо собі, якщо б усім людям бути архітекторами, що б тоді було? Змога спроектувати була б у всіх, та як збудувати ці споруди не маючи вміння!? Це була б катастрофа, так і у всьому іншому. Саме тому, хто б яку професію не вибрав, він не зробить помилки, якщо обере ту професію, яку він любить і яка йому до вподоби» (Сагайдак Микола, с. Княже).

«Кожен з нас має призначення чи якесь особливе запрошення від Господа посісти певне місце в людській спільноті й за допомогою усіх інших дарів терпеливо виконати своє завдання» (Валюх Євген, СЗШ №5).

«…кожен із нас – особистість, для якої омріяна професія – це покликання душі, здібності у тій чи іншій сфері – дар від Бога, а будьяка праця – це завжди цікаво та важливо» Стрембіцька Олександра (гімназія).

«Я дуже хочу щось змінити, хочу щоб ожила, відродилася моя країна, моє місто, щоб не були «сумні у міста очі»… «Свою справу робитиму з любов’ю і відповідальністю, чесно і справедливо, щоб не було соромно перед людьми і власними дітьми» (Забитівська Софія, СЗШ №5).

«Я вірю, що вершин досягають не тільки орли. І як би час невблаганно не перегортав сторінкироки мого життя, я все зможу та досягну» (Гоба Каріна, гімназія).

Конкурсанти, чиї цитати були використані в цьому «спільному творі» отримали додатковий бонус – книжечку Любові Бенедишин «Шлях до Воскресіння».
Варто зазначити, що цього року в написанні твору взяли участь 55 випускників з 20 закладів освіти ІІІІ ступенів району та учні Сокальської санаторної школиінтернату ім. Тараса Шевченка. Як завжди, метою і завданням конкурсу було підвищення впевненості випускників у своїх можливостях та допомога у визначенні життєвої позиції старшокласників, сприяти усвідомленню значимості раннього вибору професії.
Спектр обраних професій вражає: психолог, програміст, стиліст, інженерконструктор, механік, лікар, вчитель, вихователь, бізнесаналітик, ветеринар, журналіст, психолог та багато інших. Як уже не раз наголошувалось, до цього конкурсу допускаються лише школярі з сімей пільгових категорій (малозабезпечених, багатодітних тощо), однак грошова винагорода позиціонується не просто як благодійна допомога від фонду, а присуджується відповідно до вимог конкурсу: гранпрі та за перше, друге і третє місця. Тож, хто як потрудився, так і заробив. А потрудитись потрібно було не лише над твором, де відобразити реальну життєву позицію, а й надати правдиву інформацію про певні напрацювання в напрямку досягнення мети, переконати членів журі у серйозності своїх намірів, у правильності вибору майбутньої професії, розкрити шляхи реалізації мрії та плани на майбутнє.

І найбільше в цьому сенсі вразив нас і своїм неординарним твором, і своєю креативністю, широтою і глибиною мислення, а головне, суттєвими досягненнями випускник СЗШ №5 Кішовар Данило, майбутній програміст. Саме йому одноголосно присуджено гранпрі та грошову винагороду в сумі 2500 гривень.
Перше місце та винагороду в сумі 2000 гривень вибороли: Андрусенко Олександр, Слижук Владислав, Стрембіцька Олександра (Сокальський ліцей №1 ім. Олега Романіва); Рубаха Василь, Підкіпняк Владислав, Забитівська Софія (ЗШ ІІІІ ст. №5); Сподар Вікторія (Сокальський ліцей №3); Батюк Ірина (Двірцівський НВК «ЗШ ІІІІ ст. дитячий садок»).

Винагороду в сумі 1200 грн. за друге місце в конкурсі отримали: Беймук Олег (Ільковицький НВК «ЗШ ІІІІ ст. – дитячий садок»); Дещаківська Софія, Кухар Христина, Сачок Максим (Стенятинська ЗШ ІІІІ ст.); Терещук Юлія (Хоробрівська ЗШ ІІІІ ст.); Довгополюк Юлія (Острівський НВК «ЗШ ІІІІ ст. – дитячий садок»); Шостак Вікторія (Хлівчанська ЗШ ІІІІ ст.); Сагайдак Микола, Мельник Світлана (Княжівська ЗШ ІІІІ ст.); Іванюта Олексій, Ващука Артур, Чоп Наталія (Волицька ЗШ ІІІІ ст.); Гоба Каріна, Тимчишин Ярина (Сокальський ліцей №1 ім. Олега Романіва); Богдан Вікторія (ЗШ ІІІІ ст. №2); Валюх Євген, Перетятко Іван (ЗШ ІІІІ ст. №5); Попова Аліна (Сокальська санаторна школаінтернат імені Тараса Шевченка).

І за почесне третє місце по 700 гривень отримали: Красько Анастасія, Хахула Наталія (Ільковицький НВК «ЗШ ІІІІ ст. – дитячий садок»); Акопян Діана (Жвирківська ЗШ ІІІІ ст.); Гурський Роман (Перетіцький НВК «ЗШ ІІІІ ст. – дитячий садок»); Джуріч Наталія (Поторицька ЗШ ІІІІ ст.); Марцинюк Михайло, Смалючок Софія (Стенятинська ЗШ ІІІІ ст.); Квятковський Сергій (Белзька ЗШ ІІІІ ст.); Думич Володимир (Острівський НВК «ЗШ ІІІІ ст. – дитячий садок»); Свистович Володимир (Угнівська ЗШ ІІІІ ст.); Сагайдак Андрій (Княжівська ЗШ ІІІІ ст.); Демчук Іван (Лучицький НВК «ЗШ ІІІІ ст. – дитячий садок»); Полійчук Юрій (Тартаківський НВК «ЗШ ІІІІ ст. – ДНЗ»); Кардаш Христина, Мачинська Соломія, Штанько В’ячеслав (Сокальський ліцей №1 ім. Олега Романіва; Лах Олег (Сокальський ліцей №3); Пашкевич Юлія, Рурка Мар’яна (ЗШ ІІІІ ст. №4); Біль Денис (ЗШ ІІІІ ст. №5); Вавринчук Анастасія, Гнідець Іван, Пелешко Марія, Литвин Галина, Максимович Лілія, Присяжна Юлія, Соболта Вероніка, Чмир Юлія (Сокальська санаторна школаінтернат імені Тараса Шевченка).
Крім того володар гранпрі та переможці, які посіли перше місце, отримали на згадку та на підтвердження чіткої життєвої позиції оригінально оформлений символічний «документ» – «Свідоцтво про зрілість». Адже, справді, «вибір професії – це вибір долі».

Після церемонії нагородження з подячним та напутнім словом звернулись до переможців матері конкурсантів Оксана Забитівська та Галина Тимчишин. Зокрема, пані Галина, котра більше десяти років, як наставник, супроводжувала учнів гімназії на цей конкурс, сказала: «Завжди стараюся робити це особисто, бо дуже люблю бути поруч з учасниками фонду «Майбутнє України. Сокальщина» – завжди багато вчуся від цих людей. Сьогодні вперше тут як мама випускниціпризера конкурсу, тому дуже хвилююся. Щиро дякую організаторам і бажаю насамперед міцного здоров’я і наснаги та сили продовжувати цю добру справу. Хочу звернутися і до вчорашніх учнів, а сьогодні вже студентів. Для багатьох із вас це вперше зароблені гроші. Запам’ятайте не лише ту радість, коли отримуєте, а й зверніть увагу на те, з якою радістю люди віддають власні кошти. Адже людина народжується для того, щоб бути щасливою, а не багатою. Тому успіху та щастя вам, дорогі діти, не бійтеся бути активними, не соромтеся робити добро, бо сміливі завжди… мають щастя».

А також поділився своїми враженнями від участі в конкурсі володар гранпрі, випускник Сокальської СЗШ №5 Данило Кішовар.

Несподіваним подарунком для президента фонду та всієї команди стала офіційна Подяка від Спілки багатодітних сімей Львівщини «Щаслива родина», яку передала голова районного осередку спілки Ірина Рубаха, до того ж, мама шести дітей, двоє з яких брали участь у конкурсі. Дуже приємно чути такі відгуки: «Від імені багатодітних сімей щиро дякуємо… усім, хто спричинився до організації та проведення конкурсу… Ваші зусилля, праця та жертовність є дуже потрібними сьогодні для наших дітей, для того, щоб спочатку задуматись над своїм майбутнім, потім – щоб сформулювати свої думки на папері і донести їх до інших. І нарешті, щоб реалізувати все це у житті…».
Наостанок члени Благодійного фонду «Майбутнє України. Сокальщина» побажали переможцям 14го конкурсу «Ким я хочу бути? Як цього досягти?» завжди бути сміливими, чесними, щирими людьми, підкорити щонайвищі вершини в обраній професії, берегти й цінувати кожну краплину земного щастя і примножувати його на благо Батьківщини. Не обійшлось і без традиційного спільного фото на згадку. Що ж… і цьогорічний конкурс – вже історія.

Любов БЕНЕДИШИН, член Благодійного фонду.